John Hahn-Petersen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m linkfix
No edit summary
Linje 24: Linje 24:
*''[[De nøgne træer]]'' - [[1991]]
*''[[De nøgne træer]]'' - [[1991]]
*''[[Høfeber (film)|Høfeber]]'' - [[1991]]
*''[[Høfeber (film)|Høfeber]]'' - [[1991]]
*''[[Gøngehøvdingen (tv-serie)]]'' - [[1992]]
*''[[Jesus vender tilbage]]'' - [[1992]]
*''[[Jesus vender tilbage]]'' - [[1992]]
*''[[Sofie]]'' - 1992
*''[[Sofie]]'' - 1992

Versionen fra 18. feb. 2007, 15:53

John Hahn-Petersen (4. november 1930, København4. januar 2006, København) var en dansk skuespiller.

John Hahn-Petersen begyndte som kontorelev i ØK og kom siden på Odense Teaters elevskole, hvor han i 1955 debuterede i Soyas Den lyse nat. Efter elevtiden kom han til Aarhus Teater, hvor han sammen med Preben Harris i 1963 var medstifter af den lille eksperimentalscene Svalegangen. Da Preben Harris blev teaterdirektør på Gladsaxe Teater og siden Folketeatret fulgte John Hahn-Petersen med. Han var en del af Folketeatrets faste ensemble i 17 år frem til slutningen af 1980'erne og kom derefter til Det Kongelige Teater. I en periode var han engageret på TV-Teatret, og slog i tv-serien Matador for alvor igennem som den pligtopfyldende jøde Hr. Stein i Korsbæk Bank. Tv-seerne vil også huske John Hahn-Petersen i rollen som Verner Boye-Larsen, formand på Krone-taxa i tv-serien TAXA. Også i tv-serien Krøniken medvirkede han i rollen som forlagsdirektør Berg.

Gennem sine mange teater-år har John Hahn-Petersen spillet en række markante roller, herunder i Gengangere, Tartuffe, Genboerne, Skatteøen og Woyzeck, ligesom han på Folketeatret (1992) har spillet Gamle Levin i Indenfor Murene. Oprindelig var det ikke planen, at John Hahn-Petersen denne gang skulle have været med i Henri Nathansens succesforestilling Indenfor Murene, men i januar 2006 fik han overdraget rollen som Gamle Levin fra Jørgen Reenberg, som var sygemeldt. John Hahn-Petersen døde om aftenen den 4. januar 2006 i sin garderobe på Det Kongelige Teater kort før han skulle have været på scenen i Indenfor Murene. De resterende 18 forestillinger af Indenfor Murene blev taget af plakaten efter Hahn-Petersens død.

John Hahn-Petersen lagde også stemme til i en lang række tegnefilm. Nogle af de mest kendte figurer som han lagde stemme til var: Peter Plys, Mr. Potato Head (Toy Story) og Clocksworth (Skønheden og Udyret).

Blandt de film han medvirkede i kan nævnes:

Eksterne henvisninger

Politiken om John Hahn-Petersens død