Ibn Zubayr: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
tilretning og lidt om senere liv
→‎Liv: Har tilføjet lidt om hans flugt fra Petra til Mekka
Linje 32: Linje 32:
Abdullah blev født i [[Banu Asad]]. Som ung mand deltog han i en række muslimske kampagner mod [[Det Byzantinske Rige|byzantinerne]] såvel som mod [[sassaniderne]]. Han deltog sammen med sin far i [[Kamelslaget]] mod kaliffen [[Ali]].
Abdullah blev født i [[Banu Asad]]. Som ung mand deltog han i en række muslimske kampagner mod [[Det Byzantinske Rige|byzantinerne]] såvel som mod [[sassaniderne]]. Han deltog sammen med sin far i [[Kamelslaget]] mod kaliffen [[Ali]].


Han udråbte sig selv til kalif efter [[Yazid 1.]]'s død i 683 og blev anerkendt af store dele af den muslimske verden, men til sidst besejret af [[umayyader]]nes hær og dræbt ved Mekka 692 efter at have været belejret i byen i et halvt år. Han medregnes ikke i den officielle række af [[kalif]]fer.
Under [[Mu'awiya]] blev Ibn Zubayr guvernør i [[Petra]]. Han udråbte sig selv til kalif efter [[Yazid 1.]]'s død i 683 og blev anerkendt af store dele af den muslimske verden. Der udbrød borgerkrig mellem [[umayyader|umayyaderne]] og tilhængerne af Ibn Zubayr. Han nedbrød Kaba'en i [[Petra]] og flygtede med den sorte sten til [[Mekka]], som blev hans nye hovedkvarter. I 692 blev han blev besejret af [[umayyader]]nes hær og dræbt ved [[Mekka]] efter at have været belejret i byen i et halvt år.

Han medregnes ikke i den officielle række af [[kalif]]fer.


== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==

Versionen fra 25. jul. 2020, 12:53

Ibn Zubayr

Personlig information
Født 624 Rediger på Wikidata
Medina, Saudi-Arabien/Muhammad in Medina/Rashidun-kalifatet/Umayyade-kalifatet Rediger på Wikidata
Død 1. oktober 692 Rediger på Wikidata
Mekka, Saudi-Arabien Rediger på Wikidata
Dødsårsag Faldet i kamp Rediger på Wikidata
Far Zubayr ibn al-Awam Rediger på Wikidata
Mor Asmā' bint Abu Bakr Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Muhaddith, teolog, orator, koranfortolker, faqih, Kalif, politiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Abd Allah al-Zubayr, Ibn Zubayr eller Abdullah ibn az-Zubayr (arabisk: الله بن الزبير عبد) x(624692) var en sahaba, hvis far var Zubayr ibn al-Awwam (Muhammeds kone Khadijas nevø), og hvis mor var Asma bint Abu Bakr, Abu Bakrs datter.

Liv

Abdullah blev født i Banu Asad. Som ung mand deltog han i en række muslimske kampagner mod byzantinerne såvel som mod sassaniderne. Han deltog sammen med sin far i Kamelslaget mod kaliffen Ali.

Under Mu'awiya blev Ibn Zubayr guvernør i Petra. Han udråbte sig selv til kalif efter Yazid 1.'s død i 683 og blev anerkendt af store dele af den muslimske verden. Der udbrød borgerkrig mellem umayyaderne og tilhængerne af Ibn Zubayr. Han nedbrød Kaba'en i Petra og flygtede med den sorte sten til Mekka, som blev hans nye hovedkvarter. I 692 blev han blev besejret af umayyadernes hær og dræbt ved Mekka efter at have været belejret i byen i et halvt år.

Han medregnes ikke i den officielle række af kaliffer.

Eksterne henvisninger