TV-Byen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Sproglige justeringer.
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:TV-Byen 2006.jpg|right|thumb|Den 14 etager høje kontorbygning TV-Byen er ligesom [[Radiohuset]] og [[DR Byen]] tegnet af [[Vilhelm Lauritzen A/S|Vilhelm Lauritzens Tegnestue A/S]]]]
[[Fil:TV-Byen 2006.jpg|right|thumb|Den 14 etager høje kontorbygning TV-Byen er ligesom [[Radiohuset]] og [[DR Byen]] tegnet af [[Vilhelm Lauritzen A/S|Vilhelm Lauritzens Tegnestue A/S]]]]
'''TV-Byen''' er [[DR|Danmarks Radios]] tidligere hovedsæde, og blev bygget i [[1960'erne]] i [[Mørkhøj]] i [[Gladsaxe Kommune]]. Den fik hurtigt øgenavnet ''Gyngemosen'', efter det nærliggende naturområde [[Gyngemosen]]. TV-Byen blev tegnet af arkitekt [[Mogens Boertmann]] hos [[Vilhelm Lauritzen (virksomhed)|Vilhelm Lauritzens Tegnestue A/S]] efter 1. præmie i konkurrence [[1959]].
'''TV-Byen''' er [[DR|Danmarks Radios]] tidligere hovedsæde, som blev bygget i [[1960'erne]] i [[Mørkhøj]] i [[Gladsaxe Kommune]]. Den fik hurtigt øgenavnet ''Gyngemosen'', efter det nærliggende naturområde [[Gyngemosen]]. TV-Byen blev tegnet af arkitekt [[Mogens Boertmann]] hos [[Vilhelm Lauritzen (virksomhed)|Vilhelm Lauritzens Tegnestue A/S]], som vandt 1. præmie i en konkurrence i [[1959]].


== Historie ==
== Historie ==
De første studier blev taget i anvendelse allerede i [[1963]], [[Frederik 9.|Kong Frederik]] foretog indvielsen af første etape bestående af bl.a. blokken med de tre store studier i [[1965]], anden etape med 14 etagers kontorhus var klar i [[1970]], og nogle år senere blev byggeriet afsluttet med nyhedshuset.
De første studier blev taget i anvendelse allerede i [[1963]]. [[Frederik 9.|Kong Frederik]] foretog indvielsen af første etape bestående af bl.a. blokken med de tre store studier i [[1965]]. Anden etape med et 14-etagers kontorhus var klar i [[1970]], og nogle år senere blev byggeriet afsluttet med nyhedshuset.


TV-Byen blev bygget som følge af stor pladsmangel i [[Radiohuset]] på [[Frederiksberg]], hvorfra de første danske fjernsynsprogrammer blev sendt. TV-Avisen blev flyttet ud til TV-Byen relativ sent; det skete først den [[7. oktober]] [[1983]].
TV-Byen blev bygget som følge af stor pladsmangel i [[Radiohuset]] på [[Frederiksberg]], hvorfra de første danske fjernsynsprogrammer blev sendt. [[TV-Avisen]] blev flyttet ud til TV-Byen relativt sent; det skete først den [[7. oktober]] [[1983]].


DR's administration lå også i TV-Byen, ligesom Gyngemosen også rådede over [[snedkeri]]er, filmstudier, kostumeafdeling, [[værksted (arbejdsrum)|værksteder]] til sendevogne og andre nødvendige faciliteter. Desuden foregik en del radioproduktion også i TV-Byen.
DR's administration lå også i TV-Byen, ligesom TV-Byen også rådede over [[snedkeri]]er, filmstudier, kostumeafdeling, [[værksted (arbejdsrum)|værksteder]] til sendevogne og andre nødvendige faciliteter. Desuden foregik en del radioproduktion også i TV-Byen.
DR flyttede i løbet af [[2006]] og [[2007]] de fleste af sine københavnske aktiviteter til [[DR Byen]] i [[Ørestad]]-området på [[Amager]], nærmere bestemt ved [[Metro (København)|Metro]]-stationen [[DR Byen Station|DR Byen]]. Tilbage på området er fire studier, som DR har lejet af [[Sjælsø Gruppen]] i 10 år.
DR flyttede i løbet af [[2006]] og [[2007]] de fleste af sine københavnske aktiviteter til [[DR Byen]] i [[Ørestad]]-området på [[Amager]], nærmere bestemt ved [[Metro (København)|Metro]]-stationen [[DR Byen Station|DR Byen]]. Tilbage på området er fire studier, som DR har lejet af [[Sjælsø Gruppen]] i 10 år.


