Manuel Mustapha Tafat: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Tilføjer {{Ukategoriseret}}; kosmetiske ændringer
fjern ref til billede
Linje 3: Linje 3:
| ingen_wikidata = Kunst
| ingen_wikidata = Kunst
| navn = Mustapha (Manuel) Tafat
| navn = Mustapha (Manuel) Tafat
| billede = image
| billede =
| billedstørrelse =
| billedstørrelse =
| billedtekst = Født 23. februar 1945 - 11. januar 2006
| billedtekst = Født 23. februar 1945 - 11. januar 2006

Versionen fra 19. jan. 2021, 10:02

Mustapha (Manuel) Tafat
Personlig information
Født 23. februar 1945 Rediger på Wikidata
Algier, Algeriet Rediger på Wikidata
Død 11. januar 2006 (60 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Ægtefælle Ann - mari Hydes død 1983
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Kunstner
Kendt for Kunst
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Multikunstner Mustapha (Manuel) Tafat, født den 23 februar 1945 i Algier by under den fransk - algierske borgerkrig og død i Danmark i København den 11. Januar 2006. Han var en kendt kunstner i København som startede på sit livsværk Kunst og Farver i Oehlenschlægersgade i København i 1996 i forbindelse med Kulturby 1996.

Biografi

Født på Rue Sadi Carnot 178, Belcourt, i Algier, 600 meter fra Albert Camus barndomshjem på Rue de Lyon, den yngste i en søskenderække på 10.  

I hans ungdom var han aktivist i modstandsbevægelsen og mistede 3 af sine brødre i den Fransk - Algierske borgerkrig. Som 16 årig blev han udlært dekoratør, hos den franske kunstner Francois Costa, og færdedes i den periode i det kunstneriske miljø omkring det algierske kunstakademi (Academie de Beaux Arts).  I hans fritid var han bokser og vandt adskillige mesterskaber. Tvunget af de politiske uroligheder i Algeriet flygtede han i 1961 til Frankrig. Gennem Røde Kors fik han mulighed for at starte på  den tekniske skole, Plan de Cuques, i Marseille, som stenhugger. Herefter fortsatte han på malerlinien på teknisk skole, Chevigny-Saint-Sauveur i Dijon, hvor han afsluttede sin læretid i Golbey - Epinal, som murerlærling. Det var i den tid han fik sin tekniske kunnen og dannede sit håndværksmæssige fundament.

I 1964 boede Manuel i Paris, St. Germain des Pres, hvor han boede hos og arbejdede for den russiske eksistentialist, Chez Popoff. Året efter rejste han til Geneve, hvor han arbejdede i fem år hos den indiske prins Aga Khan Sadruddin, der var flygtningehøjkommisær for FN. I Geneve lærte han Monica Davidoff, Geneve's cigardronning, at kende, og blev venner med falsk maleren Fernand Legros. Fra 1970 til 73 var han selvstændig og udførte udmykningsopgaver. I den tid boede han på Paseo Maritimo i Palma de Mallorca,  hvor han bla. var nær ven til Madame Inez Mc Donald, general John Omar Bradleys enke, og hendes famøse hund King Kong. Herefter fulgte en periode hvor han rejste rundt og arbejdede som fotomodel i Barcelona, Milano, Dusseldorf, Stockholm, og kom således til København.

I København mødte han sin danske kone, Ann-Mari Hydes, og fik i 1980 datteren Manuella. Siden opholdte han sig i Danmark. Fra 1979 til 1983 arbejdede han i Illums Bolighus og fra 1984 til 1993 for UNICEF i Nordhavnen. I 1992 startede Manuel på sit livsværk og stiftede foreningen Kunst og Farver i København.

Han har undervist i mosaik og farvekomposition både for private elever og AOF, samt udført udsmykningsopgaver i offentlig regi. I 2006 gik Manuel  bort efter en operation på Rigshospitalet. Han efterlod Kunst og Farver til sin datter og foreningen.


Kategori mangler
Denne side hører til i en eller flere kategorier. Kategoriser venligst denne side ved at placere den sammen med lignende emner. Fjern skabelonen efter kategorisering. Bemærk, at kategorier påsat via skabeloner, samt meget generelle kategorier ikke bør betragtes som tilstrækkelige.