Thomas Jensen (dirigent): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
kilder
m Bruger:JGC/Thomas Jensen flyttet til Thomas Jensen (dirigent): flyveklar - oprettet efter enwiki samt de kilder der er angivet i artiklen.
(Ingen forskel)

Versionen fra 26. maj 2007, 00:15

Thomas Jensen (1898-1963) var en dansk dirigent og cellist. Han blev født i København, men hans navn forbindes især med det århusianske musikliv. Han blev uddannet som cellist på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, men fik hurtigt en karriere som dirigent.

Betydning for Århus

Thomas Jensen kom til Århus i 1927 som orkesterleder på Århus Teater. I 1935 var han med til at stifte Århus Byorkester med musikere fra teatret. Thomas Jensen var orkestrets chefdirigent indtil 1957, hvor en strid om en ny koncertsal førte til at han returnerede til København. Thomas Jensen var stærkt utilfreds med akustikken i det nybyggede Scala der var udset til at være Århus Byorkesters nye hjemsted, og valgte derfor at tage til København hvor han blev tilknyttet Radiosymfoniorkestret.

Da Århus mange år senere, i 1982, fik sit eget Musikhus, fik det passende nok adresse på Thomas Jensens Allé. Samme år skiftede hans gamle orkester navn til Århus Symfoniorkester.

Thomas Jensen var også med til at danne Den Jyske Opera i 1947.

Forbindelsen til Carl Nielsen

Thomas Jensen var, sammen med Erik Tuxen og Launy Grøndahl, blandt fortalerne for Carl Nielsens musik. På konservatoriet havde Thomas Jensen haft Carl Nielsen i musikteori (harmonilære). Han spillede de fleste af Carl Nielsens symfonier med komponisten selv som dirigent, og ifølge Carl Nielsens døtre var Thomas Jensen den dirigent der kom tættest på Carl Nielsens egne opførelser.

Kilder