== Området Gyngemosepark ==
== Området Gyngemosepark ==
I forbindelse med fraflytningen er bygningerne solgt til [[Sjælsø Gruppen]], der har omdannet området til bolig- og erhvervsejendomme. I januar [[2009]] åbnedes tre supermarkeder, en [[Irma (supermarkedskæde)|Irma]], en [[Fakta A/S|Fakta]] og [[REMA 1000]] på stedet, i den bygning som tidligere blev kaldt dekorationsbygningen. Den 7. september 2009 flyttede revisions- og rådgivningsfirmaet [[Ernst & Young]] ind i DRs tidligere hovedbygning efter omfattende renovering.
I forbindelse med fraflytningen er bygningerne solgt til [[Sjælsø Gruppen]], der har omdannet området til bolig- og erhvervsejendomme. I januar [[2009]] åbnedes tre supermarkeder på stedet, en [[Irma (supermarkedskæde)|Irma]], en [[Fakta A/S|Fakta]] og en [[REMA 1000]], i den bygning som tidligere blev kaldt dekorationsbygningen. Den 7. september 2009 flyttede revisions- og rådgivningsfirmaet [[Ernst & Young]] ind i DRs tidligere hovedbygning efter en omfattende renovering.


Området kendes i øvrigt for sin bestand af især arten [[spidssnudet frø]], der dog er blevet kraftigt reduceret efter byggearbejdet er gået i gang.<ref>[http://stenkrogen.dyndns.dk/tv-byen/TV-by_rapport-2006-10-15.pdf Rapport fra Orbico til Gladsaxe Kommune]</ref> I 2008 betegnes områdets bestand af den af EU strengt beskyttede art som kritisk, og eksperter kan ikke længere garantere bestandens overlevelse i området.<ref>[http://stenkrogen.dyndns.dk/tv-byen/Paddetiltag_Gyngemosepark_041208.pdf Rapport fra Amphi Consult til Gladsaxe Kommune]</ref>
Området kendes i øvrigt for sin bestand af især arten [[spidssnudet frø]], der dog blev kraftigt reduceret efter byggearbejdet gik i gang.<ref>[http://stenkrogen.dyndns.dk/tv-byen/TV-by_rapport-2006-10-15.pdf Rapport fra Orbico til Gladsaxe Kommune]</ref> I 2008 blev områdets bestand af den af EU strengt beskyttede art betegnet som kritisk, og eksperter kunne ikke længere garantere bestandens overlevelse i området.<ref>[http://stenkrogen.dyndns.dk/tv-byen/Paddetiltag_Gyngemosepark_041208.pdf Rapport fra Amphi Consult til Gladsaxe Kommune]</ref>


== Gyngemose Parkvej 50 ==
== Gyngemose Parkvej 50 ==

Versionen fra 18. jun. 2020, 23:39

Den 14 etager høje kontorbygning TV-Byen er ligesom Radiohuset og DR Byen tegnet af Vilhelm Lauritzens Tegnestue A/S

TV-Byen er Danmarks Radios tidligere hovedsæde, som blev bygget i 1960'erne i Mørkhøj i Gladsaxe Kommune. Den fik hurtigt øgenavnet Gyngemosen, efter det nærliggende naturområde Gyngemosen. TV-Byen blev tegnet af arkitekt Mogens Boertmann hos Vilhelm Lauritzens Tegnestue A/S, som vandt 1. præmie i en konkurrence i 1959.

