Ærkebiskop Asser: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Paschal er den danske udgave af Paschalis. Vi kalder heller ikke Benedikt for Benedictus - er der et dansk navn, bør det bruges.
Man bliver indviet men viet til præst eller biskop, Asser er ikke en bro. Det er et sakramente lige som ægtevielse i den Katolske .irke.
 
Linje 44: Linje 44:
Han omtales første gang i anledning af sin indvielse til [[biskop]] i [[Lund (Sverige)|Lund]] [[18. november]] [[1089]] og var da over 30 år gammel. Han var søn af den jyske stormand [[Svend Thrugotsen]].
Han omtales første gang i anledning af sin indvielse til [[biskop]] i [[Lund (Sverige)|Lund]] [[18. november]] [[1089]] og var da over 30 år gammel. Han var søn af den jyske stormand [[Svend Thrugotsen]].


Fra slutningen af året [[1102]], da [[Erik Ejegod]] forlod landet for at tiltræde en [[pilgrimsfærd]] til [[det hellige land]] og indtil kong [[Niels af Danmark|Niels]]' tronbestigelse i [[1104]], styrede Asser som [[rigsforstander]] landet sammen med Eriks ældste søn [[Harald Kesja|Harald]]. Efter at [[Pave Paschalis 2.|Pave Paschal 2.]] omsider havde indvilliget i oprettelsen af en selvstændig ærkebispestol for de nordiske riger, og Lund var blevet udset til det fremtidige ærkesæde, blev Asser i [[1104]] indviet som Nordens første ærkebiskop af en pavelig [[Legat (udsending)|legat]], [[kardinal (katolske kirke)|kardinal]] [[Alberik]].
Fra slutningen af året [[1102]], da [[Erik Ejegod]] forlod landet for at tiltræde en [[pilgrimsfærd]] til [[det hellige land]] og indtil kong [[Niels af Danmark|Niels]]' tronbestigelse i [[1104]], styrede Asser som [[rigsforstander]] landet sammen med Eriks ældste søn [[Harald Kesja|Harald]]. Efter at [[Pave Paschalis 2.|Pave Paschal 2.]] omsider havde indvilliget i oprettelsen af en selvstændig ærkebispestol for de nordiske riger, og Lund var blevet udset til det fremtidige ærkesæde, blev Asser i [[1104]] viet til Nordens første ærkebiskop af en pavelig [[Legat (udsending)|legat]], [[kardinal (katolske kirke)|kardinal]] [[Alberik]].


En stor og mangeartet virksomhed ventede ham nu i det nyoprettede [[ærkestift]], der omfattede ikke mindre end 14 [[stift]]er.
En stor og mangeartet virksomhed ventede ham nu i det nyoprettede [[ærkestift]], der omfattede ikke mindre end 14 [[stift]]er.

Nuværende version fra 29. sep. 2020, 20:48

For alternative betydninger, se Asser.
Ærkebiskop Asser
Født 1055 Rediger på Wikidata
Lund, Sverige Rediger på Wikidata
Død 5. maj 1137 Rediger på Wikidata
Lund, Sverige Rediger på Wikidata
Far Svend Thrugotsen Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Katolsk præst, katolsk biskop (fra 1089) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Asser (cirka 1055-1137) var Nordens første ærkebiskop.

Han omtales første gang i anledning af sin indvielse til biskop i Lund 18. november 1089 og var da over 30 år gammel. Han var søn af den jyske stormand Svend Thrugotsen.

Fra slutningen af året 1102, da Erik Ejegod forlod landet for at tiltræde en pilgrimsfærd til det hellige land og indtil kong Niels' tronbestigelse i 1104, styrede Asser som rigsforstander landet sammen med Eriks ældste søn Harald. Efter at Pave Paschal 2. omsider havde indvilliget i oprettelsen af en selvstændig ærkebispestol for de nordiske riger, og Lund var blevet udset til det fremtidige ærkesæde, blev Asser i 1104 viet til Nordens første ærkebiskop af en pavelig legat, kardinal Alberik.

En stor og mangeartet virksomhed ventede ham nu i det nyoprettede ærkestift, der omfattede ikke mindre end 14 stifter.

Asser støttede Erik Emune i den borgerkrig, der opstod efter mordet på Knud Lavard i 1131 og stod på hans side i det afgørende Slaget ved Fodevig. I den forbindelse var han ved at miste ærkebispedømmet til Hamburg-Bremen, der støttede Eriks modpart, kong Niels.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]