Steder i Matador: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
→‎Skjern's Magasin: man brugte ikke engelske" ejefaldsapostroffer i perioden - og det fremgår også af navnet på butiksskiltet, at det er uden apostrof
m →‎Skjerns Magasin: se forrige rettelse
Linje 94: Linje 94:
[[File:Korsbæk på Bakken 04.jpg|thumb|Skjerns Magasin som opført i [[Korsbæk på Bakken]].]]
[[File:Korsbæk på Bakken 04.jpg|thumb|Skjerns Magasin som opført i [[Korsbæk på Bakken]].]]


Oprindeligt blev butikken grundlagt af [[Mads Skjern]] under navnet '''Tøjhuset''', men skiftede siden navn til Skjern's Magasin. Den åbner i Algade overfor [[#Damernes Magasin|Damernes Magasin]], men henvender sig til mere jævne folk i byen.
Oprindeligt blev butikken grundlagt af [[Mads Skjern]] under navnet '''Tøjhuset''', men skiftede siden navn til Skjerns Magasin. Den åbner i Algade overfor [[#Damernes Magasin|Damernes Magasin]], men henvender sig til mere jævne folk i byen.


Butikken vokser sig stor og har mange ansatte. Grisehandler Larsen får ansat sin datter [[Figurer i Matador#Ingeborg Andersen-Skjern|Ingeborg]], i butikken allerede fra starten. [[Figurer i Matador#Arnold Vinter|Arnold Vinter]], der bliver udlært i Damernes Magasin i løbet af serien, søger over til Skjerns Magasin, da han ikke længere vil finde sig i behandlingen i butikken, og vil have mere i løn efter han er færdigudlært.
Butikken vokser sig stor og har mange ansatte. Grisehandler Larsen får ansat sin datter [[Figurer i Matador#Ingeborg Andersen-Skjern|Ingeborg]], i butikken allerede fra starten. [[Figurer i Matador#Arnold Vinter|Arnold Vinter]], der bliver udlært i Damernes Magasin i løbet af serien, søger over til Skjerns Magasin, da han ikke længere vil finde sig i behandlingen i butikken, og vil have mere i løn efter han er færdigudlært.

Versionen fra 12. dec. 2020, 19:19

Nedenstående er en liste over steder i den danske tv-serie Matador fra 1978-1981. Serien foregår hovedsageligt i Korsbæk og lokationer i nærheden af byen. Få scener foregår uden for byen, og der nævnes en del virkelige steder rundt omkring.

Korsbæk

Korsbæk er den fiktive by, som langt størstedelen af serien foregår i. Det er en sjællandsk provinsby der ligger et sted på midtsjælland nær Næstved og Skælskør. Navnet er sammensat af de to sjællandske bynavne Korsør og Holbæk.

Byens primære handelsgade er Algade, hvor flere af de centrale adresser for historien ligger. På hjørnet mellem Algade og Korsgade ligger Korsbæk Bank, Skern's Magasin og Damernes Magasin (og siden Omegnsbanken). To huse længere henne ligger Varnæs' hjem.

Byens store forretninger og Korsbæk Bank er grundlagt i 1870'erne og drives nu hovedsageligt af tredje generation. I 1929 er byen slumrende, indtil den handelsrejsende Mads Andersen-Skjern ankommer og sætter byen på den anden ende. Han grundlægger Tøjhuset, der siden bliver til Skjerns Magasin(er). I 1932 krakker konkurrenten Damernes Magasin – A. Arnesen & Co, og ejeren Albert Arnesen dør. Sammen med broderen Kristen Skjern etablerer Mads Andersen-Skjern Omegnsbanken i lokalerne.

I virkeligheden fandt en del af optagelserne med Korsbæk sted hos Nordisk Film i Valby i København. Her var de centrale gader Algade og Korsgade med Tøjhuset, Damernes Magasin og Korsbæk Bank opbygget som kulisser af 8-10 håndværkere over to-tre måneder i forbindelse med optagelserne til de første afsnit fra 1978. Det var dog kun den nederste del af facaderne med stueetage og noget af førstesalen på bygningerne, der var opførte.[1] Optagelserne til de første afsnit fandt i øvrigt sted næsten samtidig med spillefilmen Olsen-banden går i krig. Det havde den pudsige følge, at en kulisse forestillende tårnuret på Københavns Rådhus til brug for filmen i en periode kom til at stå på bankens plads for enden af Algade.[2]

