Wikipedia:Landsbybrønden: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Tag: Levering af massebesked
Flytter meddelelse fra WMF til egen underside
Linje 19: Linje 19:
{{Brønd|Overskrift=Referencer til Den Store Danske}}
{{Brønd|Overskrift=Referencer til Den Store Danske}}
{{Brønd|Overskrift=Call for Feedback about the Board of Trustees elections is now open}}
{{Brønd|Overskrift=Call for Feedback about the Board of Trustees elections is now open}}
{{Brønd|Overskrift=Subscribe to the This Month in Education newsletter - learn from others and share your stories}}


<!--
<!--
Linje 39: Linje 40:
-->
-->
[[Kategori:Landsbybrønden]]
[[Kategori:Landsbybrønden]]

== Subscribe to the This Month in Education newsletter - learn from others and share your stories ==

<div lang="en" dir="ltr" class="mw-content-ltr">
Dear community members,

Greetings from the EWOC Newsletter team and the education team at Wikimedia Foundation. We are very excited to share that we on tenth years of Education Newsletter ([[m:Education/News|This Month in Education]]) invite you to join us by [[m:Global message delivery/Targets/This Month in Education|subscribing to the newsletter on your talk page]] or by [[m:Education/News/Newsroom|sharing your activities in the upcoming newsletters]]. The Wikimedia Education newsletter is a monthly newsletter that collects articles written by community members using Wikimedia projects in education around the world, and it is published by the EWOC Newsletter team in collaboration with the Education team. These stories can bring you new ideas to try, valuable insights about the success and challenges of our community members in running education programs in their context.

If your affiliate/language project is developing its own education initiatives, please remember to take advantage of this newsletter to publish your stories with the wider movement that shares your passion for education. You can submit newsletter articles in your own language or submit bilingual articles for the education newsletter. For the month of January the deadline to submit articles is on the 20th January. We look forward to reading your stories.

Older versions of this newsletter can be found in the [[outreach:Education/Newsletter/Archives|complete archive]].

More information about the newsletter can be found at [[m:Education/News/Publication Guidelines|Education/Newsletter/About]].

For more information, please contact spatnaik{{@}}wikimedia.org.
------
<div style="text-align: center;"><div style="margin-top:10px; font-size:90%; padding-left:5px; font-family:Georgia, Palatino, Palatino Linotype, Times, Times New Roman, serif;">[[m:Education/Newsletter/About|About ''This Month in Education'']] · [[m:Global message delivery/Targets/This Month in Education|Subscribe/Unsubscribe]] · [[m:MassMessage|Global message delivery]] · For the team: [[User:ZI Jony|<span style="color:#8B0000">'''ZI Jony'''</span>]] [[User talk:ZI Jony|<sup><span style="color:Green"><i>(Talk)</i></span></sup>]], {{<includeonly>subst:</includeonly>#time:l G:i, d F Y|}} (UTC)</div></div>
</div>
<!-- Besked sendt af Bruger:ZI Jony@metawiki via listen på https://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=User:ZI_Jony/MassMessage/Awareness_of_Education_Newsletter/List_of_Village_Pumps&oldid=21244129 -->

Versionen fra 18. jan. 2022, 14:31

Landsbybrønden Nybegynderforummet Teknisk forum Opslagstavlen

Landsbybrønd

Velkommen, nye og gamle brugere, til Landsbybrønden, Dansk Wikipedias generelle forum. Her foregår de overordnede og tværgående diskussioner, nye ideer og tiltag præsenteres og diskuteres og meget andet. Alt i håbet om at opnå konsensus og et endnu bedre Wikipedia, til glæde for alle.

Udover Landsbybrønden er der også andre opslagssteder til spørgsmål og dialog

Siden er senest opdateret: onsdag kl 09:42. Tryk her for at opfriske siden, hvis dette ikke nogenlunde svarer til hvad klokken er nu.

OBS!: Spørgsmål og svar bliver ikke på denne side. Efter et stykke tid bliver de flyttet til de kronologiske arkiver og eventuelt også de tematiske arkiver.

Sådan skriver man et indlæg på Landsbybrønden

Nye diskussioner oprettes som undersider, som man linker til fra Landsbybrønden, så de også fremstår her. Man skal altså ikke skrive sit indlæg direkte på selve Landsbybrønden-siden.

En ny underside oprettes ved at skrive emnet (uden specialtegn) efter den sidste skråstreg i boksen, trykke på knappen og følge de anvisninger, man får:

Når du er færdig med undersiden, så klik på knappen herunder og følg vejledningen i de første tre af de fire punkter nederst på den fremkomne side:

Benyt ikke det rediger-link, der er nederst på Landsbybrønden. Det vil placere dit indlæg sammen med den hidtil nyeste, men uvedkommende diskussion. Husk at angive en sigende redigeringsopsummering.

Mere rutinerede brugere vil typisk oprette undersiden i forvejen, som en ny side Wikipedia:Landsbybrønden/Overskrift for emne, men hvis du gør det, så husk at indsætte {{Brønd|Overskrift=Overskrift for emne}} her på Landsbybrønden bagefter, så andre kan se diskussionen. Linket bliver ikke indsat automatisk. Sørg også for at indlede undersiden med en overskrift med samme navn som undersiden og at kategorisere den med [[Kategori:Landsbybrønden|Overskrift for emne]].

Hvis ovenstående giver dig problemer, så gør du det bare så godt du kan, så kommer der sikkert en mere rutineret bruger og retter det til for dig.

Se også den detaljerede vejledning.

Genvej:
WP:L


Arkiverede debatter

Tematiske arkiver

Disse arkivsider indeholder emner der er blevet diskuteret flere gange. Arkiveres en debat her, skal den også arkiveres i et kronologisk arkiv.

Kronologiske arkiver

Samtlige debatter på Wikipedia:Landsbybrønden, arkiveret mere eller mindre kronologisk.


Meet the new Movement Charter Drafting Committee members

The Movement Charter Drafting Committee election and selection processes are complete.

The committee will convene soon to start its work. The committee can appoint up to three more members to bridge diversity and expertise gaps. If you are interested in engaging with the Movement Charter drafting process, follow the updates on Meta and join the Telegram group.

With thanks from the Movement Strategy and Governance team, DBarthel (WMF) (diskussion) 3. nov. 2021, 11:07 (CET)[svar]


De 1000 vigtigste artikler om Danmark

Den estiske wikipedia har lavet en liste - et:Vikipeedia:Eesti 1000 - over de 1000 vigtigste emner som vedrører Estland. Tanken kunne være at vi også kunne danne en tilsvarende liste over danske emner.

Jeg har arbejdet lidt med den estiske listen, da jeg hørte om den første gang. TIl det har jeg har dannet listen Bruger:Steenth/Autoliste/Eesti 1000 via arbejdsliste for et Wikimediaprojekt (P5008) = Eesti 1000 (Q57005414), hvor det er lettere at se hvad der mangler. En indsat kunne være på den liste at oversættes de labels som på dansk og skrive de artikler, som kunne godt få med hos os. Ved at det håndteres i Wikidata, så vedligeholdes de oprettet / manglede artikler automatisk.

Der tanker om at også danne en svensk liste og nogle af os i WikiMedia Danmark har snakket om det var en god ide at gøre noget tilsvarende med danske emner. Og det kunne også bruges til at sige til forespørgsler om oversættelser og at de kunne jo danne en liste, som kunne bruges til inspiration til nye artikler…. Det er lettere at henvise til fordi der er sket en redaktion af listen..

Spørgsmål er at danne en liste med danske emner, som andre Wiki’er burde have. Der er del inspiration på den estiske liste. Der skal være en om landet, folketing, regioner og alle kommuner, kendte personligheder i politisk, kultur (forfattere, skuespiller, filmfolk), samfund, mv. med medlemmer af kongefamilien. Og bygninger, struktioner og seværdigheder. Spørgsmålet er at få nok godt fordelt over mener, men ikke for mange..

