Forskel mellem versioner af "Bornholmerur"

Spring til navigation Spring til søgning
23 bytes fjernet ,  for 8 måneder siden
opdatering
(der findes billeder af originale bornholmerure i urørte kasser. Otto Arboes ure er fx langt mere karakteristiske end det på billedet. Det er et ur fra 1920'erne sat i en gammel kasse.)
(opdatering)
Det [[bornholm]]ske urmageri begyndte, da et hollandsk [[skib]] lastet med stueure strandede ved Bornholm natten mellem den 15. og 16. november 1744. Urene kan sagtens have været engelske, for afsenderen, fransk konsul Jean Georg Hansen, drev omfattende handel med dem. De blev sendt til reparation hos [[rokkedrejer]] Poul Ottesen Arboe i [[Rønne]], som gennem istandsættelsen af dem fik nok [[viden]] om [[ur (kronometer)|ure]] til at lave sine egne.
 
Med de billige priser blev bornholmerurene hurtigt populære over hele Danmark. Familien Arboe er kendt som nogle af de bedste fabrikanter. Peter og Otto Arboe fremhæves. Værkerne sattes i hjemmelavede urkasser (i barok- (Louis XVI-XIV). ogI sen-Louis XVI-kasser (samt empirekasser)).
Et empireurur med en lige overlinie kaldes en hanbornholmer eller mand. Frøkener og koner er ure, der har sirligt "hovedtøj" på. Den bornholmske kvindedragts pyntelige blomstersmykkede [[nølle]] nævnes som inspiration.
 
Efterspørgslen på antikkeAntikke bornholmerure er stigende efterhar noglealdrig årsværet stilstandbilligere.
 
Bornholmerure fremstilledes til 2015 hos urmager Svendborg i Rønne.
Anonym bruger

Navigationsmenu