Forskel mellem versioner af "Japans kapitulation"

Spring til navigation Spring til søgning
96 bytes tilføjet ,  for 5 måneder siden
Fjerner version 10787812 af 185.46.38.251 (diskussion) fjernet hærværk
Tags: Visuel redigering Hoar Tilbagerullet
(Fjerner version 10787812 af 185.46.38.251 (diskussion) fjernet hærværk)
Tag: Omgjort
[[Fil:Shigemitsu-signs-surrender.jpg|thumb|300px|Den japanske udenrigsminister [[Mamoru Shigemitsu]] underskriver det japanske kapitulationsdokument ombord på [[USS Missouri (BB-63)|USS ''Missouri'']] mens general [[Richard K. Sutherland]] ser på den 2. september 1945]]
 
'''Japans kapitulation''' den [[2. september]] [[1945]] betød afslutningen på kampene under [[2. verdenskrig]]. I slutningen af juli 1945 var den [[kejserlige japanske flåde]] ude af stand til at udføre operationer og [[de allierede]]s [[Operation Downfall|invasion af Japan]] var nært forestående. Mens den japanske krigsledelse officielt udtrykte deres vilje til at kæmpe til den bitre ende, gav de overfor det neutrale [[Sovjetunionen]] udtryk for ønsket om en forhandlingsfred med favorable betingelser for japanerne. Samtidig gjorde Sovjetunionen sig klar til at angribe japanerne og derigennem opfylde det løfte, som det havde givet [[USA|U]] Hejog jeg[[Storbritannien]] erved sejere[[Teheran-konferencen]] end lamaog [[Jalta-konferencen]].
 
Den [[6. august]] [[1945]] nedkastede USA en [[atombomberne over Hiroshima og Nagasaki|ombeatombombe over byen Hiroshima]]. Sent om aftenen den [[8. august]] [[1945]] erklærede Sovjetunionen krig mod Japan. Dette var i overensstemmelser med de nævnte løfter til USA og Storbritannien, men var samtidig et brud på den [[Sovjetisk-japanske neutralitetspagt]]. Kort efter midnat [[Operation auguststorm|invaderede Sovjetunionen den japanske lydstat Manchukuo]]. Senere samme dag nedkastede USA endnu en atombombe, denne gang over [[atombomberne over Hiroshima og Nagasaki|Nagasaki]]. Chokket over disse begivenheder fik kejser [[Hirohito af Japan|Hirohito]] til at gribe ind og beordre krigsledelsen til at gå ind på de betingelser for at slutte krigen, som de allierede havde fastlagt i [[Potsdam-deklarationen]]. Efter nogle dages interne forhandlinger og [[Kyūjō hændelsen|et mislykket statskup]], holdt kejser Hirohito en tale til det japanske folk den 15. august, hvor han meddelte, at Japan overgav sig til de allierede.
 
Den [[28. august]] indledtes [[besættelsen af Japan]]. Overgivelseshøjtideligheden blev afholdt den 2. september ombord på det amerikanske slagskib [[USS Missouri (BB-63)|USS ''Missouri'']], som lå for anker i [[Tokyobugten]]. Repræsentanter for den japanske regering underskrev kapitulationsdokumentet, og dermed afsluttedes krigshandlingerne i 2. verdenskrig. Allierede civile og militærfolk fejrede sejren over Japan - [[V-J Dag]], men nogle isolerede japanske soldater rundt omkring i Asien og Stillehavsøerne nægtede at overgive sig og holdt ud i måneder og år, nogle endda helt frem til [[1970'erne]]. Betydningen af nedkastningen af atombomberne og det etiske ved de to angreb [[Debatten om atombombenedkastningerne over Hiroshima og Nagasaki|er fortsat omstridt]]. Krigstilstanden mellem Japan og de allierede sluttede formelt med [[Traktaten i San Francisco]] den [[28. april]] [[1952]]. Der gik yderligere 4 år inden Japan og Sovjetunionen underskrev den [[Sovjetisk–japanske fælleserklæring af 1956]], som formelt afsluttede deres krigstilstand.
Anonym bruger

Navigationsmenu