I andre sammenhæng

Efter finanskrisen, blev nogle sparekasser udsat for udtrykket, at der var gået Korsbæk Bank i den.[3]

Lyngby-Taarbæk Kommune mente ifølge Lokalavisen at Gentofte Kommune i 2013 opførte sig som Damernes Magasin, da de klagede over forlystelsesparken Bakkens åbningstid til Natur- og Miljøklagenævnet.[4]

På Bakken åbnede der i 2015 et område med kopier af Korsbæks huse under navnet Korsbæk på Bakken.[5][6]

Damernes Magasin

Damernes Magasin som opført i Korsbæk på Bakken.

Damernes Magasin er byens gamle fine tøjforretning, der ligger centralt i byen på hovedgaden overfor Korsbæk Bank. Ved seriens start går det udmærket, men indehaveren, Albert Arnesen, forstår sig ikke på at drive forretning, snart efter Skjern's Magasin åbner går det ned af bakke for butikken. Arnesen selv bor oven på butikken med sin kone Vicki.

De ansatte er Frøken Grøn, Inger Jørgensen og i begyndelsen også Arnold Vinter indtil han får nok af behandlingen og søger over til Skjern's Magasin.

Arnesen overtaler førstemanden Hr. Schwann til at indskyde sin arv på 9-10.000 kr i butikken, så han kan blive partner. Det hjælper dog ikke, og det ender med at måtte erklære sig konkurs i 1933. Hr. Schwann overtager kortvarigt og afholder ophørsudsalg. Han er fast overbevist om, at der vil komme en køber, som igen vil åbne en fin tøjbutk. Bygningen bliver købt af Mads Skjern, som åbner Omegnsbanken i lokalerne.

Doktor Hansens klinik

Doktor Louis Hansens klinik besøges af forskellige borgere i byen. Ingeborg er her, da hun bliver gravid med Erik i episode 5. Agnes besøger ligeledes klinikken, da hun tror hun er blevet gravid med Boldt i samme episode.

Jernbanerestauranten

Jernbanerestauranten er byens jævne restaurant, som drives af Severin Boldt. Den er opdelt i to afdelinger, beværtningen, hvor der serveres øl og lidt mad, og den finere afdeling, hvor gæster kan få dagens ret.[7]

Blandt de fast klientel er grisehandler Larsen, Fede og Lauritz 'Røde'. Hr. Schwann spiser her også, lidt mod sin vilje, da han ikke længere kan få kredit hos Postgården.

I første afsnit af serien møder Mads Skjern grisehandler Larsen, hvor han gør sig bekendt med byens handelsliv og andet, hvilket får ham til at blive i byen.

Overlærer Andersen spiser også på Jernbanerestauranten, selvom han brokker sig højlydt om både priserne og maden.

I afsnit 9 går nazisterne på Jernbanerestauranten efter at have marcheret igennem byen.

Grisehandler Larsens hund, Kvik, dør på restauranten i episode 17.

I sidste afsnit af serien har ændret navn til Rosenhaven, efter Boldt har fundet sammen med Ada.

Korsbæk Bank

Korsbæk Bank som opført i Korsbæk på Bakken.

Korsbæk Bank er byens gamle bank, som har været ejet af familien Varnæs i flere generationer.

Den ligger i en stor grå bygning centralt i byen. Hans Christian Varnæs har et stort kontor i banken, hvor han har sin affære med Ulla på kontoret. Nå hans bror eller vigtige gæster kommer i baken bydes de indenfor på kontoret, og får ofte tilbudt noget at drikke.

Blandt de ansatte er frøken Mortensen, Ulla Jacobsen, Aage Holmdal og ikke mindst den pligtopfyldende Hr. Stein.

Fra afsnit 10 kommer Viggo Skjold Hansen i bankens bestyrelse efter han køber Jørgen Varnæs' aktiepost. I de sidste to afsnit er murermester Jessen blevet bestyrelsesformand.

Korsbæk Rådhus

Hillerød Politistation blev brugt som Korsbæk Rådhus.

I afsnit 9 bliver Agnes og Røde gift på rådhuset.

Hillerød Politistation (det gamle rådhus) blev brugt som filmlokation.[8][9]

Korsbæk Station

Korsbæk Station som opført i Korsbæk på Bakken.

