Himmerland: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
522 bytes tilføjet ,  for 15 år siden
ref
m (det er også et syssel)
(ref)
'''Himmerland''' er en [[halvø]] i det østlige [[Nordjylland]] ([[Danmark]]) syd for [[Limfjorden]] og nord for [[Mariager Fjord]].
 
Folk fra Himmerland hedder Himmerlænder<ref>navnet først nævnt hos J. V. Jensen</ref>, tidliger hed de himmerbo<ref>Ordbog ovrer det danske sprog.</ref>
 
Historisk set svarer området til det gamle '''Himmersyssel''' og omfatter følgende herreder:
*[[Års Herred]]
 
Navnene ''Himmerland'' og ''Himmersyssel'' (gammeldansk ''Himbræsyssæl'') er formentlig afledt af folkenavnet ''[[kimbrer]]''. I [[Ptolemæus|Ptolemaios]]' ''Geographia'' (2. årh. e.Kr.) er ''Kimbroi'' placeret i den nordligste del af halvøen [[Jylland]] (på græsk ''Kimbrikē chersonēsos''). Det latinske ''c'' og græske ''k'' bevidner et ældre trin af [[Germanske sprog|germansk]], hvor den [[Germansk lydforskydning|germanske lydforskydning]] endnu ikke er fuldendt (*''k'' > *''χ'' > ''h'').
 
I [[Ptolemæus|Ptolemaios]]' ''Geographia'' (2. årh. e.Kr.) er ''Kimbroi'' placeret i den nordligste del af halvøen [[Jylland]] (på græsk ''Kimbrikē chersonēsos'' Kimbrernesnæs). Det latinske ''c'' og græske ''k'' bevidner et ældre trin af [[Germanske sprog|germansk]], hvor den [[Germansk lydforskydning|germanske lydforskydning]] endnu ikke er fuldendt (*''k'' > *''χ'' > ''h'').
 
Tidligere var historikerne tilbøjelige til at acceptere identifikationen mellem himmerlændinger og kimbrere ([[Thy]] blev ligeledes afledt af navnet på kimbrernes våbenfæller [[teutoner]]ne), hvorimod der har været en udbredt skepsis blandt den nyere tids arkæologer. Da man ikke kan på vise udvandringen arkæologisk, og befolkning har været for lille til at kunne true Romerne.
 
TidligereUnder varden historikerneforudsæting tilbøjelige tilaf at acceptereetymologien identifikationener mellem himmerlændinger og kimbrere ([[Thy]] blev ligeledes afledt af navnet på kimbrernes våbenfæller [[teutoner]]ne), hvorimod der har været en udbredt skepsis blandt den nyere tids arkæologer. Det må derfor understregesrigtig, at selvHimbræsyssæl omvirkeligt etymologier skulleafledet væreaf rigtigCimbre, behøver det ikke at betyde, at det berømte kimbrertog udgik fra Himmerland. Der være tale om nogle andre "kimbrere" (det er ikke sjældent, at flere folkeslag bærer samme navne), og det kan også være, at ordet "kimbrer" egentlig ikke betegnede en etnisk gruppering, men en social gruppering. Og selv hvis de personer, der begyndte kimbrertoget og ledede det, rent faktisk var himmerlandske kimbrere, kan kimbrertoget meget vel have tiltrukket alle mulige andre fribyttere under rejsen gennem Europa. Den sidste mulighed er at Cimbrene, eller har endt deres flugt forenden af hærvejen. Da romerne jo ikke udslættede Cimbrerne, men kun besejede dem så de ikke længere var en trussel imod Rom.
 
 
Tidligere var historikerne tilbøjelige til at acceptere identifikationen mellem himmerlændinger og kimbrere ([[Thy]] blev ligeledes afledt af navnet på kimbrernes våbenfæller [[teutoner]]ne), hvorimod der har været en udbredt skepsis blandt den nyere tids arkæologer. Det må derfor understreges, at selv om etymologi skulle være rigtig, behøver det ikke at betyde, at det berømte kimbrertog udgik fra Himmerland. Der være tale om nogle andre "kimbrere" (det er ikke sjældent, at flere folkeslag bærer samme navne), og det kan også være, at ordet "kimbrer" egentlig ikke betegnede en etnisk gruppering, men en social gruppering. Og selv hvis de personer, der begyndte kimbrertoget og ledede det, rent faktisk var himmerlandske kimbrere, kan kimbrertoget meget vel have tiltrukket alle mulige andre fribyttere under rejsen gennem Europa.
 
[[Kategori:Danske halvøer]]
Anonym bruger

Navigationsmenu