Ångstrøm: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Indsætter billede
m Tilføjet Bohr-radius og linket dertil
Linje 1: Linje 1:
[[Image:Anders Ångström painting.jpg|thumbnail|right|upright|Måleenheden Ångstrøm er opkaldt efter [[Anders Jonas Ångström]].]]
[[Image:Anders Ångström painting.jpg|thumbnail|right|upright|Måleenheden Ångstrøm er opkaldt efter [[Anders Jonas Ångström]].]]


'''Ångstrøm''' (Å) er en [[måleenhed]] for [[længde]], 1 Å = 10<sup>-10</sup> [[meter]]. Enheden er hensigtsmæssig ved beskrivelse af atomdiametre og længden af kemiske bindinger. Eksempelvis har et hydrogenatom en diameter på 1,08 Å, og en C-C-enkeltbinding i en [[alkan]] en længde på ca. 1,2 Å. Måleenheden benyttes især inden for [[kemi]], [[atomfysik]], [[kvantemekanik]] og [[molekylærbiologi]].
'''Ångstrøm''' (Å) er en [[måleenhed]] for [[længde]], 1 Å = 10<sup>-10</sup> [[meter]]. Enheden er hensigtsmæssig ved beskrivelse af atomdiametre og længden af kemiske bindinger. Eksempelvis har et hydrogenatom en diameter på to gange [[Bohr-radius]] eller ca.1,06 Å, og en C-C-enkeltbinding i en [[alkan]] en længde på ca. 1,2 Å. Måleenheden benyttes især inden for [[kemi]], [[atomfysik]], [[kvantemekanik]] og [[molekylærbiologi]].


Enheden er opkaldt efter den svenske [[fysik]]er [[Anders Jonas Ångström]].
Enheden er opkaldt efter den svenske [[fysik]]er [[Anders Jonas Ångström]].

Versionen fra 25. sep. 2020, 12:55

Måleenheden Ångstrøm er opkaldt efter Anders Jonas Ångström.

Ångstrøm (Å) er en måleenhed for længde, 1 Å = 10-10 meter. Enheden er hensigtsmæssig ved beskrivelse af atomdiametre og længden af kemiske bindinger. Eksempelvis har et hydrogenatom en diameter på to gange Bohr-radius eller ca.1,06 Å, og en C-C-enkeltbinding i en alkan en længde på ca. 1,2 Å. Måleenheden benyttes især inden for kemi, atomfysik, kvantemekanik og molekylærbiologi.

Enheden er opkaldt efter den svenske fysiker Anders Jonas Ångström.

SI-enhederne for sådanne små længder er pikometer og nanometer. 1 pm = 0,01 Å, mens 1 nm = 10 Å.