Korsbæk Station er byens trafikale knudepunkt. Det er herfra at personer rejser til og fra byen. Fra stationen afgår der bl.a. tog til København, Næstved og Skælskør. Røde arbejder på stationen med at slæbe gods.

Gedser Station blev brugt som Korsbæk Station.[10] Stationen blev valgt i samarbejde med DSB og veteranbanen, der også leverede toget til scenerne. Stationen var ikke særlig trafikeret, hvilket tillod filmholdet at arbejde relativt uforstyrret.[8] Skævinge Station blev dog også brugt til nogle af udendørsscenerne på stationen.[8][11]

Toget der ses i flere af de første afsnit bestod af damplokomotivet DSB D 826 fra 1905, tre toakslede personvogne og en lukket godsvogn, der var stillet til rådighed af Dansk Jernbane-Klub.[1] I afsnit 16 kører Laura med personvognen DSB Cf 10.135 fra 1923 fra Helsingør Jernbaneklub.[12]

Omegnsbanken

Omegnsbanken er en bank, som bliver startet af Mads Skjern og hans bror Kristen som direktør. Den bliver indrettet i de tidligere lokaler, hvor Damernes Magasin tidligere lå.

I afsnit 10 bliver Ulla Jacobsen ansat her, efter hun skifter fra Korsbæk Bank. Hun bliver kæreste med en anden ansat, Poul Kristensen, der dog bliver skudt af tyskerne under anden verdenskrig, hvor Kristensen har været med til en våbennedkastning til fra de allierede. Der bliver opsat en mindeplade for ham i banken.[13]

Blandt de andre ansatte er Arne Schmidt.

Postgården

Byens fine hotel og restaurant. Hr. Schwann spiser på postgården i begyndelsen af serien, men han må senere spise på Jernbanerestauranten, da hans penge langsomt slipper op.

Her har Violet Vinter sin danseskole. Der bliver også afholdt borgermøder, og i fjerde afsnit afholdes både en auktion og en koncert.

Kristen Andersen Skjern tager et værelse på Postgården, da han kommer til byen i fjerde afsnit.

Da Maude begynder at få et godt øje til kunstnere Ernst Nyborg opsøger hun ham på hans hotelværelse på Postgåden, hvor hun finder Gitte Graa liggende nøgen i hans seng.[14]

Til danse- og mødesalen på Postgården brugte man i de første seks afsnit interiøret i Odd Fellow Palæet i Frederiksstaden, København. Herefter blev der opført en kopi af rummet i Nordisk Films studier til at filme de øvrige sæsoner.[15] Eksteriøret til Postgaarden blev filmet i Ringsted på Hotel Postgården.[8][16]

Skjerns Magasin

Skjerns Magasin som opført i Korsbæk på Bakken.

Oprindeligt blev butikken grundlagt af Mads Skjern under navnet Tøjhuset, men skiftede siden navn til Skjerns Magasin. Den åbner i Algade overfor Damernes Magasin, men henvender sig til mere jævne folk i byen.

Butikken vokser sig stor og har mange ansatte. Grisehandler Larsen får ansat sin datter Ingeborg, i butikken allerede fra starten. Arnold Vinter, der bliver udlært i Damernes Magasin i løbet af serien, søger over til Skjerns Magasin, da han ikke længere vil finde sig i behandlingen i butikken, og vil have mere i løn efter han er færdigudlært.

I afsnit 9 begynder opførslen af Skjerns Konfektionsfabrik ved siden af banelegemet. Skjern har købet grunden af kommunen, og han har sørget for, at byrådsekretær Lund har fået et notat, om at området skulle bruges til en park, til at forsvinde, således at fabrikken kan bliver opført. Med Viggo Skjold Hansen i spidsen forsøger flere at opklare, om der er sket noget fordækt i forbindelse med salget af grunden. Optagelserne ved fabrikken er gjort ved Stenrødgård i Kgs. Lyngby.[17]

Skjerns Magasin etablerer også en filial i Skælskør.

Vor Frue Kirke

Som Korsbæks Vor Frue kirke blev Sankt Nicolai Kirke i Køge benyttet.

Byens kirke, Vor Frue Kirke, har hovedsageligt baggrund for kirkelige handligner i serien. Blandt disse er [Figurer_i_Matador#Erik Skjern|Erik Skjern]]s dåb i episode 6, Hr. Schwanns begravelse i episode 14 og Ellen Skjerns bryllup i episode 18.