Arbejdet er at danne listen er indsamle forslag til listen, og derefter prioriteret imellem artikler. Det kunne være spændende øvelse at arbejde. Er der nogen kunne være interesseret i at være med i arbejdet. --Steen Th (diskussion) 10. nov. 2021, 12:00 (CET)[svar]

Det lyder ambitiøst, men også spændende. Jeg er sikker på, at sådan et arbejde kan give nogle gevaldige diskussioner, men hvis der kan holdes en ordentlig tone, kunne jeg godt være interesseret i at være med. --Arne (Amjaabc) (diskussion) 10. nov. 2021, 12:40 (CET)[svar]
Glimrende ide. Der skal bare lave nogle klare kriterier og afgrænses, hvor mange eksempelvis kongelige, der skal indgå. Mvh. Toxophilus (diskussion) 10. nov. 2021, 13:31 (CET)[svar]
Jeg deltager gerne i denne gode ide. --Villy Fink Isaksen (diskussion) 10. nov. 2021, 13:40 (CET)[svar]
Det er et arbejde jeg også meget gerne vil deltage i. Meget i stil med: List of articles every Wikipedia should have --Santac (diskussion) 10. nov. 2021, 17:19 (CET)[svar]

Jeg er startet her: Bruger:Villy Fink Isaksen/værksted/kladde9 - du må gerne kigge med og rette og tilføje ting på listen. --Villy Fink Isaksen (diskussion) 11. nov. 2021, 16:17 (CET)[svar]

Dejligt at flere er interesseret i i at få lavet denne liste. Det kan også bruges til at finde vigtige artikler, som forsømt hos os.
Jeg har også selv begyndt at notere navne på artikler, som kunne komme med. Villy's listen kan godt bruges som udgangspunkt. Jeg tilføjer selv mine forslag på Villy's listen. Vi skal have en bruttoliste over emner, som kan komme med. Jeg kan ud fra den finde q-numre og med dem kan det hurtig lægges ind som en arbejdsliste i Wikidata.
Anledningen at lavet opslaget er et nordeuropæiske Wikimedia møde fredag og lørdag, hvor et hovedpunkt er netop den slags lister. Der er edit-thorn, hvis skrive en artikel fra den estiske liste og evt. fra den svenske (den er hellere ikke opbygget endnu, men vi har allerede nu mere på Villy's listen end dem). Jeg deltager delvis i det møde som foregå online. --Steen Th (diskussion) 11. nov. 2021, 18:24 (CET)[svar]
Umiddelbart et spændende projekt, men jeg er bare bange for at det er svært at undgå POV, og prægning af de der deltager i listningen. Hvad der er vigtige emner er meget subjektivt. Det fremgår ikke hvad hensigten er og en sådan kanonisering vil måske rokke ved vores neutralitet, som er et af vores grundprincipper. - Nico (diskussion) 12. nov. 2021, 11:17 (CET)[svar]
Heldigvis er vi flere øje der har blik for sagen. Med flere der deltager jo mere objektiv bliver det vel. Alle har ret til at tilføje emner eller fjerne emner - og det er vel en garanti for mere objektivitet. Se iøvrigt [[1]]. --Villy Fink Isaksen (diskussion) 12. nov. 2021, 11:22 (CET)[svar]
Hvorfor skal vi have listen, og hvad skal den bruges til? Kan den bidrage til at forbedre Wikipedia? I øvrigt vil jeg huske på at dansk Wikipedia ikke betyder Wikipedia for Danmark men Wikipedia på sproget dansk, og at alle lande i princippet er lige vigtige. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 12. nov. 2021, 11:44 (CET)[svar]
Motivationen for listen er, at den kan danne grobund for forskellige samarbejder med andre fællesskaber. Hvis der kommer tilsvarende lister for alle de nordiske og baltiske områder, kan man lave "kulturel udveksling", f.eks. skrivekonkurrencer hvor man opretter artikler fra andre landes lister, men på ens eget sprog.
Jeg er forsåvidt enig i at den danske Wikipedia er sprogbaseret og ikke landebaseret, men det forhindrer jo ikke brugere, der er interesseret heri, at arbejde på en liste, ligesom det står en frit (ikke) at deltage i alle de andre små projekter på platformen. -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 12. nov. 2021, 14:48 (CET)[svar]
Kartebolle (Dipsacus fullonum) Steenth skriver det i starten af tråden. --Villy Fink Isaksen (diskussion) 12. nov. 2021, 13:13 (CET)[svar]
Fedt Villy. Et af de tips vi fik fra esterne er, at man på forhånd beslutter sig for hvor mange pladser på listen der skal sættes af til hvert overordnet emne (og hvilke overordnede emner der overhovedet skal være). På den måde undgår man situationer hvor man skal overveje om person X er mere vigtig end noget usammenligneligt såsom region Y. -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 12. nov. 2021, 14:53 (CET)[svar]

Der er et stykke vej til 1000 artikler - så kom endelig med dine bidrag, især hvor der ikke er anført andet end få artikler. På forhånd tak!--Villy Fink Isaksen (diskussion) 13. nov. 2021, 11:07 (CET)[svar]

Jeg er gået i gang med at tilføje ting på Bruger:Villy Fink Isaksen/værksted/kladde9 og vil komme med kommentarer om den nærmere udformning af listen på dennes diskussionsside. -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 13. nov. 2021, 12:44 (CET)[svar]
@InsaneHacker: vedr. at sætte en grænse på forhånd; Det er helt utroligt svært at vide om der er brug for 15 kirker og 7 arkitekter eller om det er omvendt. Ligegyldigt hvad vi gør kommer vi ud i at skulle sammenligne på tværs af kategorier. Hvis vi fx er endt i en situation hvor der ikke er plads til Michael Laudrup, tænker jeg vi ville blive enige om at udvide sportsudøvere på bekostning af noget andet. Lige nu er vi i en eksplorativ fase hvor vi er ved at finde ud af hvilke kategier der skal være. Om kor tid forestiller jeg mig at vi når 1.000 artikler og så må vi til at prioritere. --Santac (diskussion) 23. nov. 2021, 21:16 (CET)[svar]


Nye borgmestre

Der har som bekendt lige været kommunal- og regionsrådsvalg i Danmark, og der laves nu konstitueringsaftaler som fordeler udvalgsposter og borgmester- og regionsformandsposter. Jeg vil foreslå at Wikipedia er tilbageholdende med at opdatere lister og skabeloner med borgmestre og formænd osv. indtil der har været afholdt konstituerende møder i de enkelte nye kommunalbestyrelser og regionsråd i december. De foreløbige aftaler er ikke juridisk bindende og kan blive ændret. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 17. nov. 2021, 09:08 (CET)[svar]

Formuleringer som "der den 17. November 2021 blev valgt til borgmester" (som jeg netop har set og rettet i artiklen Michael Vindfeldt) er heller ikke korrekte og bør undgås. Borgmestre bliver valgt på konstituerende byrådsmøder og ingen andre steder. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 17. nov. 2021, 09:27 (CET)[svar]
Jeg er ked af forsidenyheden af Bruger:Frederik Glerup Christensen om ny borgmester på Frederiksberg, og specielt formuleringen som leder læseren til at fejlagtigt tro at borgmesteren blev valgt ved kommunalvalget. Er der opbakning til at fjerne eller omformulere den? --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 17. nov. 2021, 17:52 (CET)[svar]
Jeg kan godt se, at formuleringen kunne have været bedre, men der blev ikke desto mindre underskrevet en konstitueringsaftale på Frederiksberg på valgnatten for kommunalvalget. Siden dette "blot" er et overblik over aktuelle begivenheder, mener jeg ikke, at det er decideret misvisende. Jeg er dog åben for en omformulering (især hvis man kan få det med, at konservatives styre på Frederiksberg efter 112 år stopper). MVH Frederik Glerup Christensen (diskussion) 17. nov. 2021, 17:59 (CET)[svar]
[redigeringskonflikt]  Ok med en omformulering, det er en væsentlig nyhed, - men hvis der kun skal være en rubrik om kommunalvalget, er det måske bedre at nævne hovedtendenserne? ... svært at gøre kort, og vil lægge op til at artiklen Kommunal- og regionsrådsvalg 2021 bliver udbygget. - Nico (diskussion) 17. nov. 2021, 18:04 (CET)[svar]
Tak for omformuleringen, Nico. Det er ikke fordi jeg ikke finder nyheden værd at nævne, det skal bare ikke fremstå som at borgmesteren allerede er valgt. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 17. nov. 2021, 20:04 (CET)[svar]
I øvrigt samme problemstilling der var ved præsidentvalget i USA. Forskellige medier udråber en vinder i forskellige stater og tilsidst en vinder af valget. Men det var først ved processen i senatet i januar at Biden faktisk formelt var valgt som præsident. Amerikanerne har et præcist udtryk der kunne bruges om Biden i "venteperioden" - "President Elect" - ville være godt med et tilsvarende udtryk på dansk, altså den som alt peger på faktisk bliver konstitueret som præsident eller borgmester. --Honymand (diskussion) 21. nov. 2021, 19:22 (CET)[svar]


