Karl 5. (Tysk-romerske rige): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
→‎Referencer: tilføjet litteratur
En mindre tilføjelse for at rette en dårlig formulering.
Tags: Visuel redigering Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 48: Linje 48:
I 1519 blev Karl kåret til kejser af [[Det tysk-romerske Rige]]. Karl 5. arvede titlen, da hans farfar den [[Huset Habsburg|habsburg]]ske kejser [[Maximilian 1. (Tysk-romerske rige)|Maximilian 1.]] døde. Samme år arvede han Spanien efter sin moder. I oktober [[1520]] blev Karl kronet i [[Aachen]] som tysk-romersk kejser. Han abdicerede i 1556.
I 1519 blev Karl kåret til kejser af [[Det tysk-romerske Rige]]. Karl 5. arvede titlen, da hans farfar den [[Huset Habsburg|habsburg]]ske kejser [[Maximilian 1. (Tysk-romerske rige)|Maximilian 1.]] døde. Samme år arvede han Spanien efter sin moder. I oktober [[1520]] blev Karl kronet i [[Aachen]] som tysk-romersk kejser. Han abdicerede i 1556.


Karl vandt opgøret i 1525 og holdt Frans i fangenskab. To år senere angreb han [[Italien|Norditalien]] og [[Rom]], og [[Paven]] blev fængslet og Rom plyndret.
Karl vandt slaget ved Pavia i 1525 og tog Frans d. 1 af Franking til fange. Han holdt ham fanget i Madrid og tvang til at give store indrømmelser, som han dog løb fra efter frigivelsen. To år senere angreb han [[Italien|Norditalien]] og [[Rom]], og [[Paven]] blev fængslet og Rom plyndret.


== Indenrigspolitik ==
== Indenrigspolitik ==

Versionen fra 17. aug. 2021, 16:53

Karl 5.
Kejser Karl 5. malet af Rubens, kopi af et portræt af Tizian (Tiziano Vecellio, 1490-1576).
Personlig information
Født 24. februar 1500 Rediger på Wikidata
Gent, Belgien Rediger på Wikidata
Død 21. september 1558 (58 år) Rediger på Wikidata
San Geronimo de Yuste, Spanien Rediger på Wikidata
Dødsårsag Malaria Rediger på Wikidata
Gravsted Escorialklosterets kongelige krypt Rediger på Wikidata
Far Filip 1. af Kastilien Rediger på Wikidata
Mor Johanne af Kastilien Rediger på Wikidata
Søskende Ferdinand 1., Tysk-romersk kejser,
Eleonore af Østrig,
Maria af Østrig,
Katharina af Østrig,
Elisabeth af Habsburg,
Rietje Koane Rediger på Wikidata
Ægtefælle Isabella af Portugal (1526-1539) Rediger på Wikidata
Partnere Barbara Blomberg,
Johanna Maria van der Gheynst Rediger på Wikidata
Børn Don Juan de Austria,
Maria af Spanien,
Johanna af Østrig,
Margrete af Parma,
Filip 2. af Spanien,
Tadea af Østrig,
Fernando af Østrig,
Isabel, Infanta af Castille Rediger på Wikidata
Familie Ferdinand 2. af Aragonien (morfar),
Maximilian 1. (farfar),
Marie den Rige af Burgund (farmor),
Ludvig 2. af Ungarn (svoger),
Anne af Bøhmen og Ungarn (svigerinde),
Isabella 1. af Kastilien (mormor),
Maria 1. af England (maternal first cousin[1]) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Monark Rediger på Wikidata
Deltog i Rigsdagen i Worms Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Ridder af den Gyldne Vlies,
Hosebåndsordenen,
strålende søn,
Alcántaraorden,
Calatravaorden med flere Rediger på Wikidata
Signatur
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Karl den 5. til hest. Maleri af van Dyck.

Karl 5. (født 24. februar 1500, død 21. september 1558) blev født i Gent i Nederlandene som søn af Filip 1. den Smukke af Kastilien og Johanne den Vanvittige af Kastilien. Han arvede 1506 Østrig og Nederlandene efter sin fader, og som 15-årig overtog han ledelsen af sine riger. Han var konge af Spanien fra 1516 (som Karl 1.) og kejser af Det Tysk-romerske rige fra 1519.

Udenrigspolitik

I 1519 blev Karl kåret til kejser af Det tysk-romerske Rige. Karl 5. arvede titlen, da hans farfar den habsburgske kejser Maximilian 1. døde. Samme år arvede han Spanien efter sin moder. I oktober 1520 blev Karl kronet i Aachen som tysk-romersk kejser. Han abdicerede i 1556.

Karl vandt slaget ved Pavia i 1525 og tog Frans d. 1 af Franking til fange. Han holdt ham fanget i Madrid og tvang til at give store indrømmelser, som han dog løb fra efter frigivelsen. To år senere angreb han Norditalien og Rom, og Paven blev fængslet og Rom plyndret.

Indenrigspolitik

Martin Luther var et problem. Han indledte omkring 1517 en reformatorisk bevægelse i Tyskland. På rigsdagen i Worms i 1521 blev Martin Luther dømt fredløs.

Men både fyrster og bønder blev grebet af de nye tanker. Bønderne rejste sig i 1524 mod deres gejstlige og verdslige herrer i Bondekrigen, men opstanden blev slået ned med hård hånd af fyrsterne - og med Luthers accept. Trosstridighederne udløste krige i Tyskland, hvor kejser Karl V greb ind som øverste landsherre. I 1547 besejrede han de protestantiske fyrster, men han led nederlag i 1552, da Frankrig støttede de tyske oprørere. Karl måtte afstå bispedømmerne Metz, Toul og Verdun i Lorraine til Frankrig.

Ved den Augsburgske Religionsfred i 1555 blev det bestemt, at undersåtterne skulle bekende sig til samme tro som deres fyrster. Karl abdicerede i 1556. Hans vældige rige blev opdelt i en østrigsk og en spansk del. Den østrigske del gik til Karls broder Ferdinand, som var tysk-romersk kejser 1558-1564. Den spanske del gik til sønnen Filip 2., hvorved Nederlandene kom på spanske hænder. Sine sidste år tilbragte Karl i et spansk kloster, hvor han døde den 21. september 1558. Efter sejren over maurerne i Andalusien og fordrivelsen af jøderne byggede han en tilbygning i senrenæssancestil til Alhambra-slottet. Klosteret Escorial uden for Madrid, blev omdannet til et mausoleum og er baggrund for Schillers skuespil "Don Carlos" (1787) sat i musik af Giuseppe Verdi i operaen "Don Carlo" (1867), der skildrer den skygge, som Karl kaster over sin søn, som bliver konfronteret af de frihedselskende nederlændere.

Referencer

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Litteratur

Se også

Eksterne henvisninger

Karl 5.
Født: 24. februar 1500 Død: 21. september 1558
Titler som regent
Foregående:
Maximilian 1.
Konge i Tyskland
1519–1556
Efterfølgende:
Ferdinand 1.
Tysk-romersk kejser
1520/1530–1556
KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi