Forskel mellem versioner af "Wikipedia:Kriterier for virksomhedsartikler"

Spring til navigation Spring til søgning
m
småret
(Rettet gammel fejl)
m (småret)
Denne retningslinje behandler de '''[[Wikipedia:Kriterier for artikler|notabilitetskriterier]], der specifikt kan gælde for (primært) [[virksomhed]]er og (sekundært) [[forening]]er'''. Eftersom mange organisationer er foreninger, der tjener penge, kan det være praktisk at behandle dem som virksomheder i denne forbindelse. Disse foreninger omfatter bl.a. [[idrætsforening]]er, [[fagforening]]er og [[Politisk parti|politiske partier]]. Der kan dog gælde nogle lidt andre regler for disse foreninger i visse tilfælde – og de er så beskrevede i det pågældende afsnit.
 
Den generelle grundregel er, at der skal være opnået væsentlige resultater, som er anerkendelsesværdige på minimum nationalt niveau. Resultaterne behøver ikke at bestå i store avisoverskrifter[[avis]]overskrifter, men f.eks. ved, at man gennem en længere årrække har udvidet virksomheden betragteligt – dvs. almindelig vækst. Er der derimod blot tale om et lokalt eller nystiftet firma, forening eller afdeling som så mange andre, vil det til gengæld ikke være nok.
 
== Artiklens indhold ==
Det konkrete indhold af en virksomhedsartikel afhænger naturligvis af hvilken virksomhed, det drejer sig om. Men der er nogle ting, der som minimum bør være med:
* Fulde navn (herunder [[selskabsform]]) – og evt. tidligere navne
* Tidspunkt for stiftelse – og evt. ophør (herunder også tidspunkt for opkøb/[[Fusion (jura)|fusion]])
* Nationalitet (dvs. landet med virksomhedens hovedsæde)
* Forretningsområde
 
 
Desuden bør det for de enkelte faggrupper beskrives, hvem der er de største aftagere af produktionen/største kunder og bedst sælgende produkter/højest anerkendte ydelser. For f.eks. [[LindøværftetOdense Staalskibsværft]] vil det være oplagt at henvise til [[A.P. Møller - Mærsk]], mens [[Norman Foster]] opnåede stor anerkendelse for [[St. Mary Axe 30]].
 
I øvrigt:
* Hvis en person repræsenterer en virksomhed, forening, myndighed eller lignende, er det prisværdigt, hvis der i forvejen findes en artikel om denne. Ting, der primært vedrører virksomheden etc., skal desuden omtales i artiklen om denne og ikke (i det mindste ikke i større omfang) i artiklen om personen, med mindre vedkommende er ansvarlig for de pågældende ting.
* Wikipediaartikler er hverken fansider eller hadesider. Uanset, om du synes, at en virksomhed er [[Verdens syv underværker|verdens ottende underværk]] eller verdens største [[Bedrageri|bedrager]], så skal den omtales med almindelig respekt og jordnærhed. Virksomhedsomtaler skal som alle andre artikler skrives fra et [[Wikipedia:Skriv Wikipedia fra et neutralt synspunkt|neutralt synspunkt]] med passende inddragelse af godt og ondt og baseret på fakta og [[Wikipedia:Kildeangivelser|kilder]]. Husk endvidere, at virksomheden ikke er jordens [[Jesus#Jesus – Frelseren|frelser]] før andre mener det, og at de ikke anses for skyldige, før de er dømt.
* Hvis virksomheden eller en person i virksomheden er involveret i en [[retssag]], hvor der er nedlagt [[navneforbud]], skal dette respekteres, så længe sagen står på, uanset om navneforbuddet omfatter artiklens hovedemne eller andre. Overtrædelse er et brud på [[Retsplejeloven]] og kan medføre [[bøde]].
 
== Virksomheder, der ''pr. definition'' er notable ==
Det er ikke alle virksomheder, der har gjort eller opnået noget, der gør, at der skal være en Wikipedia-artikel om dem, men det lader sig næppe gøre at trække en klar grænse. Man kan dog fremhæve en række virksomheder, som pr. definition er notable.
 
Bemærk, at nedenstående oplistning på ingen måde er komplet. Der er adskillige andre virksomheder, der også er notable.
 