Sankt Nicolai Kirke i Køge blev benyttet som Korsbæks Vor Frue Kirke.[18]

Private hjem

Agnes lejlighed

Agnes lejer en lejlighed sammen med Røde af Kathrine Larsen for 20 kr om måneden, der ligger ved branddamen. Det er dog primært Agnes, som sætter sit præg på stedet. Da Agnes begynder at ansætte folk til at hjælpe sig med sin virksomhed foregår det i hendes lejlighed. Blandt disse personer er Marie Hansen, som ender med at få ansvar for en del af produktionen i hjemmet. Lejligheden består af tre små rum; stue, køkken og soveværelse.[7]

Kirkestræde 6 i Køge bliver brugt til at filme bygningen.[19]

Elizabeths lejlighed

Elizabeth flytter til byen og bor først hos sin søster, Maude og Hans Christian. Hun flytter i sin egen lejlighed i episode 5.

Her spiller hun musik sammen med doktor Hansen og Kristen Skjern.

Kristen og Ibens lejlighed

Lejligheden er stor og indrettet moderne funkisstil. Han har bl.a. et flygel. Lejligheden er Albert Arnesens gamle, og ligger oven på Omegnsbanken med udsigt til Skjern's Magasin.

Iben har flere gange venner med hjem i lejligheden, hvilket Kristen ikke altid er lige begejstret for.

Lunds hjem

Byrådssekretær Godtfred Lund og hans kone Lilli bor i et hus på en villavej. Hr. Schwann kommer jævnligt forbi som inkassator for at forsøge at få dem til at betale de mange ubetalte regninger.

Viggo Skjold Hansen besøger Lund for at udspørge ham om sagen om det forsvundne notat, som ellers ville have umuliggjort byggeriet af Skjerns konfektionsfabrik.

Skjerns hjem

Til at begynde med bor familien Skjern oven på butikken. Efterhånden som det går bedre får butikken ender Mads Skjern med køber et stort palæ i eller uden for byen. Den tidligere ejer har hængt sig i stuen.

En privatejet ejendom på Dronninggårds Allé 80A/B i Holte blev brugt som filmlokation til familiens store palæ.[8][20][21][22]

Varnæs' hjem

Familien Varnæs' hjem er en central lokation i serien. Huset ligger i Algade overfor Skjern's Magasin. Indgangen foregår igennem en port til gaden. Til højre for deres hjem ligger en barber.

Her udspiller sig adskillige vigtige scener. Det består af bl.a. en hall og tre stuer, hvor der bliver afholdt selskaber med mange forskellige af borgerne i byen.

Nedenunder i køkkenet huserer Laura og Agnes, hvor de laver mad og diskuterer herskabets gøren og laden. Derudover er der også et antal skiftende stuepiger.

Under anden verdenskrig sprænger modstandsgruppen besættelsesmagtens vognpark ved at få adgang via Varnæs' baghave.

Violet Vinters hjem

Violet Vinter har en lejlighed i byen. Efter Hr. Schwann mister sit arbejde da Damernes Magasin må lukke flytter han ind hos Vinter. Hendes søn, Arnold Vinter besøger hende af og til og spiser med. Vinters niece Ulla Jacobsen besøger også lejligheden.

Overlærer Andersen flytter ind, da han får et forhold til Vinter, men ender med at blive smidt ud.

Øvrige steder i byen

  • Anlægget; et anlæg et sted i byen, hvor Agnes påstår at går over Ulrich og Regitze, mens hun i virkeligheden besøgr Boldt på Jernbanerestauranten. I afsnit 10 bliver der stor slåskamp imellem DSU og KU, heriblandt Gustav Friis.
  • Branddammen; en dam i byen. I et afsnit falder Agnes søn Aksel falder i dammen. Det blev optaget ved gadekæret i Store MaglebyAmager.[23]
  • Cykelhandler Jørgensen; omtales kun. Agnes nævner overfor Herbert Schmidt at hun godt kunne tænke sig en flot barnevogn hun ser foran Skjern's Magasin, som er købt hos cykelhandleren.
  • Korn- og Foderstofforretningen; Ingeborgs tidligere mand Holger Jørgensen får arbejde her. Oluf Larsen opsøger ham her og betaler ham 5000 kr for at forsvinde fra byen. Senere samme dag opsøger Mads Skjern ham samme sted og giver ham en billet og nogle penge for at tage til Canada, så han ikke kan se datteren Ellen.
  • Kosmorama; en biograf som Severin Boldt og Agnes Jensen har planer om at tage på i fjerde afsnit. Kristen Andersen Skjern tager Elisabeth Friis med i biografen i samme afsnit.
  • Købmand Munk; omtales kun som en forretning. Hans villa bliver købt af Mads Skjern i episode 13.
  • Privatskolen; Ingeborgs datter Ellen bliver indskrevet på skolen efter Mads fortæller skolelederen, at han agter at gifte sig med Ingeborg. Vicki Hachel starter som lærer på skolen i de senere afsnit, mens Herbert kæmper i Sverige

