Drost: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
31 bytes fjernet ,  for 1 år siden
m
ingen redigeringsopsummering
(udviklede artiklen, nogle kilder)
mNo edit summary
En '''drost''' var i den tidlige [[middelalder]] en [[embedsmand]], den øverste af kongens rådgivere, og sommetider hans stedfortræder og kunne kontrollere regnskaber og afsige domme på hans vegne. Ordet betyder egentlig hirdleder, dvs. lederen af kongens følge af krigskarle og havde ansvaret for den kongelige husholdning. Det latinske betegnelse for embedet, ''dapifer'', som oftest bruges i middelalderlige dokumenter, egentlig betyder køkkenleder. Embedet kendes i de tre nordiske riger, i hertugdømmet Slesvig og i mange tyske førstendømmer.
 
I Danmark kendes embedet fra begyndelsen af 1200-tallet, hvor det synes at være det vigtigste kongelige embede. Flere kendte danske droste var Peder Nielsen Hoseøl, Erik Knudsen (Skarsholm), greve af [[Sønderhalland|Sønderhallan]]<nowiki/>d, Niels Olufsen Bild, [[Jon Jonsen Litle]], [[Claus Limbek]], Laurids Jensen Panter, og Peder Pedersen [[Vendelbo (adelsslægt)|Vendelbo]]. I et dokument fra 1377 omtales drosten udtrykkelig som kongens stedfortræder, og i forbindelse med stridighederne i Kalmarunionen i 1430'erne fremgår det, at indehaverne af drostembederne i Sverige og Norge opfattedes som rigernes regeringsledere i kongens fravær. I Sverige og Norge forsvandt embedet omkring midten af 1400-tallet. Velkendte svenske droste var [[Bo Jonsson (Grip)]] og Krister Nilsson ([[Huset Vasa|Vasa]]). I Norge skal nævnes Erling Vidkunsson, Ogmund Finsson og Sigurd Jonsson.
 
I Danmark ophørte [[embede]]t ved [[Henning Podebusk]]s død i omkring [[1388]], simpelthen fordi dronning [[Margrete 1.|Margrethe 1.]] ikke erstattede ham i stillingen. Podebusk var den nok kendteste og mest berømte drost, der besad embedet 1376-1387/88.
Under [[Erik 7. af Pommern]] i begyndelsen af [[1400-tallet]] opstod [[rigshofmester]]embedet. I 1424 citeres [[Erik Krummedige]] som hofmester og i praktik overtog en række roller som kongens befuldmægtigede, som havde netop været drostens. Krummedige havde været drost i [[Sønderjylland]] siden 1404, da han indtog første plads blandt formynderne for da [[hertug]] [[Gerhard 6. af Holsten|Gerhards]] enke og børn.
 
== Kilder[redigér | redigér wikikode] ==
 
* Arup, Erik i Danmarks Historie, bind II, H. Hagerup's Forlag, 1932
57

redigeringer

Navigationsmenu