Gottorp Slot: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
commens, nyt billede, typo
Kategori
Linje 38: Linje 38:
*[http://www.milhist.dk/1864/gottorp/gottorp.htm Barndomserindringer fra Gottorp slot]
*[http://www.milhist.dk/1864/gottorp/gottorp.htm Barndomserindringer fra Gottorp slot]


[[Kategori:Middelalder]]
[[Kategori:Danmarks historie]]
[[Kategori:Slotte i Danmark]]
[[Kategori:Tidligere danske slotte]]
[[Kategori:Slesvig-Holsten]]
[[Kategori:Slesvig-Holsten]]
[[Kategori:Slesvig by]]
[[Kategori:Slesvig by]]

Versionen fra 22. apr. 2007, 12:18

Gottorp Slot
Sidefronten

Gottorp Slot ligger i den inderste vig af Slien. Det ældste Gottorp er kendt i år 1161 som residens for Slesvigs bisper og lå nord for Slesvig ved godset Falkenberg (Gammel Gottorp). Denne borg blev revet ned under Valdemar 1. den Store (1157-1184), og i stedet byggedes en ny i Slesvig. Denne borg kom i hertugen af Slesvigs eje i 1260, og dens betydning som fæstning, kan ses af, at den blev kaldt for hele Danmarks lås og lukke. I mange krige og opgør mellem de danske konger og de senere gottorpske hertuger har Gottorp slot spillet en vigtig både militær og politisk rolle.

I 1459 var det en overgang i Christian 1.s besiddelse (1425-81).

Fra 1522 oprettedes et møntsted ved Gottorp slot. Her blev slået mønter for Frederik 1. (1523-33) og for Christian 3. (1533-1559).

I 1544 opstod det gottorpske fyrstehus, da den danske konge lod sin yngre bror prins Adolf få slottet. Gottorperne forsøgte at gøre sig uafhængige af den danske konge. I en lang periode, og især under Hertug Frederik III (1597-1659) var slottet Gottorp kendt som et vigtigt europæisk kulturcenter.

Det nuværende renæssanceslot stammer fra tiden omkring 1700 (indviet 1702) og er opført af arkitekten Domenico Pelli efter udkast af den berømte Nicodemus Tessin den yngre.

Gottorp slot blev 1713 kongeligt dansk slot.

I slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet var slottet hjemsted for en gren af fysteslægten Hessen-Kassel. Familien var giftet ind i den danske kongefamilie, og dets overhoved var statholder og kommanderende general for Slesvig og Holsten.

Prins Christian af Holsten-Beck blev født på Gottorp i 1818. Prinsen var dattersøn af statholderen og blev senere kong Christian 9. af Danmark.

I perioden 1852-1864 var slottet dansk kaserne og derefter tysk garnison. Fra 1947 har der været et arkiv og museer med fund fra Hedeby. Der har været udført omfattende restaureringsarbejder.

Museer

Tempel i slotsparken

På Gottorp Slot har Slesvig-Holstens landssmuseer for kunst, kulturhistorie og arkæologi til huse. Kunstmuseums højdepunkter er den gotiske hal med kirkekunst fra middelalderen, den såkaldte hjortesal fra renæssancen, slotskapel, kunsthåndværk fra renæssance til klassicisme, nederlandske og nordtyske malerier fra 1600-tallet, en fajence-samling, malerier fra 1800-tallet med danske guldaldermalerier og malerier fra tysk ekspressionisme.

I den nykskabte barokhave i slotsparken ligger den gottorpske globus.

Arkæologisk museum er hjemsted for fund fra Hedeby, og Nydambåden, der der blev fundet i Nydam Mose i Nordslesvig. I den forhenværende ridehal arrangeres vekslende særudstillinger. Gottorps arkæologiske museum er i dag blandt Tysklands største arkæologiske museer.

Nydambåden og andre elementer dannede i 1800-tallet den såkaldte Flensborgsamling, som efter krigen i 1864 blev en brik i det politiske spil mellem dansk og tysk. Efter 1. verdenskrig og igen efter 2. verdenskrig søgtes Nydambåden og andre oldsager tilbageleveret til Danmark.

Søsterprojekter med yderligere information:

Se også

Eksterne henvisninger