På andre sprog

pt:Comboios de Portugal er en side, jeg forsøgte at se på den engelsk-sprogede Wikipedia. Hvordan tilgår man en side på et andet sprog end portugisisk på den portugisisk-sprogede Wikipedia? Vedrørende sider "På andre sprog" på dansk-sproget Wikipedia: jeg synes, at man skal vise ALLE sprog på wikipedia under "På andre sprog", fordi "almindelige" mennesker uden kendskab til Wikipedia ikke har viden om, hvordan man finder Wikipedia på andre sprog! Jeg synes, at dette burde gøres. Der skal måske en afstemning til.--Bornsommer (diskussion) 21. nov. 2021, 00:01 (CET)[svar]

Jeg er ikke sikker på jeg forstår, hvad du mener. I desktop-interfacet er adgang til alle sprog i navigations-links i venstre kolonne. Du kan i dine indstillinger vælge forskellige visninger, herunder alle sprog fra en ende af. I app’en er ligeledes mulighed for at vælge andre sprogversioner for samme emne. Så er det ikke blot et spørgsmål om dine indstillinger, hvis du ikke ser alle sprog ? -Pugilist (diskussion) 21. nov. 2021, 00:08 (CET)[svar]

(redigeringskonflikt)

Den portugisiske løsning er ikke specielt logisk, hvis man ikke kan sproget. Men ved siden af titlen er der et felt, hvor der står idiomas. Trykker man på den, får man en liste med andre sprog. Den danske løsning kunne også være bedre. Men hvis alle sprog skal vises, kan det give nogle lange lister ved særligt kendte emner. --Dannebrog Spy (diskussion) 21. nov. 2021, 00:10 (CET)[svar]
OK. Tak.--Bornsommer (diskussion) 21. nov. 2021, 07:32 (CET)[svar]
Det er den nye brugergrænseflade, som viser sig på bl.a. den portugisisk Wikipedia. Og der har designerne valgt at flytte interwiki links op. Der er mere om det her mw:Reading/Web/Desktop Improvements#July 2021: New language switching functionality. Jeg er hellere ikke glad for den måde at at vise interwiki links, men kan godt sætte i indstillinger, at man vil bruge den gamle udgave af skinnet "Vector". --Steen Th (diskussion) 21. nov. 2021, 10:20 (CET)[svar]
Ah. Tak! Jeg var ved at blive godt irriteret på fransk Wikipedia, fordi der ikke var interwiki-links, men så er det bare fordi de ikke er hvor jeg forventede at se dem. --Palnatoke (diskussion) 24. nov. 2021, 10:42 (CET)[svar]


Aktuelle begivenheder

Kære Wikipedians! For nyligt er der kommet et par nye aktuelle begivenheder - og jeg er super glad for, at mange er interesserede i at holde DK Wiki aktuelt. Dog syntes jeg, at nogle af de aktuelle begivenheder er lidt for lange (det kan hurtigt skabe en for kludret forside). Boksen 'Aktuelle begivenheder' burde give et relativt kort overblik over -ja- aktuelle begivenheder. Eksempelvis syntes jeg, at den seneste aktuelle begivenhed ("Partileder for Socialdemokraterna Eva Magdalena Andersson (billedet) godkendes af Riksdagen som Sveriges statsminister, men kan ikke indsættes fordi Miljöpartiet forlader den kommende regering få timer senere.") er for langt.

Hvordan tænker I, at man måske kan forkorte opdateringerne? Kan man fx indsætte en slags "max tegn" eller lignende, så formen bliver holdt en anelse?

MVH Frederik Glerup Christensen (diskussion) 25. nov. 2021, 15:57 (CET)[svar]

Ja, den konkrete tekst er lang, men vel også lidt ekstraordinær. Den kan dog nok kortes ned. Generelt tror jeg ikke der kommer noget godt ud at opsætte eksempelvis max antal karakterer etc. --Pugilist (diskussion) 25. nov. 2021, 16:38 (CET)[svar]
Sagen blev kompliceret fordi der foregik flere forskellige ting næsten samtidigt: 1) Andersson godkendtes som leder af en koalitionsregering, 2) oppositionens finanslov blev vedtaget, 3) Miljöpartiet forlod derfor regeringen, 4) Andersson var tvunget til at aflyse indsættelsen da præmissen for godkendelsen ikke holdt, 5) Andersson bad Riksdagen om en ny godkendelse til en ren socialdemokratisk regering, 6) Riksdagens formand har indvilget heri så Riksdagen skal stemme igen på mandag. Det er svært at beskrive dette kort uden at det bliver misvisende. Set bagefter ville det nok have været bedst at vente med nyheden til Andersson var udnævnt til statsminister, men sagen så meget mere simpel ud da nyheden blev lavet. Men forløbet kan måske tjene til advarsel om at passe på med nyheder som ikke officielt er indtrufne endnu. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 25. nov. 2021, 17:22 (CET)[svar]
Endelig kan begivenhedsforløbet tjene til illustration af, at det nogle gange kan være en fordel at vente en lille smule med at opdatere forsiden, bl.a. inden for politik. —Arne (Amjaabc) (diskussion) 27. nov. 2021, 23:18 (CET)[svar]
Nu er det jo netop det, der kendetegner “Aktuelle begivenheder” … --Pugilist (diskussion) 14. dec. 2021, 20:52 (CET)[svar]


Så er det den tid igen...

Det er første søndag i advent, og julequizzen er i gang. --Palnatoke (diskussion) 28. nov. 2021, 06:39 (CET)[svar]

Dejligt og TAK! --Villy Fink Isaksen (diskussion) 28. nov. 2021, 08:21 (CET)[svar]


Store danske

Hei. Store norske leksikon sitt nettsted liker visst ikke URL-koding i nettaddressene. Gjorde nylig en fiks på Wikidata slik at lenker til «store norske» skal fungere der. Siden «store danske» og søstersidene alle ser ut til å bruke samme programvare har jeg gjordt samme fiks på disse egenskapene også. Regner med lenkene begynner å forandre seg innen et døgn. Vennligst ping meg dersom det skulle oppstå noen problemer. Ha en fin dag. --Infrastruktur (diskussion) 6. dec. 2021, 04:55 (CET)[svar]


Opdatering af Citation Modul - cite web/book/journal mv.

Den 27. december bliver Modul:Citation/CS1 og dens undermoduler opdateret med en version, som er hentet fra den engelske Wikipedia. Det modul håndterer cite-skabeloner som {{cite web}}, {{cite book}}, {{cite journal}} mv. Så der kan god være synlige ændring, når det sker.

Vi vil gerne have en kodebase, som ligger tæt på den engelske udgave. Bruger:MGA73, som har tilpasset til vores forhold, har haft kontakt med udvikleren af den engelske udgave, så vores arbejde med tilpasninger kan også give gavn for andre wiki'er, som skal vedligeholde deres moduler. En opgave har været finde og håndtere de tilpasninger, som specielt for os. Det er fx håndtering af datoer, som har være meget fokus på. Og et andet emne er håndtering af InternetArchiveBot, hvor vores nuværende kode ikke er specielt godt supporteret. Det er den engelske kode.