Brydesø gods

Godset er ejet af Baron Carl von Rydtger, der bor der samen med baronesse Arendse von Rydtger. Elisabeth går ture med baronen på godset jorde, da hendes forhold med Mads begynder at knirke.

Da Kristen og doktor Hansen, der er medlemmer af modstandsbevægelsen under anden verdenskrig, går under jorden gemmer de sig på loftet af godset.

En privat villa i udkanten af Holte blev brugt som filmlokation.[24]

Fedet

Fedet er et sommerhusområde, hvor Korsbæks spidser har deres sommerhuse. I forslag om at oprette en folkepark midt i området får alle ejerne aktiveret, da de helst ikke ser at de almindelige mennesker i byen for lov at mænge sig med dem ved deres fritishuse. Fedet omtales kun, så der foregår ingen scener på stedet.

Da Albert Arnesen mangler penge til Damernes Magasin må han sælge sit sommerhus, som var opført af hans farfar. Det ligger ved siden af familien Varnæs' sommerhus, som ligeledes blev opført af Hans Christian Varnæs' bedstefar det samme år som Arnesens. Mads Skjern køber det store sommerhus med 3½ tønder land til, med det formål at kunne udstykke det senere.

I afsnit 8 ønsker Jørgen Varnæs at sælge sin andel i familiengrunden på Fedet til Viggo Skjold Hansen for at få 25.000 kr til en hytte i Schweiz. Hans Christian, der ikke ønsker Skjold Hansen på Fedet, tilbyder at han kan låne ham pengene mod sikkerhed i grunden.

På den nordøstlige side af Præstø Fjord ligger et sommerhusområde kaldet Feddet.

Kathrines gård

Køkkenet på Kathrines Gård som opført som opført i Korsbæk på Bakken.

Grisehandler Larsen og hans hustru bor på en gård uden for byen. Flere vigtige senere foregår i gårdens køkken.

Det er her Mads Skjern møder Ingeborg første gang, efter Larsen har taget Mads og sønnen Daniel med hjem i første afsnit.

Herbert Schmidt bor hos Kathrine i en overgang inden han rejser til Spanien. Under anden verdenskrig har Grisehandler Larsen et billede af Adolf Hitler ud på latrinet. Da en gruppe tyske soldater kommer forbi og opdager det bliver han anholdt.

Scener på gården blev filmet på en nu nedrevet gård i Hedehusene.[8][25]

Skovpavillonen

Aldershviles Slotspavillon blev brugt til Skovpavillonen.

Skovpavillionen Sølyst er en restuarant i skoven i nærheden af Korsbæk. Her mødes Jørgen Varnæs med Gitte Graa ved deres hemmelige stævnemøder. I fjerde afsnit støder familien Varnæs på de to til alles store overraskelse.

I afsnit seks mødes Hans Christian Varnæs med Gitte Graa for at tale med hende.[14]

I afsnit otte tager Ernst Nyborg sin elev Maude med ud at spise på Skovpavillonen.[14]

Kristen Skjern og Iben Skjold Hansen mødes første gang på Skovpavillonen i afsnit ti.[14]

I afsnit 11 mødes Hans Christian Varnæs med Ulla, der er blevet gravid af deres affære og skal have en abort.[14]

I afsnit 22 mødes Ellen Skjern og Ulrik Varnæs på restauranten.[14]

Aldershviles Slotspavillon i Bagsværd blev brugt til optagelserne.[8][26]

