Hedeby-stenene: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
mNo edit summary
wiki
Linje 37: Linje 37:


[[de:Runensteine von Haithabu]]
[[de:Runensteine von Haithabu]]
[[en:Stone of Eric]]


[[Kategori:Runesten]]
[[Kategori:Runesten]]

Versionen fra 19. apr. 2007, 07:38

Hedeby ved Haddeby Nor

Hedeby-stenene eller Haddeby-stenene er en samlet betegnelse for fire runesten, som blev fundet i den nærmeste omegn til Hedeby i det sydlige Jylland. Stenene opbevares i dag på Vikinge Museum ved Hedeby.

Hedeby 1 (Eriksten)

Erikstenen blev fundet i 1796 ved Hedeby. Indskriften på Erikstenen er dateret til cirka 982 og er ridset på rød granit. Indskriften lyder på norrønt
Þórulfr reisti stein þenna, heimþegi Sveins, eptir Eirík, félaga sinn, er varð dauðr, þá drengjar sátu um Heiðabý; en hann var stýrimaðr, drengr harða góðr

Indskriften lyder i oversættelse
Thorulv, Sven's hirdmand, rejste denne sten efter sin fælle Erik, som fandt døden, da drenge belejrede Hedeby. Han var styrmand og var en dreng med fornemme forældre.

Stenen er rejst til minde om en mand i Svend Tveskægs hird, som døde i Hedeby, formentlig i kampene i 900-tallet. Stenen er sat af Torulf for sin kampfælle Erik for at prise hans fortrin som kriger og skibsanfører.

Hedeby 2 (Den store Sigtrygsten)

Den store Sigtrygsten blev fundet i 1797 i Hedebys nærmeste omegn ved Haddeby Nor. Runestenen blev formodentlig allerde brugt i bronzealderen. Der var altså tale om en genbrugs­sten i vikingetiden. Indskriften er dateret til cirka 938 og er ridset på granit.
Ásfríðr gerði kuml þau ept Sigtrygg, son sinn ok Gnúpu.

Indskriften lyder i oversættelse
Asfrid gjorde disse minder efter Sigtryg, hendes og Gnupas søn.

På de to Sigtrygstene nævnes medlemmer af en kongeslægt, som herskede over Hedeby i 900-tallet. Sigtrygs far, kong Knud 1. (Gnupa), måtte lade sig døbe efter et nederlag i 934 til den tyske konge Henrik 1. Gnupas søn, Sigtryg var den sidste af slægten. Han blev måske fordrevet fra Danmark af Gorm den Gamle, Svend Tveskægs bedstefar.

Hedeby 3 (Skardesten)

Skardestenen blev fundet i 1857 mellem to gravhøje (de såkaldte Tvebargen) ved Danevirke. Stenen står på sin oprindelige plads i landsbyen Bustrup, mens en model kan ses på Vikinge Museet i Hedeby. Skardestenen kaldes også Bustrupstenen. Indskriften på Skardestenen er dateret til cirka 982 og er ridset på granit.
Sveinn konungr setti stein eptir Skarða, sinn heimþega, er var farinn vestr, en nú varð dauðr at Heiðabý.

Indskriften lyder i oversættelse
Kong Svend satte stenen efter sin hirdmand Skarde, som var draget vestpå, men nu fandt døden ved Hedeby.

Teksten kan knyttes til hirdmanden Skarde, som kendes blandt jomsvikingerne og deltog i et søslag i Norge i 986. Der er i alle tilfælde ingen tvivl om, at Skarde har været af stor betydning for kong Svend Tveskæg med det eftermæle, stenen sætter for ham.

Hedeby 4 (Den lille Sigtrygsten)

Den lille Sigtrygsten blev opdaget i 1887. Stenen var muret ind i Gottorp Slot. Indskriften på den lille Sigtrygsten er dateret til cirka 938 og er ridset på granit.
Ásfríðr gerði kuml þessi, dóttir Óðinkárs, ept Sigtrygg konung, son sinn ok Gnúpu. Gormr reist rúnar.

Indskriften lyder i oversættelse
Asfrid, Odinkars datter, gjorde disse minder efter kong Sigtryg, hendes og Gnupas søn.

Odinkar var et navn som blev brugt i en jysk stormands slægt (se også Ribes bisperække).