Ud over de overstående emner, som har været mest fokus på, kommer der også nye parameter. Fx s2cid, som allerede forsøges brugt i fx Henrik 2., greve af Champagne. --Steen Th (diskussion) 19. dec. 2021, 20:01 (CET) i samarbejde med Bruger:MGA73[svar]

Jf. Moduldiskussion:Citation/CS1#Opdatering_foretages_nu så er modulerne nu blevet opdateret. Jeg har også startet IABot midlertidig og jf. fx Special:Diff/10946414 virker botten fint. MEN desværre så opdaterer den ikke gamle parametre som fx "deadurl=" til "url-status=" so det vil måske kunne give dubletter. Derfor har jeg sat botten på pause igen.
Hvis du finder nogle fejl, så noter dem gerne på Moduldiskussion:Citation/CS1#Opdatering_foretages_nu så vi kan se om der er problemer. --MGA73 (diskussion) 27. dec. 2021, 16:42 (CET)[svar]

Genstart af IABot 29. december 2021

Jf. ovenfor er CS1-modulet nu genstartet. Jeg har lavet en opdatering af tusindvis af sider for at ensrette den måde vi angiver om en url er død eller levende. Jeg tænker derfor, at det er sikkert at starte IABot igen. Jeg har fulgt med i nogle af bottens redigeringer for at se om den virker og det ser ud til at virke. I må meget gerne hjælpe med at holde lidt øje i starten.

Botten kan stoppes på denne side hvis den laver for mange fejl.

Pinger lige nogle af dem der har kommenteret tidligere: Bruger:Nico, Bruger:Ysangkok, Bruger:Per Meistrup, Bruger:Santac, Bruger:Toxophilus, Bruger:Dipsacus fullonum og Bruger:Dannebrog Spy. --MGA73 (diskussion) 29. dec. 2021, 11:00 (CET)[svar]

Fedt :-) Jeg har lavet en række nedslag, og det ser ud til at virke. Det er lidt forskelligt hvordan den noterer det, men det er forståeligt, - bedre end før, hvor det godt kunne virke lidt klumset, og linkene virker. Har ikke fundet fejl i dem jeg har kigget på- Nico (diskussion) 29. dec. 2021, 11:17 (CET)[svar]
Nico har du mulighed for at tjekke konfigurationen af botten? Jf. Wikipedia:Landsbybrønden/Brug_archive.org#Indstillinger_for_botten og Bruger:Weblars/sandkasse3 er der 2 ting jeg synes lyder interessante:
  1. Links to scan: Der kan man tilsyneladende vælge mellem 1) All external links on an article og 2) Only links within references. Jeg tænker, at det betyder, at der er links som bliver ignoreret. Bør de det?
  2. Tagging dead citation templates: Der kan man tilsyneladende vælge 1) Tag with a dead link template og 2) Use the dead link parameter on the cite template. Jeg tænker at det måske betyder at botten indsætter {{Webarchive}} i stedet for {{cite web}}.
Der er muligvis andre spændende ting vi kan pille ved. Men jeg er ikke administrator, så jeg kan ikke se (eller ændre) mulighederne. --MGA73 (diskussion) 29. dec. 2021, 12:58 (CET)[svar]
Jeg kender desværre kun til det på brugerniveau, så det er nok bedre at spørge Bruger:steenth eller Bruger:Dipsacus fullonum. - Nico (diskussion) 29. dec. 2021, 15:55 (CET)[svar]
@MGA73, Jeg tog nogle nedslag bottens natlige aktivitet. Nogle går direkte til til web.archive.org (f.eks Mikkel Mena Qvist) men andre går til 404-side fra det oprindelige link, men til fra Arkiveret-linket (f.eks. Mikkeller). Du skulle måske søge admin-status for at lette arbejdet? - det vil formentlig gå let igennem. - Nico (diskussion) 30. dec. 2021, 10:39 (CET)[svar]
Hej Nico! Tak. Jeg mener rettelserne i Mikkel Mena Qvist er helt korrekte (originalen er død derfor skal den arkiverede stå først). Men Mikkeller er ikke helt korrekt (linket til arkivet er ok men botten skulle have markeret linket som dødt). Jeg har ikke helt luret endnu hvornår botten bruger {{cite web}} og hvornår den bruger {{Webarchive}}. --MGA73 (diskussion) 30. dec. 2021, 12:02 (CET)[svar]
Der er nok for mange varianter til at den kage højde for det hele, - hovedsagen er (for mig at se) at der et arkivlink. - Nico (diskussion) 30. dec. 2021, 13:39 (CET)[svar]
Nico ja links er en stor forbedring. Steenth og jeg så på konfigurationen i IABot tidligere og vi satte antallet op fra 20 til 50 så vi får lidt mere at teste på. Funktionen med at sende levende links til IA var deaktiveret så den slog vi til igen. Derudover satte vi botten til at tjekke alle links og ikke kun dem i en ref. Så må vi se hvad der sker. --MGA73 (diskussion) 30. dec. 2021, 18:15 (CET)[svar]

Konfigurationen kan ses i File:Konfigurer bot - IABot-interface.pdf. --MGA73 (diskussion) 31. dec. 2021, 10:55 (CET)[svar]

Jeg har bemærket Special:Diff/10974105 hvor botten markerer et dødt link med {{Dead link}} men hvor den samtidig fjerner urlen. Personligt synes jeg urlen burde blive stående. Så det synes jeg er en fejl. --MGA73 (diskussion) 31. dec. 2021, 11:14 (CET)[svar]
Jeg tror at vi kan fixe det ved at sætte Template behavior: til "Append template to URL" i stedet for til "Replace original URL with template". Steenth? --MGA73 (diskussion) 31. dec. 2021, 11:19 (CET)[svar]
Jeg har ændret det. --Steen Th (diskussion) 31. dec. 2021, 12:12 (CET)[svar]
Tak Steen Th. Ifølge Special:Diff/10974923 virker det nu. Ikke helt som forventet men ok. Nu indsætter den {{Dead link}} lige bag linket. Hvis vi ikke gider det kan vi vel få en bot til at rette efterfølgende. --MGA73 (diskussion) 2. jan. 2022, 14:26 (CET)[svar]

Jeg synes det ser fint ud. Er der stemning for at vi lader botten rette flere end 50 om dagen? --MGA73 (diskussion) 2. jan. 2022, 14:26 (CET)[svar]

Der mangler stadig dead link i nogle artikler i den seneste kørsel, f.eks Mitja Harvilahti, Mit lille land og Mirza Džomba... men hvis du siger det kan bottes, kan jeg ikke se der er noget problem ved at sætte hastigheden op. - Nico (diskussion) 2. jan. 2022, 15:50 (CET)[svar]
Nico Hvad mener du med at der mangler dead link? I Mirza Džomba er der kun 1 link så det er nok den letteste at tale om. Som jeg forstår det så sætter botten {{Webarchive}} hvis den finder en arkiveret version og den sætter {{dead link}} hvis den ikke kan finde en version i arkivet. --MGA73 (diskussion) 2. jan. 2022, 19:02 (CET)[svar]
det er måske mig der misforstår betegnelserne, - jeg troede at {{dead link}} fik den til at gå direkte til arkiv-linket, som den gør nogle steder, fra den oprindelige adresse, hvilket for mig at se er den optimale løsning. Det ville være godt at det virker så man ikke fra det første link kommer til en fejlside (eks.: det første link på Mission Point Fyr)- Nico (diskussion) 2. jan. 2022, 22:31 (CET)[svar]
Som jeg forstår det er der 2 måder at lave henvisninger på. Det ene er som en kilde, hvor man sætter linket i et "<ref>-tag". Det andet er hvor man bare henviser til det som her er deres hjemmeside: <link>.
Når vi bruger det som kilde sætter vi oftest {{Cite web}} og den skabelon laver det link du efterlyser. Måske vi bare kan bruge samme skabelon når vi "bare" laver en henvisning til en hjemmeside? Men det betyder jo så at der kommer samme layout til kilder og eksterne henvisninger. Eksempel:
  1. Normalt link til hjemmeside: Mission Point lighthouse
  2. Link med "cite web" uden parametre: "Mission Point lighthouse".
  3. Link med "cite web" med parametre: "Mission Point lighthouse" (engelsk). terrypepper.com. 7. december 2003. Hentet 13. december 2011.
Link 1 og 2 ligner hinanden en del. Personligt kan jeg godt leve med citationstegnene. Men jeg tænker, at på sigt vil IABot muligvis sætte datoer på så det kommer til at ligne link 3. Det ved jeg ikke om er et problem. Når hvis siden dør så vil botten i alt fald ændre status så linket ændrer sig som du ønsker. Det kan også være at nogen andre har en god ide. --MGA73 (diskussion) 3. jan. 2022, 09:49 (CET)[svar]
Der er mange varianter af skrivning fra botten, men det korte af det lange er at jeg ikke har fundet deciderede fejl. ...men du skriver Når hvis siden dør så vil botten i alt fald ændre status så linket ændrer sig som du ønsker. - det gør den ikke endnu, men det ville være det optimale hvis vi når der til, men det behøver ikke at stoppe den nu. - Nico (diskussion) 3. jan. 2022, 11:09 (CET)[svar]
Nico det er bare fordi jeg skriver uklart og roder lidt rundt i det. {{Dead link}} bruges hvis siden ikke længere findes og IA ikke har en kopi. {{Webarchive}} bruges hvis siden ikke findes men IA har en kopi. {{Cite web}} m.fl. kan skifte mellem at linke til originalen og kopien alt efter om originalen stadig virker. Personligt synes jeg det er en god idé at sætte antallet op nu så IABot hurtigst muligt får arkiveret sider hos IA. --MGA73 (diskussion) 3. jan. 2022, 12:37 (CET)[svar]
Fint nok for mig, og det ser heller ikke ud til at der er andre der har indvendinger(?). - Nico (diskussion) 3. jan. 2022, 15:41 (CET)[svar]