*Aktieselskaber[[Aktieselskab]]er i ledende nationale eller internationale indeks – f.eks. [[NASDAQ-100]], [[Dow Jones Industrial Average|Dow Jones]], [[OMXC25OMX C25]], [[OMX Nordic 40]], [[S&P Global 100]], m.v.
*[[Statsejet virksomhed|Statsejede virksomheder]] (ikke [[Tvangsnationalisering|tvangsnationaliserede]]) eller virksomheder, hvor staten har en væsentlig ejerandel/kontrol over/har stor indflydelse
*Markedsledere inden for de enkelte brancher
**Desuden nationalt førende virksomheder uanset branche
*Virksomheder med over 100 fuldtidsansatte ([[:wikt:årsværk|årsværk]]) eller årlig omsætning på over 15 [[Million|mio.000.000]] [[Euro|EUR]] (ca. 112 mio.000.000 [[Danske kroner|DKK]])
*Virksomheder på internationalt anerkendte opgørelse over ledende virksomheder – f.eks. [[Forbes Global 2000]], [[Fortune 500]], m.v.
*[[Hofleverandør]]er til regerende konge- og fyrstehuse
*Virksomheder optaget i Kraks ''Danmarks ældste Forretninger'' (1. udg. 1910, 2. udg. 1915, 3. udg. 1940 og 4. udg. 1950), forudsat, at de ''også'' opfylder mindst ét af ovenstående tre kriterier om markedsleder, virksomhedsstørrelse og hofleverandør.
 
Selvom virksomheden ikke opfylder de ovenstående krav, kan den alligevel være notabel, hvis den har opnået særlig omtale eller leverer en ydelse, der har væsentlig betydning/værdi for landet.
 
*Foreninger med medlemstal svarende til minimum 0,15 ‰ af landets befolkning (svarende til f.eks. ca. 830 personer i Danmark)
*Politiske partier, der er repræsenterede i nationale parlamenter[[parlament]]er, eller er opstillingsberettiget hertil (såfremt der er krav herfor)
*Overordnede fagforbund og [[arbejdsgiverforening]]er som f.eks. [[FOA - Fag og Arbejde]], [[Det Faglige Hus]] og [[Dansk Byggeri]] (men ikke underordnede foreninger og afdelinger).
*Ledende inden for sit felt (modsvarende en markedsledende virksomhed).
Der gælder det samme for virksomheder og foreninger: Generelt set skal man have opnået væsentlige resultater for at blive notabel. Den skal altså have opnået særlig omtale eller levere en form for ydelse, der er af væsentlig betydning/værdi/interesse for andre end medlemmerne.
 
Desuden forudsættes det at medlemskab er frivilligt og ikke en følge af klausuler (f.eks. [[antenneforening]] i forbindelse med [[bolig]]) eller, at alle i en given sammenhæng automatisk bliver medlemmer (f.eks. elevforeninger på skoler[[skole]]r). Medlemskaber alene med henblik på at kunne deltage i bestemte arrangementer tæller heller ikke.
 
==== Sportsklubber ====
 
* [[Enkeltmandsvirksomhed]]er
* Håndværkere[[Håndværk]]ere og [[Mester|håndværksmestre]]
* Virksomheder med under 100 ansatte (omregnet til [[:wikt:årsværk|årsværk]])
* Virksomheder med årlig omsætning under 15 mio.000.000 [[Euro|EUR]]
* [[Gazellevirksomhed]]er
* Første til at lancere et produkt (se også [[Wikipedia:Ingen førstehåndsforskning]])
Uanset, om en virksomhed er notabel eller ej, bør artiklen ikke skrives af dens medarbejdere, ejere, aktionærer eller større samarbejdspartnere (f.eks. reklamebureauer). Desuden bør fremtrædende konkurrenter og folk, der er eller har været involveret i klage- og retssager vedrørende firmaet også undlade at skrive. Dette hænger sammen med, at disse persongrupper kan forventes at have personlig og økonomisk interesse i sagen og derfor er ude af stand til at skrive neutralt.
 
For en forening bør artiklen tilsvarende heller ikke skrives af folk med tillidsposter, f.eks. bestyrelsesmedlemmer[[bestyrelse]]smedlemmer, bladredaktørerblad[[redaktør]]er og revisorer[[revisor]]er, da de har en personlig interesse, der ligger udover de almindelige medlemmers. Ligeledes bør eventuelle konkurrerende foreninger og folk, der er eller har været været involveret i interne eller eksterne sager vedrørende foreningen også undlade at skrive. Igen fordi disse kan forventes at have en personlig interesse i sagen og derfor er ude af stand til at skrive neutralt.
 
== Noter ==
50.952

redigeringer

Navigationsmenu