Kapitalindkomst: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
853 bytes tilføjet ,  for 11 måneder siden
kapitalindkomst som generelt begreb, som er artiklens hovedemne, omfatter alle former for indkomst af kapital, herunder også aktier, men i det danske skattesystem har ordet fået en mere specifik og snæver afgrænsning. Dette er i forvejen behandlet i artiklen. Fjerner version 10808978 af Pugilist (diskussion) og udvider indledning mm. for at klargøre problemstillingen.
(Nej, aktieudbytte er ikke kapitalindkomst længere (kun i meget særlige tilfælde) - Fjerner version 10808973 af Økonom (diskussion))
Tag: Omgjort
(kapitalindkomst som generelt begreb, som er artiklens hovedemne, omfatter alle former for indkomst af kapital, herunder også aktier, men i det danske skattesystem har ordet fået en mere specifik og snæver afgrænsning. Dette er i forvejen behandlet i artiklen. Fjerner version 10808978 af Pugilist (diskussion) og udvider indledning mm. for at klargøre problemstillingen.)
'''Kapitalindkomst''' er alle former for [[indkomst]], der ikke skyldes [[lønarbejde]], men afkast på [[kapital]]. Da kapital optræder i mange forskellige udgaver (f.eks. realkapital som [[virksomhed]]er og [[bolig]]er og finansiel kapital som [[aktie]]r, [[obligation]]er og andre former for [[værdipapir]]er), optræder kapitalindkomst også i mange forskellige specifikke former. I det [[skat i Danmark|danske skattesystem]] udgør kapitalindkomst et specifikt og mere snævert begreb, der kun omfatter nogle bestemte former for kapitalindkomst i realøkonomisk forstand.
'''Kapitalindkomst''' er en form for [[indkomst]], der ikke skyldes [[lønarbejde]], men afkast på [[kapital]].
 
== Den funktionelle indkomstfordeling ==
== Typer af kapitalindkomst ==
 
Som kapitalindkomst i økonomisk forstand regnes bl.a. [[rente]]indtægter, aktieudbytte, lejeindtægter fra udleje af [[bolig]]er eller andre [[kapitalgode]]r, boligejernes beregnede indkomst af den [[husleje]], de sparer ved at eje deres egen bolig (også kaldet [[lejeværdi af egen bolig|lejeværdien af egen bolig]]), kapitalgevinster mv. Ofte regnes også indtægter som [[jordrente]] og [[ressourcerente]] i praksis som kapitalindkomst, selvom man alternativt kan opfatte dem som aflønningen af en tredje selvstændig type produktionsfaktorer ([[Naturresurse|naturressourcernaturresurse]]r).<ref name=vismænd>[https://dors.dk/vismandsrapporter/dansk-oekonomi-foraar-2019/kapitel-ii-kapitalindkomstbeskatning Kapitalindkomstbeskatning. Kapitel II i Dansk Økonomi, forår 2019.]</ref>
 
== Udviklingen i den funktionelle indkomstfordeling ==
== Kapitalindkomst i det danske skattesystem ==
 
I det danske skattesystem anvendes begrebet kapitalindkomst i en snævrere betydning end ovennævnte realøkonomiske definition. I skattevæsenets forstand omfatter kapitalindkomst f.eks. gevinster fra renteindtægter eller [[investeringsforening]]er, der investerer i [[obligation]]er. Kapitalindkomst i [[Danmark]] beskattes for personer som personlig [[indkomstskat]], dog med særlige regler, der f.eks. fritager dele af beløbet fra topskat. Negativ kapitalindkomst, f.eks. udgifter til renter på [[lån]], kan ligeledes trækkes fra i visse dele af den personlige indkomst.<ref name=vismænd/> Derimod behandles gevinster og tab på [[aktie]]r og andre virksomhedsandele i dag ikke som kapitalindkomst ifølge det danske skattevæsens definition, men beskattes særskilt som [[aktieindkomst]] efter egne principper. Tilsvarende beskattes lejeværdien af egen bolig, som tidligere var integreret i den almindelige kapitalindkomst på selvangivelsen, i Danmark i dag særskilt i form af [[ejendomsværdiskat]]ten.<ref name=vismænd/>
 
Gevinster og tab på [[aktie]]r og virksomhedsandele regnes i Danmark ikke som kapitalindkomst ifølge skattevæsenets definition, men beskattes særskilt som [[aktieindkomst]] efter egne principper.
 
== Se også ==
 
* [[Kapital]]
* [[Arbejdsindkomst]]
* [[Indkomstfordeling]]
 
== Kilder ==
{{Reflist}}
 
== Eksterne kilder/henvisninger ==
 
* [http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=133147 Skat: Kapitalindkomst]
10.357

redigeringer

Navigationsmenu