Jeg spurgte på en:User talk:cyberpower678 om hvornår den bruger Cite web og hvornår den bruger webarchive og fik oplyst, at "the bot converts the URL to a template if there is no surrounding context. IABot doesn't know how to properly convert that and so it just wedges in a web archive template in those cases." Dvs. vi skal rette manuelt til Cite web eller bruge en bot til det for IABot kan ikke. Det er sikkert meget klogt ikke at gøre botten for kompliceret.

Mht. dead link så fik jeg oplyst at "You can't inline the dead link template like that. IABot does not support that. When you activate the replace setting, it will delete the entire URL and everything included in the square brackets, along with the brackets, and place a template there instead. This is for templates that render dead link texts in their own way like itwiki does." Dvs. vi har gjort det bedst muligt ud fra hvad botten kan. Dvs. også her skal vi rette manuelt eller med bot hvis vi vil have det anderledes. --MGA73 (diskussion) 4. jan. 2022, 07:29 (CET)[svar]

Nico Denne Special:Diff/10980318 er lidt spøjs (den nederste redigering). Hvad synes vi om den? Det er fint den finder et link men jeg er knapt så begejstret over at den fjerner lidt tekst. Jeg synes dog stadig det er inden for det acceptable for den finder jo rent faktisk et link hvilket er en forbedring. Så jeg synes stadig vi skal slippe botten fri. --MGA73 (diskussion) 4. jan. 2022, 17:02 (CET)[svar]
Jeg sætter antal redigeringer pr. dag op fra 50 til 200. Så er stadig overkommelig at tjekke resultatet. --Steen Th (diskussion) 4. jan. 2022, 17:48 (CET)[svar]
[redigeringskonflikt]  Jeg er enig, - et arkivlink er bedre end et dødt link. Måske kan der laves (endnu) en vedligeholdelseskategori, så vi kan tage dem hen af vejen? (har ingen fornemmelse af hvor mange det kommer til at dreje sig om ;-) - Nico (diskussion) 4. jan. 2022, 17:58 (CET)[svar]
Dagens tal er 2.052 sider der henviser til {{Dead link}}. Gad vide om nogen ville hjælpe med at tjekke siderne hvis vi satte en kategori på? --MGA73 (diskussion) 4. jan. 2022, 19:45 (CET)[svar]

Vi har 271.548 artikler så hvis botten retter 200 om dagen tager det 3,7 år at komme igennem dem alle forudsat at alle artikler har eksterne henvisninger mv. der skal rettes. Det har de jo nok næppe og nogle artikler har jo nok også ajourførte links mv. og behøver derfor ikke at blive ændret. Men er det bare 1 ud af 10 artikler der skal rettes så tager det ca. 1/2 år hvis jeg har regnet rigtigt. Så hvad er et passende antal om dagen? Er 200 fint? Eller skal det ændres til 500? Eller 1.000? Jeg tænker, at når først botten har været igennem dem alle så vil det gå hurtigere næste gang osv. Så vi vil alle få en del ændringer på vores overvågningsliste i starten men på sigt bør antallet nok falde. --MGA73 (diskussion) 8. jan. 2022, 10:21 (CET)[svar]

Jeg har sat den op på 500 denne gang. Hvis man tager antal redigeringer, som bot'ten har gjort indtil nu, så vil en runde med det antal tage 80 dage.. Men går nok hurtigere med at komme hele vejen rundt, da del af det gamle er rettet. --Steen Th (diskussion) 8. jan. 2022, 12:16 (CET)[svar]

Brugerdiskussion:MGA73#Arkivlinks har Dannebrog Spy udtrykt ønske om, at botten ikke rører levende links. Dette vil kræve en justering af opsætningen af botten. Personligt synes jeg ikke et arkivlink generer nogen for selvom en side er levende, så er der jo ingen der siger, at indholdet er det samme som da kilden blev indsat. Men vi kan jo altid starte med at køre botten på de døde, og så bagefter tage de levende, medmindre der er stemning for at lade levende links være. --MGA73 (diskussion) 11. jan. 2022, 16:17 (CET)[svar]

Jeg synes at arkivlink0s med det samme er en fordel, for levende links kan i princippet holde op med at virke når som helst. Men Dannebrog Spy har ret i at den måde de indsat i teksten kan virke meningsforstyrrende. Dannebrog Spy gav disse to eksempler:
Kunne de ikke i stedet indsættes så det vises som:
Parenteserne er foreslået før, og ændringen kan laves meget enkelt ved at redigere Skabelon:Webarchive så kaldet til Modul:webarchive omgives af parenteser. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 11. jan. 2022, 21:09 (CET)[svar]
Kartebolle (Dipsacus fullonum) Jeg synes fint du kan prøve at ændre skabelonen så den indeholder parenteser. Så kan vi se om det virker som planlagt. --MGA73 (diskussion) 11. jan. 2022, 21:12 (CET)[svar]

Jeg har nogle spørgsmål:

  • Vil det være muligt at fritage bestemte artikler for indsættelse af arkivlinks? Altså lidt ligesom man kan sige nej til brug af Wikidata i infobokse, hvis man gerne selv vil kunne beholde styringen.
  • Hvad sker der, hvis man fjerner en skabelon med et arkivlink? Bliver det så bare indsat af botten igen?
  • Hvad sker der, hvis man flytter en skabelon med et arkivlink til et andet sted i kildeangivelsen, end det botten er indstillet til?
  • Omfatter det her kun kildeangivelser med brug af ref og lignende, eller er eksterne henvisninger også omfattet?
  • Hvad med de tusindvis af artikler, der fik indsat arkivlink med bot sidste år? Får de tilføjet parenteser nu?

