Rom (spiritus): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
volumenprocenter
Linje 7: Linje 7:


== Volumenprocenter ==
== Volumenprocenter ==
Almindeligst forekommende [[volumentprocent]]er er: 38%-43% til at drikke, normalt i [[cola]]/rom og [[drink]]s; 54%-56% til [[Rumtopf]] ([[Konservering (madvarer)|konserverede]] [[bær]] og [[frugter]]); 80% ''Strohrum''®.
Almindeligst forekommende [[volumentprocent]]er er: 37½%-43% til at drikke, normalt i [[cola]]/rom og [[drink]]s; 54%-56% til [[Romkrukke|Rumtopf]] (rompot, [[Konservering (madvarer)|konserverede]] [[bær]] og [[frugter]]); 80% ''Strohrum''® (Inländerrum).


== Dansk rom ==
== Dansk rom ==

Versionen fra 6. okt. 2020, 23:07

Almada Rhum
For alternative betydninger, se Rom (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Rom)

Rom er en alkoholisk drikkevare. Rom fremstilles af saft eller melasse fra rørsukker og vand. Blandingen af sukker og vand gæres til en væske med 8-10% alkohol. Derefter destilleres den til en alkoholprocent på op til 90 % og lagres på egetræsfade. Efter lagringen fortyndes rommen ned til 40-43 % alkohol og fyldes på flasker. Blandingen af rom med snaps og vand til det færdige produkt kaldes forskæring (tysk: Verschnitt).

Test på rommens styrke

I 1700-tallet fik britiske søfolk en del af lønnen udbetalt i rom. For at forsikre sig om, at rommen nu ikke var for svag, dyppede man krudt i den. Blev krudtet antændt, betød det, at alkoholindholdet var over 57 %, og rommen kaldtes proof (= sikker). Blev rommen derimod ikke antændt, var der grund til utilfredshed. [1] Den dag i dag bruges betegnelsen proof på alkohol i blandt andet USA, hvor "100-proof whisky" betyder, at drikken indeholder 50 % alkohol. [2]

Volumenprocenter

Almindeligst forekommende volumentprocenter er: 37½%-43% til at drikke, normalt i cola/rom og drinks; 54%-56% til Rumtopf (rompot, konserverede bær og frugter); 80% Strohrum® (Inländerrum).

Dansk rom

I Flensborg findes to rom-museer. Det ene er i Flensborg Søfartsmuseum, og det andet er privatejet i Braasch Rum.[3] I 1700-tallet blev den rå rom, den såkaldte killdevil (= dræberdjævelen), sejlet ind fra Caribien, og den blev så viderebehandlet i Flensborg og udskænket fra omkring 200 "romhuse" i byen. [4]

Eksterne henvisninger

Noter

  1. ^ Ulf Ellervik: Ond kjemi (s. 266), forlaget Cappelen Damm, Oslo, 2014, ISBN 978-82-02-42867-9
  2. ^ Why Is a Liquor's Proof Double Its Percentage Alcohol by Volume? | Mental Floss
  3. ^ Walter Braasch Rum, Rote Straße 26-28, Flensborg, over gården.
  4. ^ Rom


Mad og drikkeSpire
Denne artikel om mad og drikke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.