Forskel mellem versioner af "Napoli"

Spring til navigation Spring til søgning
1.286 bytes tilføjet ,  for 9 måneder siden
indsætter historieafsnit
m (Gendannelse til seneste version ved VC10, fjerner ændringer fra 84.238.113.166 (diskussion | bidrag))
Tag: Tilbagerulning
(indsætter historieafsnit)
| coordinates =
}}
'''Napoli''' er den største by i [[Italien|Syditalien]] og hovedstad i regionen [[Campania]]. Byen har {{WD indbyg1/år/text|ref=ja}} indbyggere. I nærheden ligger [[vulkan]]en [[Vesuv]].
 
Byen blev oprindelig grundlagt som en græsk koloni, først under navnet Parthenope, men senere blev den kaldt Neapolis, der betyder "ny by" på græsk. I mange år var Napoli hovedstad i et selvstændigt kongerige indtil Italiens samling, den såkaldte [[Risorgimento]], i 1800-tallet.
Napoli blev sandsynligvis grundlagt af [[Hellas|græske]] kolonister omkring [[8. århundrede f.Kr.]] Det græske navn ''Neapolis'' betyder "Den nye by". Selv om den blev erobret af [[romerriget|romerne]] i 300-tallet f.Kr., beholdt den længe sin græske kultur. Frem til [[Italiens samling]] var Napoli et selvstændigt [[kongedømme]], som omfattede det meste af det sydlige [[Italien]] og [[Sicilien]]. I Napoli finder man [[Teatro San Carlo]], det ældste [[Opera (institution)|operahus]] i verden, som fremdeles er i drift. Det blev åbnet [[4. november]] [[1737]].
 
I Napoli finder man [[Teatro San Carlo]], det ældste [[Opera (institution)|operahus]] i verden, som fremdeles er i drift. Det blev åbnet 4. november 1737.
 
Tidligere hed byen '''Neapel''' på dansk – det opfattedes således som meget autentisk, da Bournonville i midten af 1800-tallet kaldte sin ballet "Napoli" og fastholdt den korrekte stavemåde. Den gamle danske staveform ''Neapel'' kendes i dag næsten kun fra [[talemåde]]n: "[[Se Neapel og dø]]!".
== Geografi ==
Napoli ligger ved [[Middelhavet]] mellem to [[vulkan]]områder, [[Vesuv]] og Campi Flegrei, der regnes for nogle af verdens farligste vulkaner.<ref>[http://www.volcanocafe.org/devil-may-care-campi-flegrei-ndvp-3/ Devil May Care – Campi Flegrei, NDVP #3 Volcano Cafe]</ref>
 
== Historie ==
 
Napoli blev sandsynligvis grundlagt af [[Hellas|græske]] kolonister omkring [[8. århundrede f.Kr.]] Den oprindelige koloni hed Parthenope, men efter en nygrundlæggelse blev den kaldt ''Neapolis'', som betyder "Den nye by" på græsk.<ref>[https://denstoredanske.lex.dk/Napoli_-_by_i_Italien Amoroso, Bruno; Lense-Møller, Bjørn; Christiansen, Eigil; Horsnæs, Helle Winge; Holm, Bent; Haugsted, Ida; Olsen, Jørn Busch; Ryom, Peter: Artiklen ''Napoli - by i Italien'' i Den Store Danske på lex.dk. Hentet 23. december 2020.]</ref> Selvom byen blev erobret af [[romerriget|romerne]] i 300-tallet f.Kr., beholdt den længe sin græske kultur. Frem til [[Italiens samling]] var Napoli et selvstændigt [[kongedømme]], [[Kongeriget Napoli]], som omfattede det meste af det sydlige [[Italien]]. Fra 1735 indgik riget i en personalunion med [[Sicilien]], og i 1816 blev de to områder officielt slået sammen i unionen [[Kongeriget Begge Sicilier]]. Under [[revolutionskrigene]] var Napoli kortvarigt i nogle måneder i 1799 hovedstad i Den [[Parthenopæiske Republik]], der støttede de franske styrker, der førte krig på den italienske halvø. Med hjælp fra britiske styrker og de såkaldte [[sanfedisme|sanfedister]], en militær styrke af kongetro bønder, lykkedes det dog den fordrevne kong [[Ferdinand 1. af Begge Sicilier|Ferdinand 4.]] at genvinde kontrollen med byen for en stund.
 
== Kultur ==
9.267

redigeringer

Navigationsmenu