Claude Debussy: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
lidt tilbage med film
Linje 43: Linje 43:


== Musik brugt i film ==
== Musik brugt i film ==
Debussys musik er benyttet i et stort antal film, herunder eksempelvis ''[[Abernes planet: Oprindelsen]]'' (2011), ''[[The Usual Suspects]]'' (1995) og ''[[Twilight (film)|Twilight]]'' (2008).<ref>[https://www.imdb.com/name/nm0006033/?ref_=fn_al_nm_1 Oversigt på IMDB.com over brug af Debussys musik]</ref>
Debussys musik er benyttet i et stort antal film, herunder eksempelvis ''[[Abernes Planet: Oprindelsen]]'' (2011), ''[[The Usual Suspects]]'' (1995) og ''[[Twilight (film)|Twilight]]'' (2008).<ref>[https://www.imdb.com/name/nm0006033/?ref_=fn_al_nm_1 Oversigt på IMDB.com over brug af Debussys musik]</ref>


== Noter ==
== Noter ==

Versionen fra 18. sep. 2020, 16:01

Claude Debussy
Claude Debussy ca. 1908. Fotografi af Nadar.
Information
Født Achille-Claude Debussy
22. august 1862 i Saint-Germain-en-Laye.
Saint-Germain-en-Laye, Frankrig Rediger på Wikidata
Oprindelse Fransk
Død 25. marts 1918 (55 år) i Paris.
16. arrondissement i Paris, Frankrig Rediger på Wikidata
Dødsmåde Naturlige årsager Rediger på Wikidata
Dødsårsag Tyktarmskræft Rediger på Wikidata
Gravsted Cimetière de Passy Rediger på Wikidata
Statsborger Frankrig Rediger på Wikidata
Far Manuel Debussy Rediger på Wikidata
Søskende Alfred Debussy Rediger på Wikidata
Ægtefæller Emma Bardac (1908-1918),
Marie-Rosalie Texier (1899-1905) Rediger på Wikidata
Børn Claude-Emma Debussy Rediger på Wikidata
Sprog Fransk Rediger på Wikidata
Genre Impressionistisk musik, opera, klassisk musik Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Musikkritiker, komponist, pianist Rediger på Wikidata
Medlem af Kungliga Musikaliska Akademien Rediger på Wikidata
Instrumenter
Klaver/Flygel
Kendte værker
La Mer, Images, Deux arabesques, Strygerkvartet, Suite bergamasque med flere Rediger på Wikidata
Signatur
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Achille-Claude Debussy (født 22. august 1862 i Saint-Germain-en-Laye, død 25. marts 1918 i Paris) var en fransk komponist. Han er en repræsentant for impressionismen, og hans musik regnes som et bindeled mellem romantikken og modernismen.

Debussy skrev i mange forskellige genrer, men først og fremmest er han en af sin tids væsentligste komponister af orkestermusik og klavermusik.

Barndom og opvækst

Debussy var født som den ældste af fem børn under trange kår og lærte at læse og skrive af moderen, da der ikke var råd til skolegang. Han lod sig dog ikke begrænse af disse omstændigheder:

"Til trods for at han voksede op i et fattigt hjem, havde Debussy lige fra barndommen en aristokratisk, forfinet smag. Ved alle lejligheder foretrak han som en naturlig ting det udsøgte for det mere almindelige og det specielle frem for det ordinære. Allerede tidligt viste han sig som en udpræget gourmet, og helt fra ungdommen var hans smag i alle retninger ikke blot kultiveret, men raffineret." [1]

Som syv-årig blev han inspireret af musikken og begyndte at lære klaver. Han blev optaget på konservatoriet i Paris i 1873, hvor han blev i 11 år. Han udviklede sig hurtigt, men var ganske uortodoks, og hans improvisationer var kendt for ukonventionelle modulationer og harmonier.

Fra 1880 var han i tre år engageret om sommeren hos en af Ruslands rigeste arvinger, den kendte mæcen Nadjesjda von Meck, der også understøttede Pjotr Iljitj Tjajkovskij gennem mange år. Debussy friede som 20-årig til hendes 16-årige datter Sophie (Sonia), men fik nej.

I 1884 afsluttede han sine studier på konservatoriet i Paris med den højeste udmærkelse, Prix de Rome, og vandt dermed tre års ophold i det franske institut i Villa Medici i Rom.

Værker

Musik brugt i film

Debussys musik er benyttet i et stort antal film, herunder eksempelvis Abernes Planet: Oprindelsen (2011), The Usual Suspects (1995) og Twilight (2008).[2]

Noter

  1. ^ Musikkens Verden, samlet og udgivet ved Kjell B. Sandved, Musikkens Verden A/S, Forlag, (København, 1955).
  2. ^ Oversigt på IMDB.com over brug af Debussys musik
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger