Forskel mellem versioner af "Fadder"

Spring til navigation Spring til søgning
908 bytes tilføjet ,  for 14 år siden
interwiki
m (kat)
(interwiki)
En fadder er et barns dåbsvidne. Der skal være mindst tre og højst fem faddere. Deres opgave er at være vidne på, at barnet er dåbt med den kristne dåb og en moralsk forpligtelse til at hjælpe forældrene med at opdrage barnet i dåben og hvis forældrene ikke kan, så i det omfang fadderne kan opdrage barnet i kristendom.
{{wikify}}
 
En gudmor/far er den af barnets fadder, der holder barnet over dåben og svarer på præstens spørgsmål. Gudmor/far er alene en folkelig betegnelse, ikke en kirkelig og gudmor/fars opgave er den samme som de øvrige faddere. At varetage barnets kristne opdragelse i det omfang de kan, hvis forældrene er forhindrede. Alle faddere inkl. gudmor/far skal være døbt med den kristne dåb og over konfirmationsalderen. Konfirmation er ikke et krav. Et barn skal have tre til fem faddere ved dåben. Barnets forældre kan selv stå faddere og kan også selv bære. Enkelte af fadderne behøver ikke møde frem i kirken, men dette er naturligvis at foretrække.
Derimod skal en fadder ikke nødvendigvis sørge for barnets opdragelse og forsørgelse, hvis forældrene dør. Forældre anbefales at skrive et børnetestamente, som de sociale myndigheder vil tage med i overvejelserne om barnets fremtid.
 
En fadder i den danske folkekirke skal være døbt med den kristne dåb (ikke nødvendigvis i folkekirken) og være over konfirmationsalderen, men konfirmation er ikke en betingelse.
Den af fadderne, der holder barnet over dåben og svarer på tilspørgelsen kaldes i folkemunden gudmor/far - men denne betegnelse er ikke en kirkelig.
Forældre kan stå fadder til deres børn og også holde dem over dåben.
 
Fadder bruges også i overført betydning om en person der støtter et barn i et u-land økonomisk via organisationer som Dansk [[Røde Kors]], [[Plan (organisation)|Plan]], [[Red Barnet]] og [[SOS-Børnebyerne]].
 
En anden overført betydning er ''at stå fadder'' til noget eller ''være fadder'' til noget. Her anvendes "fadder" i betydningen [[ophavsmand]] eller [[grundlægger]].
 
[[Kategori:Kristendom]]
 
[[ca:Padrí]]
[[de:Pate]]
[[en:Godparent]]
[[fr:Parrain (religion)]]
[[ja:代父母]]
[[nl:Peterschap]]
[[no:Fadder]]
[[pl:Rodzice chrzestni]]
[[pt:Padrinho]]
[[qu:Achi tayta]]
[[sv:Fadder]]
[[zh:教父]]
7

redigeringer

Navigationsmenu