Beton: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Thijs!bot (diskussion | bidrag)
m robot Ændrer: ar:خرسانة
Bsh (diskussion | bidrag)
m typo+links
Linje 1: Linje 1:
'''Beton''' er en kunstigt frembragt hård masse af [[sand]], små [[sten (geologi)|sten]], [[vand]] og [[cement]].
'''Beton''' er en kunstigt frembragt hård masse af [[sand]], små [[sten (geologi)|sten]], [[vand]] og [[cement]]. En blanding bestående af 1 del cement, 2 dele sand og 3 dele sten giver en beton, der kan bruges til [[betongulv]]. Afhængig af den ønskede egenskab varieres der med mængden af sand og sten.


Beton har en meget høj trykstyrke, hvilket er godt udnyttet i en lodret [[søjle]]. Skal beton anvendes til en vandret [[bjælke]], er det nødvendigt at ilægge stålstænger, der kan optage trækket. Dette kaldes [[armeret beton]]. I visse gulvtyper tilsættes syntetiske [[fiber|fibre]]. Dette materiale kaldes [[fiberbeton]] eller fiberarmeret beton.
En blanding bestående af 1 del cement, 2 dele sand og 3 dele sten giver en beton der kan bruges til betongulv. Afhængig af den ønskede egenskab varieres der med mængden af sand og sten.

Beton har en meget høj trykstyrke, hvilket er godt udnyttet i en lodret søjle. Skal beton anvendes til en vandret bjælke er det nødvendigt at ilægge stålstænger der kan optage trækket. Dette kaldes 'armeret' beton. I visse gulvtyper tilsættes syntetiske fibre. Dette materiale kaldes fiberbeton eller fiberarmeret beton.


Beton blev opfundet af [[romer]]ne og brugt blandt andet i [[Pantheon]]s kuppel, men romernes betonopskrift gik tabt.
Beton blev opfundet af [[romer]]ne og brugt blandt andet i [[Pantheon]]s kuppel, men romernes betonopskrift gik tabt.


Når betonkonstruktioner rives ned, har man tidligere været nødt til at deponere brokkerne i en nedlagt [[grusgrav]] eller andre steder hvor der var plads til en stor bunke ubrugeligt [[affald]]. I dag bruges en del beton igen som vejunderlag i form af [[genbrugsstabil]].
Når betonkonstruktioner rives ned, har man tidligere været nødt til at deponere brokkerne i en nedlagt [[grusgrav]] eller andre steder, hvor der var plads til en stor bunke ubrugeligt [[affald]]. I dag bruges en del beton igen som vejunderlag i form af [[genbrugsstabil]].


==Se også==
==Se også==

Versionen fra 3. jan. 2007, 10:55

Beton er en kunstigt frembragt hård masse af sand, små sten, vand og cement. En blanding bestående af 1 del cement, 2 dele sand og 3 dele sten giver en beton, der kan bruges til betongulv. Afhængig af den ønskede egenskab varieres der med mængden af sand og sten.

Beton har en meget høj trykstyrke, hvilket er godt udnyttet i en lodret søjle. Skal beton anvendes til en vandret bjælke, er det nødvendigt at ilægge stålstænger, der kan optage trækket. Dette kaldes armeret beton. I visse gulvtyper tilsættes syntetiske fibre. Dette materiale kaldes fiberbeton eller fiberarmeret beton.

Beton blev opfundet af romerne og brugt blandt andet i Pantheons kuppel, men romernes betonopskrift gik tabt.

Når betonkonstruktioner rives ned, har man tidligere været nødt til at deponere brokkerne i en nedlagt grusgrav eller andre steder, hvor der var plads til en stor bunke ubrugeligt affald. I dag bruges en del beton igen som vejunderlag i form af genbrugsstabil.

Se også

Ekstern henvisning

NaturvidenskabSpire
Denne naturvidenskabsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Skabelon:Link FA