Forskel mellem versioner af "Matthæus"

Spring til navigation Spring til søgning
42 bytes fjernet ,  for 1 måned siden
m
bot: fjern Kategori:Tjek fødsels- og dødsår - kategorier for fødselsår og dødsår/levende findes; kosmetiske ændringer
(sprogret)
m (bot: fjern Kategori:Tjek fødsels- og dødsår - kategorier for fødselsår og dødsår/levende findes; kosmetiske ændringer)
 
[[Fil:Saint Matthew2.jpg|thumb|Matthæus i Ebbo-Evangeliet fra det 9. århundrede]]
 
'''Matthæus''' (''fra græsk Matthaios'') levede i det [[1. århundrede]]. Matthæus, der var tolder, omtales i Matthæusevangeliets kapitel 9, hvor det ganske kort fortælles, at han sad ved toldboden, da [[Jesus]] kom forbi og sagde ''"Følg mig!"'', hvilket Matthæus gjorde. I de andre evangelier er denne person dog ikke Matthæus men Levi, og Markus tilføjer, at han er søn af Alfeus. Ellers omtales Matthæus i [[Det Nye Testamente]] kun i forbindelse med [[apostel]]-listerne i de fire evangelier og [[Apostlenes Gerninger]].
 
[[Papias]], der var biskop i [[Hierapolis]] i [[Lilleasien]] i det [[2. århundrede]], tillagde Matthæus forfatterskabet til [[Matthæusevangeliet]] med ordene ''"Matthæus sammenstillede ordene på hebraisk, og enhver oversatte dem, som han kunne det"''. Det er dog usandsynligt, at det nye testamentes Matthæus skulle være forfatteren til Matthæusevangeliet. Matthæusevangeliet bærer desuden tydeligt præg af at have haft bl.a. [[Markusevangeliet]] som forlæg, og man kan næppe forestille sig, at en apostel og øjenvidne til Jesus skulle basere sit evangelium på andenhåndskilder. I lighed med de øvrige evangelier må forfatteren til Matthæusevengeliet derfor anses for anonym.
 
Matthæus' [[evangelistsymboler|evangelistsymbol]] er et bevinget menneske.
[[Kategori:Jesu apostle]]
[[Kategori:Helgener]]
[[Kategori:Tjek fødsels- og dødsår]]

Navigationsmenu