Forskel mellem versioner af "Palmeolie"

Spring til navigation Spring til søgning
1.032 bytes tilføjet ,  for 4 måneder siden
m
Gendannelse til seneste version ved Hjart, fjerner ændringer fra 85.200.216.126 (diskussion | bidrag)
Tags: Visuel redigering Tilbagerullet
m (Gendannelse til seneste version ved Hjart, fjerner ændringer fra 85.200.216.126 (diskussion | bidrag))
Tag: Tilbagerulning
[[Fil:Huile de palme biologique 350g.jpg|thumb|Palmeolie blok, som viser den lysere farve, som kommer ved kogning]]
'''Palmeolie''' er en spiselig [[Vegetabilsk fedtstof og olie|vegetabilsk olie]] udvundet fra frugtkødet fra [[oliepalme]]r, primært fra den afrikanske oliepalme ([[Elaeis guineensis]]) og i nogle tilfælde fra den amerikanske oliepalme ([[Elaeis oleifera]]) og maripa-palmen ([[Attalea maripa]]).
 
Palmeolie er naturlig rødlig i farven, grundet det høje indhold af [[betakaroten]]. Det er ikke at forveksle med [[palmekerneolie]], udvundet fra kernen af samme frugt eller [[kokosolie]] udvundet fra kernen af kokospalmen ([[Cocos nucifera]]). De er forskellige i farven (rå palmekerneolie mangler [[Karotin|karotiner]] og er ikke rødlig). Forskel i [[mættet fedt]]indhold: Palmefrugtkødets olie er 49% mættet, mens palmekerneolie og kokosolie er hhv. 81% og 86% mættet fedt.
 
Sammen med kokosolie, er palmeolie en af de få højt mættede vegetabilske fedtsyrer og er tyktflydende/fast ved stuetemperatur.
 
Palmeolie er ofte brugt som ingrediens i madlavning i det tropiske bælte [[Afrika]], [[Sydøstasien]] og dele af [[Brasilien]]. Anvendelsen i den kommercielle madvareindustri og andre dele af verden er stort på grund af den lave pris og den høje oliesyrestabilitet ([[Mættet fedt|mættet]]) af det raffinerede produkt ved stegning.
13.158

redigeringer

Navigationsmenu