Plexus brachialis: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Kategoriændring
m stavning
Linje 21: Linje 21:
|DorlandsSuf = 12647576
|DorlandsSuf = 12647576
}}
}}
'''''Plexus brachialis''''' er et [[nerveplexus]], et nervebundt, hvor nerver forgrenes og forenes til forsyning af overekstremiteten og dens muskler både sensorisk og motorisk. ''Plexus brachialis'' dannes af de ventrale grene af [[spinalnerve]]rne C5, C6, C8 og T1, ofte med tilskud fra C4. ''Plexus brachialis'' er essentiel for muskelfunktion i skulder, arm, underarm og hånd, og skader i denne kan afbryde muskelfunktionen. Sensorisk funktion i disse regioner er også primært varetaget af ''plexus brachialis'', men andre dele af det perifære nervesystem spiller også en rolle i forsyningen af skulderområdet.
'''''Plexus brachialis''''' er et [[nerveplexus]], et nervebundt, hvor nerver forgrenes og forenes til forsyning af overekstremiteten og dens muskler både sensorisk og motorisk. ''Plexus brachialis'' dannes af de ventrale grene af [[spinalnerve]]rne C5, C6, C8 og T1, ofte med tilskud fra C4. ''Plexus brachialis'' er essentiel for muskelfunktion i skulder, arm, underarm og hånd, og skader i denne kan afbryde muskelfunktionen. Sensorisk funktion i disse regioner er også primært varetaget af ''plexus brachialis'', men andre dele af det perifere nervesystem spiller også en rolle i forsyningen af skulderområdet.


== Struktur ==
== Struktur ==

Versionen fra 20. jan. 2021, 12:25

Plexus brachialis
Kig forfra på højre plexus brachialis
Oversigt over plexus brachialis' nerveforgreninger og -foreninger.
Detaljer
System Perifere nervesystem
Nerve Se i afsnittet om nerver
Identifikatorer
Latin Plexus brachialis
MeSH A08.800.800.720.050
Dorlands
/Elsevier
p_24/12647576
TA A14.2.03.001
FMA 5906
Anatomisk terminologi

Plexus brachialis er et nerveplexus, et nervebundt, hvor nerver forgrenes og forenes til forsyning af overekstremiteten og dens muskler både sensorisk og motorisk. Plexus brachialis dannes af de ventrale grene af spinalnerverne C5, C6, C8 og T1, ofte med tilskud fra C4. Plexus brachialis er essentiel for muskelfunktion i skulder, arm, underarm og hånd, og skader i denne kan afbryde muskelfunktionen. Sensorisk funktion i disse regioner er også primært varetaget af plexus brachialis, men andre dele af det perifere nervesystem spiller også en rolle i forsyningen af skulderområdet.

Struktur

Plexus brachialis dannes af sine rødder, der er de ventrale grene af spinalnerverne C5, C6, C8 og T1, ofte med tilskud fra C4. Disse rødder forenes til at danne 3 trunci. De 3 trunci forgrenes med en posterior og anterior gren. Disse grene forenes under dannelse af 3 fasciculi, der igen forgrenes under dannelse af de store blandede nerver. Undervejs afgives andre mindre nerver. Plexus brachialis opdeles i et supraclaviculært og infraclaviculært afsnit, beliggende hhv. over og under nøglebenet, og dets grene opdeles i rent muskulære (til innervation af muskler), rent cutane (til modtagelse af sensorisk information) og blandede (til begge dele).[1]

Trunci

Der dannes i alt 3 trunci: truncus superior, truncus medius og truncus inferior.

  • Truncus superior dannes af de ventrale grene fra spinalnerverne C5 og C6 samt evt. fra C4
  • Truncus medius dannes af de ventrale grene fra spinalnerven C7
  • Truncus inferior dannes af de ventrale grene fra spinalnerverne C8 og T1

Trunci er beliggende i scalenerporten, en spalte imellem musculus scalenus anterior, musculus scalenus medius og det første ribben. Her kan plexus brachialis blive afklemt ved eksempelvis et ekstra ribben (halsribben) eller en snæver scalenerport og give funktionsudfald svarende til forsyningsområdet.

Grene

De 3 trunci afgiver hver 2 grene:

  • Anterior (forreste) gren, der fører fibre til de forreste dele af plexets forsyningsområde
  • Posterior (bagerste) gren, der fører fibre til de bagerste dele af plexets forsyningsområde

Fasciculi

Grenene fra de 3 trunci forenes i 3 fasciculi:

  • Fasciculus lateralis, der er en forening af de anteriore grene fra truncus superior og medius
  • Fasciculus posterior, der er en forening af de posteriore grene fra alle 3 trunci.
  • Fasciculus medialis, der er den anteriore gren fra truncus inferior.

Nerver

Nerverne opføres her som en liste. For en uddybende beskrivelse af deres funktion og forløb henvises til den specifikke artikel, i det omfang den findes. De supraclaviculære nerver afgår fra plexet i niveau før nøglebenet,[2] mens de infraclaviculære afgår fra plexet i niveau under nøglebenet.[3]

Supraclaviculære

Infraclaviculære

Fasciculus lateralis
Fasciculus posterior
Fasciculus medialis

Galleri

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Se også

Eksterne henvisninger

Referencer

  1. ^ Bojsen-Møller, Finn; Tranum-Jensen, Jørgen; Simonsen, Erik Bruun (2014). Bevægeapparatets anatomi (13 udgave). s. 267-268. ISBN 9788762809000. {{cite book}}: |access-date= kræver at |url= også er angivet (hjælp)
  2. ^ Bojsen-Møller, Finn; Tranum-Jensen, Jørgen; Simonsen, Erik Bruun (2014). Bevægeapparatets anatomi (13 udgave). s. 268. ISBN 9788762809000. {{cite book}}: |access-date= kræver at |url= også er angivet (hjælp)
  3. ^ Bojsen-Møller, Finn; Tranum-Jensen, Jørgen; Simonsen, Erik Bruun (2014). Bevægeapparatets anatomi (13 udgave). s. 269. ISBN 9788762809000. {{cite book}}: |access-date= kræver at |url= også er angivet (hjælp)