Meløy: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
1 byte tilføjet ,  for 15 år siden
m
rettelse
(billede)
m (rettelse)
}}
'''Meløy''' er en [[kommune]] i [[Nordland]] [[fylke]] i [[Norge]]. Den grænser i nord til [[Gildeskål]], i øst til [[Beiarn]], og i syd til [[Rana]] og [[Rødøy]].
Kommunesentrum er Ørnes, med ca. 1.800 innbyggereindbyggere. I havet udenfor ligger der ca. 700 store og små øer. Andre byer i kommunen er [[Glomfjord]] og [[Reipå]].
 
==Geografi==
[[Fondal gård]] i Fonndalen i Holandsfjorden er en af de ældste (ca [[1630]]) gårde i Meløy kommune som fortsat er i drift, og er fredet af [[rigsantikvaren]] på baggrund af forskellige forhold, bl.a alder, [[byggeskik]], og tidlig turisme. Denne fredning er imidlertid udfordret fordi virksomheder (og kommunen) ønsker tilgang til de store meængder finkornet sand og småsten som [[moræne]]n gården hviler på, indeholder. Denne sand er ideel til asfalt og beton-produktion, og virksomheder har allerede udvundet en del af sandet før fredningen. En endemoræne er grus som [[isbræ]]er fører med sig og lægger igen når de trækker sig tilbage. [[Engabræen]] ligger kun et stenkast fra gården, og opinionen mener udvinding af denne grus vil forringe det unike landskab og dermed også langsigtede indtægter fra turisme <ref>[http://odin.dep.no/md/planlegging/kommune/vedtak/022041-110062/dok-bu.html indsigelse mod reguleringsplan for masseudtag i Fonndalen] samt fotomontager af udbyggningsalternativ</ref>.
 
===SeverdighederSeværdigheder===
*Meløy har den lavest liggende isbræ i Nord-Europa, [[Engabreen]], som er en udløber af [[Svartisen]].
*Det findes mange [[helleristning]]er i Fykanbjergene og på [[Åmøya]].
58.677

redigeringer

Navigationsmenu