Ambraciske Golf: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m ...
Linje 8: Linje 8:


== Geografi ==
== Geografi ==
Indgangen til bugten er gennem en 700 meter bred kanal mellem Aktio (det gamle [[Actium]] ) mod syd og [[Preveza]] mod nord; en [[Aktio – Preveza undersøiske tunnel]] fra 2002forbinder de to. Golfen er ret lavvandet, og dens nordlige bred er brudt af adskillige sumpe, hvoraf store dele danner et [[Æstuarium|flodmundingssystem]]. Floderne [[Louros (flod)|Louros]] og [[Arachthos (flod)|Arachthos (eller Arta)]] løber ud i golfen, og af denne grund er den varmere og mindre salt end det Ioniske Hav, som det løber ud i. Den er rig på [[Grey mullet|grå multe]], [[søtunge]] og [[Ålefisk|ål]] og er også meget berømt for rejer. [[Havskildpadde]]<nowiki/>r og [[delfin]]<nowiki/> ses regelmæssigt. Bugten omfatter laguner, der er meget vigtige for fugle, og er på grund af sin økologiske betydning udpeget til ''vådområde af international betydning'' under [[Ramsarkonventionen]].<ref>{{Cite web|title=Amvrakikos gulf|website=[[Ramsarkonventionen|Ramsar]] Sites Information Service|url=https://rsis.ramsar.org/ris/61|access-date=25. april 2018}}</ref>.
Indgangen til bugten er gennem en 700 meter bred kanal mellem Aktio (det gamle [[Actium]]) mod syd og [[Preveza]] mod nord; en [[Aktio–Preveza undersøiske tunnel]] fra 2002 forbinder de to. Golfen er ret lavvandet, og dens nordlige bred er brudt af adskillige sumpe, hvoraf store dele danner et [[Æstuarium|flodmundingssystem]]. Floderne [[Louros (flod)|Louros]] og [[Arachthos (flod)|Arachthos (eller Arta)]] løber ud i golfen, og af denne grund er den varmere og mindre salt end det Joniske Hav, som det løber ud i. Den er rig på [[grå multe]], [[søtunge]] og [[ål]] og er også meget berømt for rejer. [[Havskildpadde]]r og [[delfin]]er ses regelmæssigt. Bugten omfatter [[lagune]]r, der er meget vigtige for fugle, og er på grund af sin økologiske betydning udpeget til ''vådområde af international betydning'' under [[Ramsarkonventionen]].<ref>{{Cite web|title=Amvrakikos gulf|website=[[Ramsarkonventionen|Ramsar]] Sites Information Service|url=https://rsis.ramsar.org/ris/61|access-date=25. april 2018}}</ref>.


== Historie ==
== Historie ==

Versionen fra 9. maj 2021, 16:06

Den Ambraciske Golf, set fra rumfærgen i november 1994.
Vådområde ved den Ambraciske Golf, i nærheden af Rodia Wetland Center i landsbyen Strongili

Ambraciske Golf også kendt som Artabugten eller Actium-bugten, og i nogle officielle dokumenter som Amvrakikos-bugten (græsk: Αμβρακικός κόλπος), er en golf af Det Ioniske Hav i det nordvestlige Grækenland. Den er omkring 40 km lang og 15 km bred er det en af de største lukkede bugter i Grækenland. Byerne Preveza, Amphilochia (tidligere Karvassaras) og Vonitsa ligger ved bredden.

Navn

Golfen har navn efter den antikke by Ambracia, der ligger nær dens bredder. Dets alternative navn kommer fra den middelalderlige (og moderne) by Arta, der ligger på samme sted som det gamle Ambracia.

Geografi

Indgangen til bugten er gennem en 700 meter bred kanal mellem Aktio (det gamle Actium) mod syd og Preveza mod nord; en Aktio–Preveza undersøiske tunnel fra 2002 forbinder de to. Golfen er ret lavvandet, og dens nordlige bred er brudt af adskillige sumpe, hvoraf store dele danner et flodmundingssystem. Floderne Louros og Arachthos (eller Arta) løber ud i golfen, og af denne grund er den varmere og mindre salt end det Joniske Hav, som det løber ud i. Den er rig på grå multe, søtunge og ål og er også meget berømt for rejer. Havskildpadder og delfiner ses regelmæssigt. Bugten omfatter laguner, der er meget vigtige for fugle, og er på grund af sin økologiske betydning udpeget til vådområde af international betydning under Ramsarkonventionen.[1].

Historie

Detaljeret kort over Ambracian Gulf, tegnet af WJ Cooling of the British Admiralty i 1830

Ambracian Gulf var stedet for slaget ved Actium, hvor Augustus styrker besejrede Marcus Antonius og Cleopatra. Fra den græske uafhængighed (Konstantinopeltraktaten, 1832) indtil Anden Balkan-krig (Bukarest-traktaten, 1913) udgjorde bugten en del af grænsen mellem Kongeriget Grækenland og det osmanniske imperium.

Der ligger rester af mange gamle byer ved bredden: Actium ved indsejlingen, hvor den berømte Slaget ved Actium blev udkæmpet i 31 f.Kr. Nicopolis, Argos Ippatum, Limnaea og Olpae.

Transport

Siden 2002 er de nordlige og sydlige sider ved mundingen af bugten forbundet med Aktio-Preveza undersøiske tunnel. Tunnelen forkorter i høj grad rejseafstanden over bugten, som tidligere kun var mulig med færge. Aktion International Airport (lufthavnskode PVK) ligger nær Golfens indsejling.

Kilder og henvisninger

  1. ^ "Amvrakikos gulf". Ramsar Sites Information Service. Hentet 25. april 2018.

Koordinater: 38°58′21″N 20°58′09″Ø / 38.9725°N 20.9692°Ø / 38.9725; 20.9692