Spring til indhold

Der Nordschleswiger: Forskelle mellem versioner

1.144 bytes tilføjet ,  for 1 år siden
ingen redigeringsopsummering
(Fjerner filen Medienhaus_Apenrade_2018_1.jpg, som er blevet slettet fra Commons af JuTa med begrundelsen: No permission since 9 February 2021)
No edit summary
[[Fil:Nordschleswiger2016.jpg|thumb|Der Nordschleswiger]]
{{Infoboks avis
| navn = Der Nordschleswiger
| billede =
| billedtekst = Mediehuset i Aabenraa
| type =
| hovedsæde = Aabenraa
| ejere =
| grundlagt = 1946
| nedlagt =
| udgiver = Bund Deutscher Nordschleswiger
| redaktør = Gwyn Nissen
| politik =
| format =
| sprog = Tysk
| oplag =
| ISSN =
| hjemmeside =
}}
'''''Der Nordschleswiger''''' er deten [[tysktysksproget (sprog)|tysk]]sprogede [[dagblad]] for [[det tyske mindretal]]internetavis i [[Sønderjylland]],Danmark med hovedredaktion i [[Aabenraa]]. Avisenog udkom første ganglokalredaktioner i [[1946Haderslev]] som ugeblad og siden, [[1951Sønderborg]] som dagblad. Bladet har et oplag på 2.500 (1. halvår, [[2016Tinglev]]), derved er avisen et af de mindste dagblade iog [[DanmarkTønder]]. AvisenMediehuset læsesfungerer ogsåog udenser forsig Sønderjyllandselv ogsom citerestalerør oftefor i dendet [[Danmark|dansk]]eDet ogtyske [[Tysklandmindretal i Nordslesvig|tysktyske mindretal]]e presse.
 
Avisen har lokalredaktioner i [[Aabenraa]], [[Haderslev]], [[Sønderborg]], [[Tinglev]] og [[Tønder]].
 
== Historie ==
''Der Nordschleswiger'' udkom første gang i 1946 som ugeblad og siden 1951 som dagblad. Det var den første frie tysksprogede avis i Vesteuropa efter anden verdenskrig.
 
Der Nordschleswiger blev grundlagt i 1946 som den første frie tysksprogede avis i Vesteuropa - med ugentlig udgivelse. Mellem 1951 og 2021 var den en dagblad, siden da har den fungeret som internetavis<ref name=":0">https://www.nordschleswiger.dk/de/unternehmen-0</ref>.
Fra [[1979]] til [[2013]] var [[Siegfried Matlok]] avisens [[chefredaktør]]. [[1. juli]] 2013 blev [[Gwyn Nissen]] chefredaktør for avisen.
 
Efter 24 år blev Siegfried Matlok afløst af Gwyn Nissen som chefredaktør i 2013. Den nye chefredaktion og den udgivende Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN) var ikke længere tilfredse<ref>https://www.nordschleswiger.dk/de/unsere-digitale-zukunft-nordschleswig-meinung-leitartikel/wir-muessen-ganz-neue-wege-gehen</ref> med avisens forholdsvis lave og stadigt faldende rækkevidde som næsten udelukkende abonnentavis i mindretallet og i flertalsbefolkningen<ref>https://nordschleswiger.dk/de/nordschleswig/digitale-zukunft-des-nordschleswigers-fragen-und-antworten</ref>.
 
Efter afstemninger i mindretallet besluttede BDN's hovedbestyrelse i 2018 at nedlægge den daglige papirudgave og i stedet satse fuldt ud på internettet<ref name=":0" />. Siden da kan alt indhold til enhver tid ses gratis og uden betalingshindringer eller abonnementskrav på Nordschleswigers websted og via apps til iOS- og Android-enheder<ref>https://graenseforeningen.dk/nyheder/det-tyske-mindretals-avis-fylder-75-aar-og-bliver-digital</ref>.
 
Siden afviklingen af den trykte dagbladet i februar 2021 har der desuden været en 14-dages papiravis<ref>https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/mindretalsavis-bliver-digital?publisherId=2298012&releaseId=13608551</ref> i samarbejde med Flensborg Avis, hvori indholdet fra internetudbuddet er samlet.
 
