Forskel mellem versioner af "Hygroskopi"

Spring til navigation Spring til søgning
83 bytes tilføjet ,  for 14 år siden
m
Typo
(calciumklorid => kalciumklorid)
m (Typo)
'''Hygroskopisk''' er en betegnelse for stoffer der nemt optager [[vanddamp]] fra omgivelserne. Der findes mange materialer som er hygroskopiske, f.eks. [[træ_(materiale)|træ]], [[honning]], [[ethanol]], koncentreret [[svovlsyre]] og koncentreret [[natriumhydroxid]].
Et eksempel på udnyttelse af denne egenskab affugtning af luften i [[campingvogn]]e. Til dette formål benyttes [[kalciumklorid]] (CaCl2CaCl<sub><small>2</small></sub>), der kan optage [[vand]] og danne [[hydrat]]et CaCl2CaCl<sub><small>2</small></sub> *6H2O 6 H<sub><small>2</small></sub>O.
 
Hygroskopi spiller en vigtig rolle for materialers holdbarhed, specielt for materialer der er sammensat af andre materialer, som hverfor sig ikke er lige hygroskopiske.
I et [[laboratorium|kemilaboratorium]] er det specielt vigtigt at opbevare hygroskopiske stoffer i fugtfrie omgivelser. Når stofferne optager fugt øges deres [[masse_(fysik)|masse]], og ved afvejning af stofferne får man derfor et forkert mål for hvormeget stof der er afvejet.
 
Nogle stoffer, som f.eks. calciumklorid er så hygroskopiske, at de på sigt kan optage så meget vand, at de selv opløses i det.
 
{{kemistub}}
34.953

redigeringer

Navigationsmenu