--Dannebrog Spy (diskussion) 12. jan. 2022, 13:32 (CET)[svar]

Det fremgår af denne side at man kan bede botten ignore hele artiklen eller specifikke links.
Mht. hvad botten redigerer så er der forskel. Jeg er i gang med at rette 420 artikler, hvor der har været rod i om linkene var døde eller levende. Der har jeg bedt om "den fulde pakke" (jeg mangler 60 artikler endnu). Der er tale om en engangsrettelse. De artikler botten redigerer af sig selv der foretager den færre redigeringer. Som jeg ser det, så fokuserer den på døde links, jf. File:Konfigurer bot - IABot-interface.pdf. Hvis den kan, så retter den links til {{Cite web}} fx og hvis det ikke er muligt så indsætter den {{dead link}} eller {{Webarchive}}. Jeg tror vi får det bedste resultat hvis vi manuelt konverterer {{Webarchive}} til den relevante "cite xxx"/"kilde xxx".
Hvis du fjerne eller flytter skabelonen, så tror jeg botten sætter den igen (altså hvis linket er dødt).
Mht. parenteser, så tænker jeg at det kommer automatisk i samtlige artikler, hvis nogen retter {{Webarchive}}, så det indeholder parenteser. --MGA73 (diskussion) 12. jan. 2022, 14:11 (CET)[svar]

Pinger Bruger:Kort til kirken til info om ovenstående diskussion hvis det har interesse. Derudover kan jeg til alle oplyse at IABot er blevet justeret lidt så nu genkender den bedre {{Dødt link}} og det gør efter min opfattelse ændringerne bedre (stadig ikke altid perfekte), jf. fx Skabelondiskussion:Dødt link. --MGA73 (diskussion) 20. jan. 2022, 20:25 (CET)[svar]

Er der stemning for at sætte parentes ind?
  • Arkiv + levende. "Museets historie". Arkiveret fra originalen 15. juni 2013. Hentet 22. april 2013.
Som fx i ovenstående eksempel? Har rettet med Special:Diff/11026333 men hvis nogen har en bedre løsning, så sig til. --MGA73 (diskussion) 21. jan. 2022, 22:40 (CET)[svar]
Jeg kan se ikke nogen grund til parenteser i teksterne fra CS1/CS2-skabeloner. Der er ikke noget problem dér, som kræver en løsning. Det er når skabelonen {{Webarchive}} indsættes i fri tekst, at der kan opstå et problem hvis teksten fra den skabelon bryder ind i en kontekst, så noget tekst kan læses i en forkert sammenhæng. Det kan afhjælpes ved at afgrænse skabelonteksten med parenteser. Der er ikke noget tilsvarende problem i CS1/CS2-skabelonerne. Så jeg er imod den her foreslåede ændring. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 21. jan. 2022, 23:11 (CET)[svar]
Super! --MGA73 (diskussion) 22. jan. 2022, 10:14 (CET)[svar]

Vedr. IABot: Jeg kan i øvrigt oplyse, at jeg på meta har fået oplyst, at "MGA73, the bot queue is disabled because a rate limit was configured for Danish Wikipedia, and when a rate limit is set, this disables the queue so that users do not cause the bot to make more edits than it should. To enable the bot queue, you should set the rate limit to 0. This will not make the bot edit too quickly as it runs pretty slowly by default.". Dvs. hvis vi ønsker at brugerne skal kunne anmode botten om at køre på fx 10 sider så skal vi justere indstillingerne. Ellers skal brugerne køre botten på 1 side ad gangen. --MGA73 (diskussion) 2. feb. 2022, 22:04 (CET)[svar]

Første omgang!!!: Så har botten været igennem første runde. Den startede med "Mi..." jf. dette link og tog derefter resten af alfabetet og startede ved A og er nu nået til "Mu...." jf. dette link. Dvs. den har nu været en hel omgang/runde og starter nu forfra. Mon ikke der kommer væsentligt færre redigeringer i næste omgang? --MGA73 (diskussion) 13. feb. 2022, 10:30 (CET)[svar]

Ikke-understøttede parametre og andre fejl

Ændringen betyder, at der er kommet en række sider i bl.a. Kategori:Sider_med_kildeangivelser_med_ikke-understøttede_parametre. Nogle skyldes stavefejl, nye navne (fx en bindestreg) eller at de er kopieret fra andre sprog, så det kan godt være et detektivarbejde at finde ud af hvad der skal til. Men de fleste skyldes dog "coauthors" som er udgået. Som jeg forstår det kunne man tidligere skrive coauthors=A, B og C men nu skal de skrives som author1=A, author2=B og author3=C eller evt. som fornavn1, efternavn1, fornavn2 osv. Alle er meget velkomne til at give en hånd med denne og andre i Kategori:CS1-fejl. Det vil også være en hjælp hvis man kan finde ud hvad fejlen er og hvordan man retter den og så skriver det i toppen af den pågældende kategori eller på en hjælpeside. Hvis I finder fejl som I tænker kan rettes med en bot så er I også meget velkomne til at sige til. --MGA73 (diskussion) 30. dec. 2021, 18:57 (CET)[svar]

Kategori:Sider med kildeangivelser med unavngivne parametre er også en kategori som kan bruge lidt opmærksomhed fra brugere. Tit er det små ting der skal til for at fixe det fx et manglende "=" som i Special:Diff/10979908. Det er svært at rette med bot. --MGA73 (diskussion) 3. jan. 2022, 16:56 (CET)[svar]
@steenth, Du efterlyste eksempler på dobbeltparrentes ved |editor=. Se Aktiv-pixel-sensor#Eksterne henvisninger. Det forekommer både i cite journal og cite book - Nico (diskussion) 8. jan. 2022, 11:24 (CET)[svar]
Jeg tænker at Special:Diff/10992260 skulle fixe det. --MGA73 (diskussion) 9. jan. 2022, 18:45 (CET)[svar]

¨

Global ban proposal for Musée Annam

Apologies for writing in English. Hjælp venligst med at oversætte til dit sprog There is an on-going discussion about a proposal that Musée Annam be globally banned from editing all Wikimedia projects. You are invited to participate at Requests for comment/Global ban for Musée Annam on Meta-Wiki. Tak! NguoiDungKhongDinhDanh (diskussion) 27. dec. 2021, 15:22 (CET)[svar]



Upcoming Call for Feedback about the Board of Trustees elections

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

The Board of Trustees is preparing a call for feedback about the upcoming Board Elections, from January 7 - February 10, 2022.

While details will be finalized the week before the call, we have confirmed at least two questions that will be asked during this call for feedback:

  • What is the best way to ensure fair representation of emerging communities among the Board?
  • What involvement should candidates have during the election?

While additional questions may be added, the Movement Strategy and Governance team wants to provide time for community members and affiliates to consider and prepare ideas on the confirmed questions before the call opens. We apologize for not having a complete list of questions at this time. The list of questions should only grow by one or two questions. The intention is to not overwhelm the community with requests, but provide notice and welcome feedback on these important questions.

Do you want to help organize local conversation during this Call?

Contact the Movement Strategy and Governance team on Meta, on Telegram, or via email at msg(_AT_)wikimedia.org.

Reach out if you have any questions or concerns. The Movement Strategy and Governance team will be minimally staffed until January 3. Please excuse any delayed response during this time. We also recognize some community members and affiliates are offline during the December holidays. We apologize if our message has reached you while you are on holiday.

Best,

Movement Strategy and Governance

Tak. DBarthel (WMF) 27. dec. 2021, 18:56 (CET)[svar]



Skjulning af ip-adresser

Besked fra WMF

How we will see unregistered users

Hi!

You get this message because you are an admin on a Wikimedia wiki.

When someone edits a Wikimedia wiki without being logged in today, we show their IP address. As you may already know, we will not be able to do this in the future. This is a decision by the Wikimedia Foundation Legal department, because norms and regulations for privacy online have changed.

Instead of the IP we will show a masked identity. You as an admin will still be able to access the IP. There will also be a new user right for those who need to see the full IPs of unregistered users to fight vandalism, harassment and spam without being admins. Patrollers will also see part of the IP even without this user right. We are also working on better tools to help.

If you have not seen it before, you can read more on Meta. If you want to make sure you don’t miss technical changes on the Wikimedia wikis, you can subscribe to the weekly technical newsletter.

We have two suggested ways this identity could work. We would appreciate your feedback on which way you think would work best for you and your wiki, now and in the future. You can let us know on the talk page. You can write in your language. The suggestions were posted in October and we will decide after 17 January.

Thank you. /Johan (WMF)

4. jan. 2022, 19:12 (CET)

Administratorerne har fået ovennævnte besked om, at man fremover (ved ikke fra hvornår) skjuler uregistrerede brugeres ip-adresser for offentligheden. Blandt andre administratorer vil fortsat kunne se dem. Andre kan få en tilsvarende rettighed, men det fremgår ikke, hvem der kan tildele denne rettighed, men da den tilsyneladende kun tildeles brugere med mere end et års anciennitet og brugere med mere end 500 redigeringer, kunne noget måske tyde på, at det kun er forvaltere, der kan håndtere rettigheden? Ellers kan de vel ikke styre disse krav? Der står dog, at det kan blive håndteret ligesom ved tildeling af admin.-flag, hvilket jo styres lokalt.

