Forskel mellem versioner af "Direkte og indirekte valg"

Spring til navigation Spring til søgning
26 bytes tilføjet ,  for 7 måneder siden
m
bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer
m (Typo fixing, typos fixed: afgører → afgør (2) ved brug af AWB)
m (bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer)
 
For eksempel er [[Folketinget]] direkte valgt, fordi vælgernes stemmer afgør hvordan Folketinget bliver sammensat.
 
== Eksempler ==
 
=== Eksempler på direkte valg ===
I de fleste lande er [[parlament]]et direkte valgt, men mange lande med [[tokammersystem]] har et direkte valgt [[underhus]] og et indirekte valgt [[overhus]].
 
=== Eksempler på indirekte valg ===
I lande med [[parlamentarisme|positiv parlamentarisme]] er det normen, at [[premierminister]]en bliver indirekte valgt af parlamentet.
 
[[USA's præsident|USAs præsident]] bliver udpeget af [[Valgmandskollegiet (USA)|valgmandskollegiet]]. Hver stat har et antal valgmandsstemmer, der afhænger af befolkningsstørrelse, med i alt 538. Hvert fjerde år i november afholdes der en "general election", hvor vælgerne stemmer på hvem de gerne vil have som præsident. Baseret på, hvilken kandidat der får flest stemmer i hver stat, fordeles valgmandsstemmerne mellem kandidaterne. Senere, i december, mødes valgmændene for at stemme om hvem der bliver præsident, og i januar mødes [[Kongressen (USA)|Kongressen]] for at optælle valgmændenes stemmer og certificere valget. Det er valgmændene i december, og ikke "general election"-resultatet i november, der afgør hvem der bliver præsident.
 
== Kilder ==
{{reflist}}
 
{{Valg}}
 
{{politikstub}}
{{autoritetsdata}}
 
[[Kategori:Politiske valg]]
 
 
{{politikstub}}

Navigationsmenu