Forskel mellem versioner af "Flod"

Spring til navigation Spring til søgning
4 bytes tilføjet ,  for 5 måneder siden
ingen redigeringsopsummering
(Ændrede 2 ud af 3 analyserede links, se hjælp) #IABot (v2.0.8)
Tags: Visuel redigering Mobilredigering Mobilwebredigering Hoar Tilbagerullet
Det er omdiskuteret, hvad der kan kaldes en flod. Den mest brugte definition er, at en flod er et større [[vandløb]] beliggende uden for [[Norden]].<ref>[https://ordnet.dk/ods/ordbog?query=flod Ordbog over Det danske Sprog, opslag: flod]</ref> Den anden og enklere definition er, at en flod er større end en [[å]], og en [[å]] er større end en [[bæk]]. Den tredje og endnu mere enkle definition er at "flod" og "å" slet og ret er synonymer.
 
Den enkleste måde at skelne mellem en å og en flod er, at floden er sejlbar for skibe<ref>Larsen, s. 44</ref> - hertil regnes ikke [[pram|pikke]]me, der kun kan drives frem ved trækkraft fra mennesker eller dyr. Floden skal med andre ord have en størrelse, der gør skibsfart ([[flodfart]]) mulig, det vil sige være tilstrækkeligt bred og dyb. Disse betingelser kan kun opfyldes, hvis [[afvandingsområde]]t (grundvandsoplandet) er tilstrækkeligt stort. Sådanne betingelser findes blandt andet i [[Mellemeuropa]], men ikke i fx Danmark. Derfor er [[Gudenåen]] og [[Skjern Å]] netop åer, ikke floder. Et andet træk ved floder, der følger af deres størrelse og sejlbarhed, er, at de ofte er genstand for internationale aftaler om fri færdsel, told eller toldfrihed og lignende.
 
Mens den danske opfattelse af begrebet "flod" ikke tillader, at der eksisterer floder i Danmark, bør det bemærkes, at [[Randers Fjord]] ifølge ovennævnte kategorisering er en flod, da den først ved [[Uggelhuse]] har en saltholdighed, der kan retfærdiggøre benævnelsen ''[[fjord]]'' (et omdiskuteret begreb, også uden for Danmarks grænser), samt det faktum, at den året rundt er sejlbar for større skibe.
Anonym bruger

Navigationsmenu