Hvis det skal håndteres lokalt, skal vi vel finde nogle retningslinjer?
- Sarrus (db) d. 4. jan. 2022, 19:59 (CET)[svar]

Er det nemmeste ikke blot at vedtage, at patrulanter gives rettigheden? —Pugilist (diskussion) 11. jan. 2022, 20:00 (CET)[svar]


Wiki Loves Folklore is back!

Hjælp venligst med at oversætte til dit sprog

You are humbly invited to participate in the Wiki Loves Folklore 2022 an international photography contest organized on Wikimedia Commons to document folklore and intangible cultural heritage from different regions, including, folk creative activities and many more. It is held every year from the 1st till the 28th of February.

You can help in enriching the folklore documentation on Commons from your region by taking photos, audios, videos, and submitting them in this commons contest.

You can also organize a local contest in your country and support us in translating the project pages to help us spread the word in your native language.

Feel free to contact us on our project Talk page if you need any assistance.

Kind regards,

Wiki loves Folklore International Team

--MediaWiki message delivery (diskussion) 9. jan. 2022, 14:14 (CET)[svar]

Wiki Loves Folklore is extended till 15th March

Hjælp venligst med at oversætte til dit sprog

Greetings from Wiki Loves Folklore International Team,

We are pleased to inform you that Wiki Loves Folklore an international photographic contest on Wikimedia Commons has been extended till the 15th of March 2022. The scope of the contest is focused on folk culture of different regions on categories, such as, but not limited to, folk festivals, folk dances, folk music, folk activities, etc.

We would like to have your immense participation in the photographic contest to document your local Folk culture on Wikipedia. You can also help with the translation of project pages and share a word in your local language.

Best wishes,

International Team
Wiki Loves Folklore

MediaWiki message delivery (diskussion) 22. feb. 2022, 05:50 (CET)[svar]

Wiki Loves Folklore 2022 ends tomorrow

International photographic contest Wiki Loves Folklore 2022 ends on 15th March 2022 23:59:59 UTC. This is the last chance of the year to upload images about local folk culture, festival, cuisine, costume, folklore etc on Wikimedia Commons. Watch out our social media handles for regular updates and declaration of Winners.

(Facebook , Twitter , Instagram)

The writing competition Feminism and Folklore will run till 31st of March 2022 23:59:59 UTC. Write about your local folk tradition, women, folk festivals, folk dances, folk music, folk activities, folk games, folk cuisine, folk wear, folklore, and tradition, including ballads, folktales, fairy tales, legends, traditional song and dance, folk plays, games, seasonal events, calendar customs, folk arts, folk religion, mythology etc. on your local Wikipedia. Check if your local Wikipedia is participating

A special competition called Wiki Loves Falles is organised in Spain and the world during 15th March 2022 till 15th April 2022 to document local folk culture and Falles in Valencia, Spain. Learn more about it on Catalan Wikipedia project page.

We look forward for your immense co-operation.

Thanks Wiki Loves Folklore international Team MediaWiki message delivery (diskussion) 14. mar. 2022, 15:40 (CET)[svar]



Feminism and Folklore 2022

Hjælp venligst med at oversætte til dit sprog

Greetings! You are invited to participate in Feminism and Folklore 2022 writing competion. This year Feminism and Folklore will focus on feminism, women biographies and gender-focused topics for the project in league with Wiki Loves Folklore gender gap focus with folk culture theme on Wikipedia.

You can help us in enriching the folklore documentation on Wikipedia from your region by creating or improving articles focused on folklore around the world, including, but not limited to folk festivals, folk dances, folk music, women and queer personalities in folklore, folk culture (folk artists, folk dancers, folk singers, folk musicians, folk game athletes, women in mythology, women warriors in folklore, witches and witch hunting, fairy tales and more. You can contribute to new articles or translate from the list of suggested articles here.

You can also support us in organizing the contest on your local Wikipedia by signing up your community to participate in this project and also translating the project page and help us spread the word in your native language.

Learn more about the contest and prizes from our project page. Feel free to contact us on our talk page or via Email if you need any assistance...

Thank you.

Feminism and Folklore Team,

Tiven2240 --11. jan. 2022, 06:49 (CET)[svar]



Referencer til Den Store Danske

Jeg hedder Thore Husfeldt og er medlem af dem Akademiske Råd for Foreningen lex.dk, som blandt andet har hånd om Den Store Danske. Det giver mening for mig, at sider på dansk Wikipedia rutinemæssigt indeholder referencer til Den Store Danskes opslagsord, i hvert fald når der er begrebssammenfald. Her er et eksempel fra no: Rwanda.

Jeg kan se en hel række af mere eller mindre systematiske tiltag, som man kunne gennemføre, fx

  1. Brugere indsætter manuelt den slags henvisninger (i det omfang de finder det passende), som det sker allerede nu.
  2. Nogen (fx jeg) sammensætter en liste over opslagsord på begge opslagsværker for at identificere (velsagtens nogle tusind) oplagte kandidater for krydshenvisninger af den slags
  3. Nogen (fx jeg) automatiserer dette i det mindste for Kategori:Wikipedia_artikler_med_Den_Store_Danske_autoritetsdata-ID, fx ABBA. Den slags artikler vill så få en henvisning til opslagsordet ABBADen Store Danske under Eksterne henvisninger, ganske som det allerede hard en sådan henvisning for tyve andre opslagsværker. (I den forbindelse: Det er ikke klart for mig, om autoritetsdata-ID-henvisninger er oprettede automatisk. Forklar gerne.)
  4. En anden idé, som nogen allerede har tænkt færdig, men som jeg ikke er bekendt med.

Jeg har ikke fundet generelle argumenter for eller imod den slags, så for at sætte bolden i bevægelse, vil jeg spørge her først. Jeg vil nødigt træde nogen over tæerne, og heller ikke spilde tid med at gennemskue informationsinfrastruktur og som så løber i sandet. (Skrev Thore Husfeldt (diskussion • bidrag) 13. jan. 2022, 13:15. Husk at signere dine indlæg.)

@Thore Husfeldt: Du har nogle interessante tanker. Men spørgsmålet er rette arbejdet hen imod, hvor det giver mest.
Alle Wikipedia-sprogversionere sprog er hæng sammen af Wikidata, hvor der oprettet en egenskab - Den Store Danske-ID (P8313) - som bruges til referencer til Den Store Danske. Der er også andre dele af lex.dk, som har en egenskab - fx Trap Danmark ID (P9477) og Dansk Biografisk Leksikon-ID (P8341). I princippen kan alle referencer til en lex.dk, hvis der er oprette et emne til det i Wikidata uanset om der er oprettet en artikel eller ej. Jeg oprettet en liste af personer på Den Store Danske, hvor der er et udsagn om der er en reference på DSD, men hvor der mangler en dansk artikel: Bruger:Steenth/Autoliste/Den Store Danske Encyklopædi biografi mangler. Der er pt. 5.300 udsagn for DSD. Og hvis der er emner på Wikidata som matcher, så er plads alle at referer til 150.000 artikler til Det Store Danske på lex.dk.
Noget, som Wikidata kunne bruges til af lex.dk, er at sammenligne data - mest oplagt fødsels- og evt. dødsdatoer. De kan lægges en med en reference, så hvis der er forskel, så kan man se hvor oplysingen kommer fra. Og jeg kan se at der er infobokse i lex.dk, som kunne bruges.
Jeg fik i sin tid gjort skabelonen for autoritetsdata klar til Wikidata, så vi ikke behøvende at vedligeholde de data. Så alt indhold i den kommer fra Wikidata. Og jeg indsætter skabelonen med nogle måneder mellemrum. Det har jeg en flow til det formål. DSD vil jeg ikke selv betegne som autoritetsdata, men en bruger har sat den ind. Og på sigt bør komme en skabelon, som dækker bredere. Men det er en anden sag.
Det vigtigste at få data ind og brugt. Det vil være mest oplagt at bruge Wikidata til formålet. Det er vores databrønd med et hav af oplysninger, som vi allerede bruger i forvejen. --Steen Th (diskussion) 13. jan. 2022, 15:55 (CET)[svar]
Mange tak, det blev jeg allerede meget klogere af. Er P8313 automatgenereret? (Det kunne jo være interessant at sammenholde P8313 med den liste af artikler, som lex.dk selv tror beskriver indholdet af Den Store Danske.) Jeg kan også vende det om: jeg har en ganske unik position (professor i datalogi ved IT-Universitetet, medlem af det Akademiske Råd for lex.dk – så jeg møder redaktionen med jævne mellemrum –, og mangeårig wikipedianer). Jeg har altså både teknisk indsigt, erfaring og organisatorisk forankring. Hvad kan jeg gøre for at hjælpe begge projekter mest muligt? Thore Husfeldt (diskussion) 13. jan. 2022, 16:29 (CET)[svar]
Det link, som jeg viser, er til siden, som defineret egenskaben. Via SPARQL kan man søge efter emner, som bruger egenskaben. Eller man søge andet frem, som kunne være interessant at analysere.
Omkring organisation. Så jeg også aktiv i Wikimedia Danmark, som den organisationsenhed i Danmark, som kan håndtere kontakter med eksterne. Jeg sender email med mine kontaktoplysninger til dig. --Steen Th (diskussion) 14. jan. 2022, 12:14 (CET)[svar]

