Forskel mellem versioner af "Marstal"

Spring til navigation Spring til søgning
117 bytes tilføjet ,  for 3 måneder siden
== Historie ==
{{uddybende|Marstals historie}}
I læ af ÆrøsEriks Hale boede i 1634 en ikke ubetydelig fiskerbefolkning. [[Hertug]]en, der havde fået denne del af øen, lod forpagteren af sin gård "Gudsgave" sælge landbrugsprodukter til Marstals fiskere. Handelen foregik i begyndelsen med stedets egne produkter, som man afhændede dels i Kongeriget, dels i Hertugdømmerne, hvortil man havde let adgang gennem et løb ud til [[Østersøen]]. På den tid skulle al handel gå over de privilegerede købstæder. Marstalskipperne og oplandets bønder drev derfor [[smughandel]], og Marstals flåde voksede eksplosivt. Smughandelen var nødvendig, fordi ærøskibene blev anset som tilhørende Kongeriget, når de kom til Hertugdømmerne, og omvendt i Kongeriget blev de anset for Hertugdømmets skibe, og blev derfor ramt af ekstra told og havneafgift. Smughandelen var en anerkendt og accepteret levevej i Marstal i den periode.
 
1729 overgik [[Søbygård (Ærø)|Søbygårds]] og Gudsgave Len til kongen, medens den midterste del af øen først kom med i 1750. Marstallernes skibe fik en fortrinsstilling ved at være anerkendt som fartøjer under Kongeriget (en snes år før købstaden [[Ærøskøbing]]s skibe) og kunne derfor sejle under de samme betingelser.
[[Marstal Kirke]] er opført i [[1738]]. Før den tid benyttedes [[Rise Kirke (Ærø)|Rise Kirke]]. Kirkens tværskib er fra [[1772]] og tårnet fra [[1920]]. 7 kirkeskibe vidner om byens tilknytning til havet og søfartens udvikling fra 1700-tallets jagt til vor tids coaster.
 
18671861 fik Marstal status som [[Handelspladser i Danmark|handelsplads]]. En by med status som handelsplads havde nogle af de rettigheder der normalt kun tilkom købstæder og blev tildelt byer som havde udviklet sig i købstadslignende retning. Før det havde den ”legale” handel kun foregået i Ærøskøbing, som ikke tillod handel i Marstal.
 
1880 gik man over til tremastede skibe, som ofte blev bygget på værfter i Marstal, og i 1890 var der ca. 350 sejlskibe hjemmehørende i Marstal. I 1911 var Marstals andel af den samlede danske sejlskibsflåde (målt i antallet af skibe) 23,92%
 
Der er campingplads, vandrerhjem og hoteller. Man kan besøge stranden (sydøst for Marstal) ved landtangen [[Eriks Hale]] med de maleriske badehuse.
 
I december 2019 blev færgeruten Rudkøbing - Marstal genoptaget, efter at have været indstillet siden januar 2013.
 
== Kendte Bysbørn ==
70

redigeringer

Navigationsmenu