Sekund: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
3 bytes tilføjet ,  for 1 år siden
m
(Flytter til "se også" afsnit)
 
=== Brøkdel af en dag ===
De tidligste mekaniske ure, der dukkede op i det 14. århundrede, delte timen op i halvdele, tredjedele, kvartalerfjerdedele og nogle gange endda 12 dele, men aldrig med 60. Timen blev altså ikke forstået som varigheden af 60 minutter. Det var ikke praktisk for tidtagerne at overveje minutter, indtil de første mekaniske ure, der viste minutter, optrådte i slutningen af 1500-tallet og på det tidspunkt var sexagesimal tidsinddeling allerede veletableret i Europa.
 
De første ure der viste sekunder kom frem i løbet af sidste halvdel af 1500-tallet. Sekundet blev nøjagtigt målbar da man udviklede mekaniske ure der viste tiden som dagen delt op i 24 lige lange timer, i modsætning til den ''tilsyneladende'' tid man brugte før hvor der også var 24 timer men længden af timen var forskellige så den passede med hvor mange timer der var lyst om dagen og som blev vist af solurer. Den tidligste fjeder-drevende ur med et en ekstra viser, der markerede sekunder, er et usigneret ur, der afbilder Orpheus i Fremersdorf-samlingen, dateret mellem 1560 og 1570. I 3. kvartalfjerdedel af det 16. århundrede, byggede Taqi al-Din et ur med mærker ud fra hvert 1/5 minut. I 1579 byggede Jost Bürgi et ur til William af Hesse, der markerede sekunder. I 1581 redesignede Tycho Brahe de ure på sit observatorium, der kun viste minutter så de også viste sekunder, selvom disse sekunder ikke var nøjagtige.
 
1656 opfandt den hollandske videnskabsmand Christiaan Huygens det første pendulur. Det havde en pendullængde på lige under en meter, hvilket gav den en svingning på et sekund og det tikkede hvert sekund. Det var det første ur, der nøjagtigt kunne holde tiden i sekunder. I 1730'erne, 80 år senere, kunne John Harrison maritime kronometre holde tiden nøjagtig inden for et sekund på 100 dage.
764

redigeringer

Navigationsmenu