Der Nordschleswiger har ikke kun gjort sig et navn som et lokalt og regionalt medie for Nordslesvig/Sønderjylland, men også som en kilde, der ofte citeres af den dansksprogede presse i forbindelse med minoritetsspørgsmål, i emner vedrørende det tysk-danske grænseland og i forbindelse med tysk forbundspolitik. Den danske medieforsker Anker Brink Lund fra Copenhagen Business School udtalte i slutningen af januar 2021 om mediets nye journalistiske retning: "Jeg anser Der Nordschleswiger for at være en af Danmarks mest innovative lokalaviser."<ref>https://www.nordschleswiger.dk/de/nordschleswig-kompakt/kurz-und-knapp-neues-aus-nordschleswig</ref>
 
Avisen er medlem af MIDAS (European Association of Daily Newspapers in Minority and Regional Languages)<ref>https://www.midas-press.org/home/members/</ref>.
== Der Nordschleswiger i dag ==
I første halvår 2019 havde avisen et trykt oplag på ca. 1.500 eksemplarer. Selvom det således er det mindste dagblad i Danmark, er det højt respekteret i de danske medier og den danske offentlighed. Avisen læses også uden for Sønderjylland og citeres ofte i den danske presse i forbindelse med mindretalsspørgsmål og tysk politik.
 
Siden 2008 har der været et samarbejde med Flensborg Avis, den dansksprogede pendant i nabolandet Sydslesvig, samt med Schleswig-Holsteinischer Zeitungsverlag, som Flensburger Tageblatt hører under. I første omgang bestod samarbejdet blot i at overtage nogle artikler fra de respektive andre aviser, eventuelt også i oversat form.
Dagbladet ''Der Nordschleswiger'' har siden 2008 haft et samarbejde med ''[[Flensborg Avis]]'' samt med ''[[Schleswig-Holsteinischer Zeitungsverlag]]'', som også omfatter den tysksprogede avis ''Flensburger Tageblatt''. I begyndelsen drejede samarbejdet sig udelukkende om at overtage artikler fra hinanden, efter behov også i oversat form. I 2013 blev samarbejdet udvidet til også at omfatte det største danske dagblad i Syddanmark, ''[[JydskeVestkysten|Jydske Vestkysten]]''. Sidenhen er det blevet muligt for alle fire redaktioner at få adgang til partnernes digitale redaktionssystemer til enhver tid. Siden 2014 har redaktionerne på ''Jydske Vestkysten'' og ''Der Nordschleswiger'' haft til huse sammen i et fælles mediehus i Aabenraa. Lokalredaktionerne i Haderslev og Sønderborg er ligeledes placeret i fælleskontorer.
 
I 2013 blev samarbejdet udvidet til også at omfatte det største dansksprogede dagblad i Syddanmark, JydskeVestkysten<ref>https://jv.dk/artikel/gr%C3%A6nselandets-aviser-f%C3%A5r-pris-for-at-samarbejde</ref>. Siden da har det været muligt for de fire redaktioner til enhver tid at få adgang til alle partnerredaktioners digitale redaktionssystemer<ref>https://www.berliner-zeitung.de/deutsch-daenische-zeitungskooperation-mit-historischer-dimension-li.13753</ref>. Derudover har redaktionerne for JydskeVestkysten og Nordschleswiger siden 2014 været placeret i et fælles mediehus i Aabenraa og lokalredaktionerne i Haderslev og Sønderborg har også til huse i fælles kontorer.
''Der Nordschleswiger'' er hovedsageligt en abonnementsavis og forhandles kun i få forretninger i Sønderjylland og i lokalredaktionerne. Foruden den daglige avis producerer redaktionen to tysksprogede radioudsendelser alle hverdage, som sendes på [[Skala FM]] i Sønderjylland og på forskellige lokale radiostationer på internettet, bl.a. i det nordlige [[Slesvig-Holsten]]. Hjemmesiden, ''nordschleswiger.dk'', er redaktionelt ikke uafhængig af avisredaktionen, der offentliggøres dog uafhængigt nyheder på hjemmesiden fra tidlig morgen til sen aften. Brugere af smartphones og tablets kan gøre brug af apps, som bl.a. giver adgang til den elektroniske avis, den såkalde "E-Zeitung".
 
Nordschleswiger-redaktionen producerer hver arbejdsdag to tysksprogede radionyhedsudsendelser, som sendes jordbaseret på Skala FM i Nordslesvig og på internettet via forskellige lokalstationer fra bl.a. Slesvig-Holsten<ref name=":0" />.
Avisen er medlem af MIDAS (europæisk forening for dagblade på [[regionale sprog|mindretals- og regionalsprog]]).
 
==Se også==
3

redigeringer