Automatisere lenking til Store danske

@Thore Husfeldt: @Steenth: Hei! Lenking mellom Store danske leksikon <> Wikidata <> Wikipedia på dansk kan nå langt på vei automatiseres med verktøyet mix-n-match. Det samme gjelder andre oppslagsverk. Kikk på disse lenkene:

I Norge har vi lenket opp mer enn 70.000 av artiklene i Store norske leksikon med Wikidata, slik at lenkene lett kan vises både i tilsvarende artikler i Wikipedia på norsk - eller dansk.

Her ser det ut til at 29.899 (!) av dansk WPs artikler vil få lenke til Store norske så snart SNL legges inn i Autoritetsdata/en skabelon på da-WPs sider.

Vennlig hilsen wikipedianer/fjeldabe fra nord. Kimsaka (diskussion) 23. jan. 2022, 11:06 (CET)[svar]

For at de artikler er blevet høstet, så de kan matches. Jeg har som det første kigget på Gyldendals teaterleksikon. Den er nu godt med. Der er stort arbejde med den Den Store Danske på den måde. Vi kunne udbygge match, så den bliver mere præcis og mere automatisk. For det er stort arbejde at gøre det for det hele.
Men vi skal ikke bruge data Autoritetsdata-skabelon. Vi skal efterhånden have udviklet en skabelon/modul, som samlet flere eksterne kilder et sted. Men det kan lettere kommer på plads, når data er der. --Steen Th (diskussion) 24. jan. 2022, 16:09 (CET)[svar]
"Den 434 år lange unionen med Danmark ble på 1800-tallet ofte omtalt som '400-årsnatten'", heter det i norske bokmåls-Wikipedia om Norges historie. Men som vi vet: Det bliver aldrig så slemt, at det ikke er godt for noget!
Ettersom Norge var underlagt danskekongen da skriftspråket vårt ble innført var det dansk skriftlig Norge tok i bruk! Derfor har vi fortsatt språkstrid i Norge - og to offentlige skriftspråk... Men derfor er også likhetene mellom skriftspråkene dansk og norsk bokmål så stor. Det er lett for nordmenn å lese dansk, liksom jeg tror det er lett for dansker å lese norsk bokmål. (Talespråkene kan være verre å forstå!)
At Store danske leksikon lenkes opp til Wikidata er derfor også fint for norske bokmåls-Wikipedia. At Store norske leksikon lenkes opp er derfor også fint for danske Wikipedia. En innsats med lenking gir altså doblet effekt. Som det heter i reklamen: Ta to, betal for en!
Vennlig hilsen wikipedianer/fjeldabe fra nord. Kimsaka (diskussion) 27. jan. 2022, 15:37 (CET)[svar]

Steenth har ret i, at der er et stort arbejde, der skal gøres, for eksempel for at koble hele Den Store Danske op med Wikidata. Men jeg har lavet en oversigt over encyklopædier på vores to nabosprog, og tabellen viser, at vi allerede er nået langt. (I virkeligheden er tallene endnu højere, da de kun inkluderer registreringer foretaget ved hjælp af/opdateret i mix'n'match-værktøjet)

Mere end 25.000 af artiklerne på Store Danske har nu links til WD, så mere end 15.000 tilsvarende artikler på da-WP kan få links:

Norske og danske
leksika og
oppslagsverk

Registrert

Wikidata
Danmark
Lenker til
Wikipedia
på dansk
Norge
Lenker til
Wikipedia
på bokmål
Mix'n'
match
(no) Store norske leksikon 73795 30349 51332 Link
(da) Den Store Danske 25085 15189 13440 Link
(no) Norsk biografisk leksikon 5779 1058 4741 Link
(da) Dansk Biografisk Leksikon 4870 3408 976 Link
(da) Gyldendals teaterleksikon 2545 1514 1051 Link
(no) Oslo Byleksikon 4950 306 4706 Link
(da) Trap Danmark 1633 1217 476 Link
(no) Store medisinske leksikon 2548 968 1353 Link

Tal taget fra Mix'n'match 3./4. februar 2022 - de vokser hele tiden. (med forbehold for fejl!)
Der mangler meget at gøre, så brug gerne linkene til Mix'n'match-værktøjet!


Men det forudsætter, at linkene her vises i en passende skabelon, hvad enten det sker ved at udvide autoritetsdata-skabelonen eller ved at lave en separat skabelon til eksterne opslagsværker ...

Tallene under det danske flag viser i hvert fald, at der er meget at hente ved at få en skabelon-løsning på plads.

Med venlig hilsen wikipedianer/fjeldabe fra nord Kimsaka (diskussion) 4. feb. 2022, 13:17 (CET)[svar]


Call for Feedback about the Board of Trustees elections is now open

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

The Call for Feedback: Board of Trustees elections is now open and will close on 7 February 2022.

With this Call for Feedback, the Movement Strategy and Governance team is taking a different approach. This approach incorporates community feedback from 2021. Instead of leading with proposals, the Call is framed around key questions from the Board of Trustees. The key questions came from the feedback about the 2021 Board of Trustees election. The intention is to inspire collective conversation and collaborative proposal development about these key questions.

There are two confirmed questions that will be asked during this Call for Feedback:

  1. What is the best way to ensure more diverse representation among elected candidates? The Board of Trustees noted the importance of selecting candidates who represent the full diversity of the Wikimedia movement. The current processes have favored volunteers from North America and Europe.
  2. What are the expectations for the candidates during the election? Board candidates have traditionally completed applications and answered community questions. How can an election provide appropriate insight into candidates while also appreciating candidates’ status as volunteers?

There is one additional question that may be presented during the Call about selection processes. This question is still under discussion, but the Board wanted to give insight into the confirmed questions as soon as possible. Hopefully if an additional question is going to be asked, it will be ready during the first week of the Call for Feedback.

Join the conversation.

Best, DBarthel (WMF) (diskussion) 14. jan. 2022, 18:43 (CET) Movement Strategy and Governance[svar]


Subscribe to the This Month in Education newsletter - learn from others and share your stories

Dear community members,

Greetings from the EWOC Newsletter team and the education team at Wikimedia Foundation. We are very excited to share that we on tenth years of Education Newsletter (This Month in Education) invite you to join us by subscribing to the newsletter on your talk page or by sharing your activities in the upcoming newsletters. The Wikimedia Education newsletter is a monthly newsletter that collects articles written by community members using Wikimedia projects in education around the world, and it is published by the EWOC Newsletter team in collaboration with the Education team. These stories can bring you new ideas to try, valuable insights about the success and challenges of our community members in running education programs in their context.

If your affiliate/language project is developing its own education initiatives, please remember to take advantage of this newsletter to publish your stories with the wider movement that shares your passion for education. You can submit newsletter articles in your own language or submit bilingual articles for the education newsletter. For the month of January the deadline to submit articles is on the 20th January. We look forward to reading your stories.

Older versions of this newsletter can be found in the complete archive.

More information about the newsletter can be found at Education/Newsletter/About.

For more information, please contact spatnaikwikimedia.org.


About This Month in Education · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · For the team: ZI Jony (Talk), {{subst:#time:l G:i, d F Y|}} (UTC)