Charlottenlund Slot: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
→‎Charlottenlund: udvidet afsnit
Linje 49: Linje 49:


[[Fil:Charlottenlund_Slot_(c_1895).jpg|thumb|Charlottenlund Slot efter ombygningen, ca. [[1895]].]]
[[Fil:Charlottenlund_Slot_(c_1895).jpg|thumb|Charlottenlund Slot efter ombygningen, ca. [[1895]].]]
I [[1869]] fik Kronprins Frederik (den senere [[Frederik 8.]]) og hans hustru [[Louise af Sverige-Norge]] tildelt slottet som sommerresidens. Flere af deres børn, heriblandt de senere konger [[Christian 10. af Danmark]] og [[Haakon 7. af Norge]], blev født på slottet.<ref name=Historie/> I [[1880]]-[[1881|81]] blev slottet udvidet og ændret drastisk, idet det fik kuppel og sidefløje. Udenfor slottet ligger en mindesten, som bevidner om netop dette. Arkitekten bag denne ombygning var [[Ferdinand Meldahl]] og murermester [[Christian Peder Wienberg]].
I [[1869]] fik Kronprins Frederik (den senere [[Frederik 8.]]) og hans hustru [[Louise af Sverige-Norge]] efter deres bryllup tildelt Charlottenlund Slot som sommerresidens. Her havde de et fristed væk fra [[hof]]livet på Amalienborg, og flere af deres børn, heriblandt de senere konger [[Christian 10. af Danmark]] og [[Haakon 7. af Norge]], blev født på slottet.<ref name=Historie/> I [[1880]]-[[1881|81]] blev slottet udvidet og ændret drastisk, idet det fik kuppel og sidefløje. Udenfor slottet ligger en mindesten, som bevidner om netop dette. Arkitekten bag denne ombygning var [[Ferdinand Meldahl]] og murermester [[Christian Peder Wienberg]].


== I dag ==
== I dag ==

Versionen fra 27. sep. 2020, 10:55

For alternative betydninger, se Charlottenlund Slot (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Charlottenlund Slot)
Charlottenlund Slot
Charlottenlund Slot i 2006
Tidligere navne Gyldenlund
Generel information
Type slot
Arkitektonisk stil nyrenæssance
Adresse: Jægersborg Allé 1
2920 Charlottenlund
Indviet 1731
1881
Design og konstruktion
Ejer Slots- og Kulturstyrelsen
Arkitekt Johan Cornelius Krieger
Ferdinand Meldahl
Bygherre Prinsesse Charlotte Amalie
Kong Frederik 8.
Oversigtskort
Charlottenlund Slot ligger i Danmark
Charlottenlund Slot
Charlottenlund Slot
Beliggenhed i Danmark

Charlottenlund Slot (tidligere kendt som Gyldenlund) er et slot i Charlottenlund nord for København. Slottet er opkaldt efter Prinsesse Charlotte Amalie, der lod det oprindelige slot opføre ved arkitekten Johan Cornelius Krieger. Det blev i starten af 1880'erne ombygget og udvidet af arkitekten Ferdinand Meldahl for Kong Frederik 8.

Charlottenlund Slot anvendtes gennem tiden som sommeresidens for forskellige medlemmer af kongefamilien. Kong Christian 10. af Danmark og Kong Haakon 7. af Norge er født på slottet. Det husede fra 1936 til 2017 Dansk biologisk Station, Danmarks Fiskeri- og Havundersøgelser og DTU Aqua.[1] I dag anvendes bygningen som kontorhotel og konference- og eventcenter.

Historie

Oprettelse

I 1622 blev et stykke af Ordrups marker inddraget af Christian 4. som dyrehave. Den skulle erstatte Rosenborg Dyrehave som lå udenfor Københavns volde ved den nuværende Øster Farimagsgade. Den nye dyrehave gik i begyndelsen under flere navne: "Kongens nye dyrehave ved Skovshoved", "Gentofte dyrehave ved stranden", "Den lille dyrehave ved Ibstrub" eller "Freudendahl".

Frederik 3. overdrog dyrehaven til kammertjeneren Jacob Petersen i 1663, der ikke bare fik tilladelse til, men også en vidtstrakt eneret på at drive beværtning med udskænkning af øl og vin. Kroen skulle være åben for alle og der blev også etableret allehaande Leg og Spil til Tidsfordriv som det hed i overdragelsesbrevet.

Jacob Petersen drev dog ikke stedet selv. Han havde taget Henrik Ruse ind som medejer, og de bortforpagtede driften.

Gyldenlund

Ulrik Frederik Gyldenløve.