Øvrige byer

  • Bürgenstock i Schweiz, Ernst Nyborg har bor der om sommeren. Jørgen Varnæs har også tilbragt tid i Schweiz.
  • Broen over åen; en bro et sted over en å i byen. Høllingers Bro i Køge blev brugt til optagelserne.
  • Holbæk, Mads Skjern taler om at åbne en filial i byen. Ulla Jacobsen nævner at hendes forældre bor i byen.
  • København, Maude tager Laura med til København i forbindelse med hendes jubilæum som Varnæs' køkkenpige.
  • Næstved, toget fra Korsbæk Station kører til Næstved.
  • Paris, Hans Christian og Maude Varnæs rejser til byen for deres ægteskabs skyld, efter Hans Christians affære med Ulla Jacobsen. Daniel rejser til byen for at lære haute couture.[27]
  • Skælskør, toget fra Korsbæk Station kører til Skælskør. Skjern's Magasin åbner en filial i Skælskør.
  • Tibirke, Ernst Nyborg bor i Tibirke.

Referencer

  1. ^ a b Hvem Hvad Hvor 1980 under redaktion af Hjalmar Petersen og Peter Brøns. Politikens Forlag, 1979. s. 420-421. ISBN 87-567-3278-3
  2. ^ Olsen-Banden af Poul-Ove Kühnel og Paul-Jørgen Budtz. Nordisk Film, 1981. S. 36-37.
  3. ^ Jakob Olling: "Lokale sparekasser kaldes Matador-banker". Tv2 øst: (12. november 2012) Hentet 16. august 2013.
    "Mange steder er der simpelthen gået Korsbæk Bank i den. Bestyrelserne er udvalgt blandt byens spidser, fordi de har gjort hinanden vennetjenester." - direktøren for Mybanker, John Norden.
  4. ^ Steen Trolle: "Kommuner i fejde om Bakken: "Gentofte opfører sig som Damernes Magasin". Villabyerne - Gentofte: (22. maj 2013) Hentet 16. august 2013.
  5. ^ Johansen, Mathias Skov. "Korsbæk genopstår med ædelt håndværk og betonelementer" Ingeniøren, 7 Marts 2015.
  6. ^ "Korsbæk på Bakken"
  7. ^ a b Korsbæksagaen – del IV. Matadoronline.dk. Hentet 6/12-2020
  8. ^ a b c d e f g Korsbæksagaen – del III. Matadoronline.dk. Hentet 9/12-2020
  9. ^ Hillerød Politistation. Danskefilm.dk. Hentet 9/12-2020
  10. ^ Gedser Banegård. Danskefilm.dk. Hentet 12/11-2020
  11. ^ Skævinge Station. Danskefilm.dk. Hene 12/11-2020
  12. ^ DSB Cf 10.135, Nordsjællands Veterantog. Besøgt 10. december 2020.
  13. ^ Kristensen, Poul. Matadoronline.dk. Hentet 10/12-2020
  14. ^ a b c d e f 6 GANGE HVOR DER SYNDES I SKOVPAVILLONEN. mathildeanhoj.dk. Hentet 5/12-2020
  15. ^ Odd Fellow Palæet. Danskefilm.dk. Hentet 12/11-2020
  16. ^ Postgården i Ringsted. Danskefilm.dk. Hentet 12/11-2020
  17. ^ Stenrødgård, Kgs. Lyngby. Danskefilm.dk. Hentet 9/12-2020
  18. ^ Sankt Nicolai Kirke, Køge. Danskefilm.dk. Hentet 6/12-2020
  19. ^ Kirkestræde. Køge Byhistoriske Arkiv. Hentet 10/12-2020
  20. ^ Steen Valgreen-Voight (28. december 2011). "Årets dyreste boliger". Søndagsavisen.
  21. ^ Kendt Matador-villa sat til salg. TV 2. Hentet 14/3-2019
  22. ^ Dronninggårds Allé 80, Holte. Danskefilm.dk. Hentet 12/11-2020
  23. ^ Store Magleby Gadekær. Danskefilm.dk. Hentet 12/11-2020
  24. ^ Villa Østerlide. Danskefilm.dk. Henett 12/11-2020
  25. ^ Katrine og Oluf Larsens gård. Danskefilm.dk. Hentet 12/11-2020
  26. ^ Aldershvile Slotspavillon. Danskefilm.dk. Hentet 5/11-2020
  27. ^ Skjern, Daniel (til 1934 Andersen-Skjern). matadoronline.dk. Hentet 20/4-2020