Historie

De første studier blev taget i anvendelse allerede i 1963. Kong Frederik foretog indvielsen af første etape bestående af bl.a. blokken med de tre store studier i 1965. Anden etape med et 14-etagers kontorhus var klar i 1970, og nogle år senere blev byggeriet afsluttet med nyhedshuset.

TV-Byen blev bygget som følge af stor pladsmangel i RadiohusetFrederiksberg, hvorfra de første danske fjernsynsprogrammer blev sendt. TV-Avisen blev flyttet ud til TV-Byen relativt sent; det skete først den 7. oktober 1983.

DR's administration lå også i TV-Byen, ligesom TV-Byen også rådede over snedkerier, filmstudier, kostumeafdeling, værksteder til sendevogne og andre nødvendige faciliteter. Desuden foregik en del radioproduktion også i TV-Byen.

DR flyttede i løbet af 2006 og 2007 de fleste af sine københavnske aktiviteter til DR Byen i Ørestad-området på Amager, nærmere bestemt ved Metro-stationen DR Byen. Tilbage på området er fire studier, som DR har lejet af Sjælsø Gruppen i 10 år.

Området Gyngemosepark

I forbindelse med fraflytningen er bygningerne solgt til Sjælsø Gruppen, der har omdannet området til bolig- og erhvervsejendomme. I januar 2009 åbnedes tre supermarkeder på stedet, en Irma, en Fakta og en REMA 1000, i den bygning som tidligere blev kaldt dekorationsbygningen. Den 7. september 2009 flyttede revisions- og rådgivningsfirmaet Ernst & Young ind i DRs tidligere hovedbygning efter en omfattende renovering.

Området kendes i øvrigt for sin bestand af især arten spidssnudet frø, der dog blev kraftigt reduceret efter byggearbejdet gik i gang.[1] I 2008 blev områdets bestand af den af EU strengt beskyttede art betegnet som kritisk, og eksperter kunne ikke længere garantere bestandens overlevelse i området.[2]

Gyngemose Parkvej 50

Gyngemoseparkvej 50 med ISS' logo

Bygningen Gyngemose Parkvej 50, tidligere kaldt TV Byens højhus og EY-Tower, er et kontorhøjhus beliggende i området Gyngemosepark.

Bygningen er tegnet af Vilhelm Lauritzens Tegnestue, rummer 23.000 etagemeter og stod færdig i 1970. Den er 65 meter høj, fordelt på 18 etager, hvoraf de 14 er indrettet med kontorer[3].

Indtil 2006 husede bygningen Danmarks Radios administration. Da DR flyttede til DR Byen i Ørestaden, blev bygningen renoveret, og den 7. september 2009 flyttede revisionsfirmaet Ernst & Young ind i bygningen. Den omfattende renovering omfattede bl.a. en tilbygning til foyeren samt konvertering af cellekontorer til åbne kontormiljøer.[4] Ved samme lejlighed blev den tidligere radiorådssal omdannet til et auditorium med 200 pladser. Da EY overtog den danske afdeling af KPMG, flyttede revisionsfirmaet ud af bygningen.[5]

Siden december 2014 har ISS haft sit hovedkontor i bygningen[6] samt drevet alle facility services i bygningen, som rummer op til 1000 arbejdspladser.

Eksterne henvisninger

Noter

  1. ^ Rapport fra Orbico til Gladsaxe Kommune
  2. ^ Rapport fra Amphi Consult til Gladsaxe Kommune
  3. ^ Beskrivelse af bygningen på emporis.com
  4. ^ "Ernst & Young flytter ind i TV-Byen". Business.dk. 2. februar 2005.
  5. ^ Stephen Haar (10. januar 2014). "TV-By har altid været for stor til Ernst & Young". Børsen.
  6. ^ Pressemeddelelse: ISS er nye lejere i det tidligere EY Tower - EY - Denmark

Koordinater: 55°43′34.4″N 12°28′34.8″Ø / 55.726222°N 12.476333°Ø / 55.726222; 12.476333