Spring til indhold

Nordlige polarcirkel: Forskelle mellem versioner

m
Ukorrekt, at der findes midnatssol ved polarcirklen en halv time om året. Den rigtige beskrivelse er et døgn om året.
m (småtilføj)
m (Ukorrekt, at der findes midnatssol ved polarcirklen en halv time om året. Den rigtige beskrivelse er et døgn om året.)
'''Den nordlige polarcirkel''' er en [[polarkreds]] og er en af Jordens fem store [[breddekreds|breddekredse]]. Den nordlige polarcirkel ligger på [[breddegrad]] 66° 33'39" nord for [[ækvator]]. Området nord for cirklen kaldes [[Arktis]], mens området umiddelbart syd for kaldes den [[Tempereret klima|nordlige tempererede klimazone]]. På den sydlige halvkugle kaldes den tilsvarende breddekreds for den [[sydlige polarcirkel]].
 
Om sommeren er der [[midnatssol]] mellem [[polarkreds|polarcirklen]] og [[nordpolen]]. Om vinteren er der [[polarnat]]. Ved selve polarcirklen er midnatssolen og polarnatten begrænset til enet halv timedøgn om året, mens nordpolen vil have midnatssol og polarnat skiftevis omkring et halvt år ad gangen.
 
Internationalt går den nordlige polarcirkel gennem [[Norge]], [[Sverige]], [[Finland]], [[Rusland]], [[USA]] ([[Alaska]]), [[Canada]], [[Grønland]] og [[Island]]. De tre største byer nord for polarcirklen er alle [[Rusland|russiske]]: [[Murmansk]] (325.100), [[Norilsk]] (135.000) samt [[Vorkuta]] (85.000), mens [[Tromsø]] i [[Norge]] har omkring 62.000 indbyggere. [[Rovaniemi]] i [[Finland]] ligger lige syd for polarcirklen og har omkring 58.000 indbyggere.
1

redigering