Forskel mellem versioner af "Danehof"

Spring til navigation Spring til søgning
80 bytes fjernet ,  for 2 måneder siden
link
(link)
 
'''Danehof''' var en rigsforsamling af "rigets bedste mænd", en art middelalderens [[parlament]], som spillede en vis rolle mellem 1250 og 1413. Danehoffet rådgav kongen, beskæftigede sig med lovarbejde og var rigets højeste [[domstol]].
 
Forudsætningen for danehoffet var, ligesom vedsom [[håndfæstning]]erne, de danske stormænds voksende magt i tiden omkring 1250. De ønskede indskrænkelser af den kongelige magt, heruder særligt på områderne lovgivning og beskatning. At kongehuset stod politisk svagt i denne periode har antagelig fremskyndet danehoffets udvikling. I 1282 havde [[Erik 5. Klipping]]s lagt sig ud med [[adelen]] i en sådan grad, at han var tvunget til at acceptere en håndfæstning, der garanterede de gamle skikke og sæder, ifølge hvilke adelen havde bestemte privilegier, samt årligt at afholde "det parlament, der kaldes hof".
 
Der kendes overraskende lidt til detaljerne vedrørendeved danehoffets etablering og form, men man ved dog, at det sattes et centralt beliggende sted i riget, ofte [[Nyborg Slot]] på [[Fyn]], men vi kender intethverken til valg eller procedurer i øvrigt[[procedure]]. Medlemmerne var alene adel, [[Gejstlighed|gejstlige]] og andre stormænd. Kongen var pligtig at rådføre sig med danehoffet, før han traf større beslutninger, især sådanne som havdeaf [[økonomisk]] karakter. I adskillige tilfælde forbigik kongerne dog danehoffet ved simpelthen at undlade at indkalde det. Da danehoffet blev formaliseret i Erik Klippings håndfæstning fra 1282, blev der opstillet mere fastefastere regler, men i praksis blev danehoffet kun kaldt sammen ved særlige lejligheder.
 
De [[Danmarks historie (1397-1536)|kaotiske omstændigheder i Danmark op gennemi det 14. århundrede]] svækkede danehoffets autoritet. Det blev gradvist afløst ikke alene af den kongelige magt, men også af [[rigsråd]]et, et særligt statsråd af kongens personlige rådgivere, som undertiden øvede en betydelig indflydelse på kongen. Fra omkring 1320 blev det især rigsrådet, som sammen med kongen regerede landet og varetog rigets anliggender.
 
{{middelalder}}
Anonym bruger

Navigationsmenu