Kavaleri: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
325 bytes tilføjet ,  for 1 år siden
(Uddybender artikler)
 
=== Beredent fodfolk ===
[[Dragon]]er ({{lang-la|draco}} for ''"drage"'' over [[fransk (sprog)|fransk]]<ref name="politiken"/>) var oprindeligt [[infanteri]]ster, der red til fronten, men blev senere til mellemsvært kavalleri, der både kunne kæmpe i sluttede formationer og virke spredt til opklaring. Desuden red de fleste officerer i hæren – uden at være kavalerister.
 
== Kavalerivåben ==
Heste var det hurtigste transportmiddel på landjorden, og [[Bue (våben)|bue og pil]] kunne ramme fjenden på afstand. Før opfindelsen af [[stigbøjle]]n var det svært at anvende bue og pil fra hesteryg, men [[Skyter|skytherne]] mestrede dette. [[Det gamle Egypten|Egypterne]] anvendte [[stridsvogn]]e som svar på problemet.
 
Indførelsen af krudtet gjorde kavaleriet forældet. Men efterhånden som hjullåspistoler blev almindelige i det 1500-tallet, fik kavaleriet sin renæssance. I [[30-årskrigen]] afgav rytterne skud i formationer med op til fire ladte pistoler pr. rytter. i formationer, hvor de forreste red frem og skød og så red tilbage, og ladede eller skiftede til ladte pistoler, kaldet [[:en:Caracole|caracole]]. Hjullåspistoler afløstes i det 1600-tallet af flintelåspistoler. [[Sabel|Sablen]] blev stadig brugt, selv om den påførte fjenden relativt få skader. Korte geværer kaldet [[karabin]]er forvoldte større tab, men blev først værdsat efter opfindelsen af metalpatronen (i 1873).
 
== Opstilling ==
Omkring [[2. verdenskrig]] blev mange kavaleriregimenter omdannet til [[Pansertropper|panserregimenter]], men der deltog stadig kavalerister i 2. Verdenskrig.
 
Under [[Vietnamkrigen]] havde [[United States Army|den amerikanske hær]] et "luftkavaleri" (''Air Cavalry'') bestående af enheder, der blev transporteret til kamppladsen af [[helikopter]]e.
 
I dag betegnes visse pansrede spejderkøretøjeropklaringskøretøjer som kavalerikøretøjer<ref>[http://www.globalsecurity.org/military/systems/ground/m2.htm M3 Cavalry Fighting Vehicle (CFV)] GlobalSecurity.org, hentet d. 23. august 2011 {{en sprog}}</ref>, mens kavaleri med heste kun anvendes som ceremonielle enheder.
 
== Kilder ==
Anonym bruger

Navigationsmenu