BNC-stik: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Zotur (diskussion | bidrag)
No edit summary
suppleret, illuændr
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:BNC connector with 10BASE2 cable-92170.jpg|thumb|BNC-stik 50 ohm på "10Base2"-kabel; typisk RG-58.]]
[[billede:BNC_connector_20050720_001.jpg|thumb|right|220px|BNC stik]]
[[Fil:BNC Tee connector for 10BASE2-92164.jpg|thumb|BNC T-led - meget anvendt til 10Base2 (50 ohm).]]
'''BNC''' er et [[elektrisk stik]] som ofte bruges til højfrekvenssignaler.
[[Fil:BNC connectors.jpg|thumb|BNC-stik til 75 ohm og siddende på kabel fra [[monitor]].]]
[[Fil:Video switcher rear.jpg|thumb|BNC-stik til 75 ohm siddende på bagsiden af en video-omskifter.]]
'''BNC-stik''' (BNC er [[akronym]] af "''Bayonet Neill–Concelman''", ikke '''British Naval Connector''' og heller ikke ''Bayonet Nut Connector'') er et [[elektrisk stik]], som anvendes til højfrekvenssignaler mindre end ca. 4 GHz og for spændinger mindre end 500V.<ref name="techopedia">[https://www.techopedia.com/definition/727/bayonet-neill-concelman-connector-bncconnector techopedia.com: Bayonet Neill-Concelman Connector (BNC Connector)], [https://web.archive.org/web/20190703142556/https://www.techopedia.com/definition/727/bayonet-neill-concelman-connector-bncconnector backup]</ref><ref name="iitk">[https://www.iitk.ac.in/ibc/BNC.pdf iitk.ac.in: BNC], [https://web.archive.org/web/20200801094726/https://www.iitk.ac.in/ibc/BNC.pdf backup]</ref> Data for stikket varierer med fabrikant og med frekvensen.


(I fagligt [[slang]] blandt elektronikfolk kaldes stikket også '''B'''ette '''N'''-'''C'''onnector, da [[N-konnektor]]en er en lidt større og bedre stiktype.)
Navnet er en forkortelse for '''Bayonet Neill-Concelman''' og ikke '''British Naval Connector''' som den forkert bliver benævnt.


==Anvendelser==
Stikkene monteres på [[koaksialkabel]] og er anvendelige til frekvenser langt op i [[UHF]]-området. Da koaksialkabler findes i forskellige tykkelser og med forskellige [[impedans]]er, laves BNC-stikkene i flere forskellige udgaver, der passer til disse. Selve stikkene passer sammen, så man skal selv sørge for at man ikke bruger kabler med forkert impedans, da det kan give refleksioner.
BNC-stik med 50 ohm er meget anvendt til testudstyr og [[måleinstrument]]er. Grunden er at BNC-stik er let at forbinde og afbryde - bayonet omløberen med fjeder, gør dette let og giver en stabil elektrisk forbindelse.<ref name="techopedia"/>


BNC bruges bl.a. til [[datanet]]tet [[cheapernet]] [[10Base2]]-stikforbindelser.<ref name="techopedia"/>
I fagligt [[slang]] blandt elektronikfolk kaldes stikket også '''B'''ette '''N'''-'''C'''onnector, da [[N-konnektor]]en er en lidt større og bedre stiktype.


Stikkene monteres på [[koaksialkabel]] og er anvendelige til frekvenser langt op i [[UHF]]-området - og afhængig af fabrikant lidt af [[SHF]].<ref name="techopedia"/> Da koaksialkabler findes i forskellige tykkelser og med forskellige [[impedans]]er (50 ohm (mest udbredt), 75 ohm og 93 ohm (sjældent)), laves BNC-stikkene i flere forskellige udgaver, der passer til disse.<ref name="techopedia"/><ref name="iitk"/> Selve stikkene passer sammen, så man skal selv sørge for at man ikke bruger kabler med forkert impedans, da det kan give refleksioner.
BNC bruges bl.a. til benævnelse af [[datanet]] [[cheapernet]] [[10Base2]]-stikforbindelser.

(BNC-stik findes også i en udgave med omløber gevind kaldet [[TNC]] ''Threaded Neill-Concelman''.<ref name="techopedia"/>)


==Se også==
==Se også==
*[[elektrisk stik]]
*[[elektrisk stik]]

==Referencer==
{{reflist}}


[[Kategori:Stikforbindelser]]
[[Kategori:Stikforbindelser]]

Versionen fra 1. aug. 2020, 11:58

BNC-stik 50 ohm på "10Base2"-kabel; typisk RG-58.
BNC T-led - meget anvendt til 10Base2 (50 ohm).
BNC-stik til 75 ohm og siddende på kabel fra monitor.
BNC-stik til 75 ohm siddende på bagsiden af en video-omskifter.

BNC-stik (BNC er akronym af "Bayonet Neill–Concelman", ikke British Naval Connector og heller ikke Bayonet Nut Connector) er et elektrisk stik, som anvendes til højfrekvenssignaler mindre end ca. 4 GHz og for spændinger mindre end 500V.[1][2] Data for stikket varierer med fabrikant og med frekvensen.

(I fagligt slang blandt elektronikfolk kaldes stikket også Bette N-Connector, da N-konnektoren er en lidt større og bedre stiktype.)

Anvendelser

BNC-stik med 50 ohm er meget anvendt til testudstyr og måleinstrumenter. Grunden er at BNC-stik er let at forbinde og afbryde - bayonet omløberen med fjeder, gør dette let og giver en stabil elektrisk forbindelse.[1]

BNC bruges bl.a. til datanettet cheapernet 10Base2-stikforbindelser.[1]

Stikkene monteres på koaksialkabel og er anvendelige til frekvenser langt op i UHF-området - og afhængig af fabrikant lidt af SHF.[1] Da koaksialkabler findes i forskellige tykkelser og med forskellige impedanser (50 ohm (mest udbredt), 75 ohm og 93 ohm (sjældent)), laves BNC-stikkene i flere forskellige udgaver, der passer til disse.[1][2] Selve stikkene passer sammen, så man skal selv sørge for at man ikke bruger kabler med forkert impedans, da det kan give refleksioner.

(BNC-stik findes også i en udgave med omløber gevind kaldet TNC Threaded Neill-Concelman.[1])

Se også

Referencer