Jacob Petersen var ansat ved hoffet, og nogle hofstridigheder gjorde at han måtte forlade landet; da han var ude af billedet blev både hans og Ruses andele overtaget af Ulrik Frederik Gyldenløve, søn af Kong Frederik 3. og Margrethe Pape. Området blev nu kaldt Gyldenlund – først som et folkeligt navn siden officielt. Gyldenløve forbedrede bygningerne og fiskedammene og byggede et lysthus på stedet. Man ved ikke hvor det lå, men det antages, at det var ved det nuværende slot.

Gyldenløve havde kun stedet i ti år, hvorefter Frederik 3. forlangte det tilbage og i stedet gav Gyldenløve skøde på hovedgården Skjoldenæsholm ved Ringsted. Navnet Gyldenlund hang dog ved i mange år fremefter.

Med kongen som ejer blev stedet flittigt brugt til sommerophold og jagt, og Christian 5. anlagde Jægersborg Allé som en oprindeligt privat vej til at forbinde Gyldenlund med Jægersborg Slot. Lysthuset blev moderniseret i 1717 for at få en kapacitet, der svarede til anvendelsen, og der blev ofret betydelige summer på have og bygninger.

Charlottenlund

Portræt af Prinsesse Charlotte Amalie
Charlottenlund Slot i 1744 efter maleri af Johan Jacob Bruun.

Kong Christian 6. forærede i 1730 Gyldenlund til sin ugifte søster Prinsesse Charlotte Amalie, og hun opbyggede nu Charlottenlund Slot fra bunden. Opførelsen blev ledet af ingeniør H.H. Scheel, sandsynligvis efter tegninger udført af arkitekten Johan Cornelius Krieger.[2] Materialerne kom i vidt omfang fra Københavns Slot, som blev nedrevet på det tidspunkt for at give plads for Christiansborg Slot. Prinsesse Charlotte Amalie endte med at synes så godt om området og slottet, at Gyldenlund ændrede navn til Charlottenlund, som slottet og den omkringliggende bydel hedder den dag i dag.

Charlottenlund Slot ca. 1830 tegnet af H.G.F. Holm.

Slottet beboedes herefter af forskellige medlemmer af kongefamilien. I midten af 1800-tallet var Charlottenlund Slot i mange år sommerresidens for Kong Christian 8.'s søster Prinsesse Charlotte og hendes mand Landgreve Vilhelm af Hessen-Kassel.[2] Noget usædvanligt for en kongelig residens forblev slotshaven åben for offentligheden, og var gennem 1800-tallet et populært udflugtsmål for københavnerne.

Charlottenlund Slot efter ombygningen, ca. 1895.

I 1869 fik Kronprins Frederik (den senere Frederik 8.) og hans hustru Louise af Sverige-Norge efter deres bryllup tildelt Charlottenlund Slot som sommerresidens. Her havde de et fristed væk fra hoflivet på Amalienborg, og flere af deres børn, heriblandt de senere konger Christian 10. af Danmark og Haakon 7. af Norge, blev født på slottet.[2] I 1880-81 blev slottet udvidet og ændret drastisk, idet det fik kuppel og sidefløje. Udenfor slottet ligger en mindesten, som bevidner om netop dette. Arkitekten bag denne ombygning var Ferdinand Meldahl og murermester Christian Peder Wienberg.

I dag

Kongefamilien forlod slottet i 1935, hvorefter det meste blev overtaget af Dansk Biologisk Station, senere Danmarks Fiskeri- og Havundersøgelser og DTU Aqua.[1] Fra 1939 til 2012 husede bygninger i et hjørne af slotshaven Danmarks Akvarium, indtil det blev flyttet til Den Blå PlanetAmager.[3]

I 2017 overtog Charlottenlund Slot A/S slottet, som efter en omfattende restaurering, nu fungerer som kontorhotel, konference- og selskabslokation og huser kulturelle arrangementer.

Charlottenlund Slotshave er åben for offentligheden.

Referencer

  1. ^ a b Blegvad, H. (1940). "Dansk Biologisk Station gennem 50 Aar 1899-1939". Beretning fra Dansk Biologisk Station (Danish). 45.{{cite journal}}: CS1-vedligeholdelse: Ukendt sprog (link)
  2. ^ a b c "Slottets historie". Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme. Arkiveret fra originalen 2014-02-01. Hentet 2010-01-04.
  3. ^ Rekling, Therese (26. november 2012). "Det gamle Danmarks Akvarium undgår nedrivning". Berlingske. Hentet 1. april 2016.

Kilder

  • L. Gotfredsen: Gentofte, fra istid til nutid (1951)

Eksterne henvisninger

Koordinater: 55°45′1″N 12°34′50″Ø / 55.75028°N 12.58056°Ø / 55.75028; 12.58056