Kejserriget Japan: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
1 byte tilføjet ,  for 8 måneder siden
Rettede slåfejl
(Oprettede eller redigerede 2 arkivlinks ud af 2 analyserede links, se hjælp) #IABot (v2.0.8)
(Rettede slåfejl)
Tags: Mobilredigering Redigering via mobilapp Redigering lavet i iOS appen
 
'''Kejserriget Japan''' ([[kyūjitai]]: {{lang|ja|大日本帝國}}; [[shinjitai]]: {{lang|ja|大日本帝国}}, [[romaji]]: ''Dai Nippon Teikoku''), også kendt som '''Kejserlige Japan''' og det '''Japanske (Kejser)rige''', var en japansk politisk statsdannelse, som fandtes i perioden fra [[meiji-restaurationen]] den [[9. november]] [[1867]] til dets nederlag i [[2. verdenskrig]] den [[2. september]] [[1945]]. Formelt ophørte det i 1947.
 
Den hurtige [[industrialisering]] og militarisering under parolen ”{{lang|ja|富国强兵}}” (''Fukoku Kyōhei'', ’berig landet, styrk hæren’) førte til, at Japan fra omkring århundredeskiftet udviklede sig til en stormagt. Højdepunktet opnåedes ved deltagelsen i [[Aksemagterne]] og besættelsen af en stor del af [[Asien]] og [[Stillehavet|Stillehavsområdet]]. På højden af sin magt i 1942 regerede det japanskajapanske kejserrige over et landområde, som strakte sig over 7.400.000 km<sup>2</sup>, hvilket gør det til et af de største maritime imperier i historien.<ref>Bruce R. Gordon (2005). [https://web.archive.org/web/20071013221640/http://starnarcosis.net/obsidian/earthrul.html ''To Rule the Earth ...''] (Se [https://web.archive.org/web/20071021150702/http://starnarcosis.net/obsidian/Bibliography.html Bibliography] för använda källor.)</ref>
 
Formelt var kejserriget ikke et imperium men indrettede sig i begyndelsen med en række lydstater på det asiatiske fastland. Efter flere omfattende militære fremgange under første halvdel af [[stillehavskrigen]] gik Japan for de senere besatte områders vedkommende over til militær kontrol og blev beskyldt for [[krigsforbrydelse]]r mod de underlagte indbyggere inden for sit imperium. Efter militære nederlag og [[atombomberne over Hiroshima og Nagasaki]] kapitulerede Japan den 2. september 1945. Under den efterfølgende amerikanske besættelse udarbejdedes en ny forfatning, ifølge hvilken kejserens rolle begrænsede sig til at overvejende være af ceremoniel og repræsentativ art. Den amerikanske besættelse og genopbygningen af landet fortsatte langt ind i 1950-erne og lagde grunden til det moderne [[Japan]].
 
[[Fil:Naval Ensign of Japan.svg|thumb|left|[[Den Kejserlige Japanske Flåde]]s flag]]
 
== Noter ==
{{reflist}}
Anonym bruger

Navigationsmenu