Spring til indhold

Hofmester: Forskelle mellem versioner

274 bytes tilføjet ,  for 1 år siden
Omskrev sprog der var så gammeldags at det næsten var uforståeligt, tilføjede billede af Corfitz Ulfeldt, tilføjede "Se også"-sektion.
m (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)
(Omskrev sprog der var så gammeldags at det næsten var uforståeligt, tilføjede billede af Corfitz Ulfeldt, tilføjede "Se også"-sektion.)
[[File:Corfits Ulfeldt 1653.jpg|thumb|right|180px|Inden hans landsforræderi var [[Corfitz Ulfeldt]] i et årti [[rigshofmester]].]]
'''Hofmester''' (eller '''hovmester''') en betegnelse for en højtstående hofembedsmand.
 
'''Hofmester''' (ellersenere også skrevet '''hovmester''') var en betegnelsehistorisk titel for en højtstående hofembedsmand, der som regel bestyrede en kongelig persons husholdning.
Betegnelsen blev i den senere [[Middelalder]] i [[Tyskland]] gængs at anvende om en højtstaaende hofembedsmand, såvel hos kongen (kejseren) som hos [[kurfyrste|fyrsterne]]. Hos de sidste var hofmesteren som oftest på een gang chef for hofstaten og fyrstens stedfortræder og øverste minister.
 
HosBetegnelsen opstod i [[det tysk-romerske Rige]] i [[senmiddelalderen]]. En hofmester kunne tjene under enten kongen (kejseren) delteseller embedeten derimodaf tidlig,[[kurfyrste|fyrsterne]]. såledesHos atde forretningernesidstnævnte vedrørendevar hofmesteren som regel både chef for hofstaten og fyrstens stedfortræder og øverste minister. Hos den [[Tysk-romersk kejser|tysk-romerske kejser]] blev embedet delt tidligt, så hofholdningen henlagdesvar under en hushofmester, demens politiske forretninger,anliggender (og desuden retten til at derunderhave forsædet i Hofrådet i kejserens sted,) gik til en overhofmester eller senere rigshofmester. Efter tysk forbillede blev embedet indført på [[Valdemar Atterdag]]s tid i [[Danmark]], hvor det kom til at danne grundlaget for det senere embede som [[rigshofmester]].
 
I senere tid fik hofmester en mere almindelig betydning, hvor det blev brugt dels om en person, der bestyrede en større husholdning (selv hvis det ikke var en konges eller fyrstes), dels om opdragere for fornemme folks børn og om huslærere mere generelt. Sidstnævnte betydning stammer sandsynligvis fra, at prinser og prinsesser som regel havde deres egen hofmester, der tog sig af barnets opdragelse og også var chef for deres hofstat og den dertil hørende hofholdning.
Efter tysk forbillede indførtes embedet i [[Valdemar Atterdag]]s tid i [[Danmark]], hvor det kom til at danne grundlaget for det senere embede som [[rigshofmester]].
 
Nærmest herhen hører det, at forstanderenForstanderen for [[Sorø Akademi]], så længe dette bestod som sådant, førte titelen over-Hofmester.
I senere tid fik hofmester eller, som det efterhånden også skreves, hovmester en mere almindelig betydning, idet det brugtes dels om enhver, der forestod en større husholdning, selv om det ikke var en konges eller fyrstes, dels om opdragere for fornemme folks børn og overhovedet om huslærere.
 
== Se også ==
Sidstnævnte betydning stammer vel fra, at en sådan hofmester, hvor det drejede sig om prinser og prinsesser, ikke blot var leder af opdragelsen, men også chef for den pågældendes hofstat og den dertil hørende hofholdning.
*[[Drost]], et lignende embede i den tidlige middelalder
 
*[[Hofdame]]
Nærmest herhen hører det, at forstanderen for [[Sorø Akademi]], så længe dette bestod som sådant, førte titelen over-Hofmester.
*[[Kabinetssekretær]]
*[[Overhofmesterinde]]
 
== Kilder ==
Anonym bruger