Per Fly: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
link til trilogi
fjerner redundans
Linje 1: Linje 1:
'''Per Fly''' (født [[14. januar]] [[1960]]) er en dansk [[filminstruktør]].
'''Per Fly''' (født [[14. januar]] [[1960]]) er en dansk [[filminstruktør]].


Han er en af en række af dansk films nye instruktører. Uddannet fra [[filmskolen]] i [[1993]] sammen med bl.a. [[Thomas Vinterberg]] og [[Ole Christian Madsen]]. Hans debutfilm, ''[[Bænken]]'', er første del i hans Danmark-trilogi, som beskriver de forskellige samfundslag i Danmark. Den blev både rost af anmelderne og modtaget positivt af tilskuerne. Han vandt en [[Robert (filmpris)|Robert]] og en [[Bodil-statuette|Bodil]] for bedste film, samt en Robert for bedste instruktør. Anden del, ''[[Arven]]'', om overklassen var endnu en succes. Filmen modtog seks Robertstatuetter bl.a. for bedste film og bedste instruktør. Tredje del, ''[[Drabet]]'', om middelklassen afslutter hans [[trilogi]]. Filmen modtog i [[2005]] [[Nordisk Råds Filmpris]]. I både ''Bænken'' og ''Drabet'' spiller [[Jesper Christensen]] hovedrollen, og han har en bi-rolle i ''Arven''.
Uddannet fra [[filmskolen]] i [[1993]] sammen med bl.a. [[Thomas Vinterberg]] og [[Ole Christian Madsen]]. Hans debutfilm, ''[[Bænken]]'', er første del i hans Danmark-trilogi, som beskriver de forskellige samfundslag i Danmark. Den blev både rost af anmelderne og modtaget positivt af tilskuerne. Han vandt en [[Robert (filmpris)|Robert]] og en [[Bodil-statuette|Bodil]] for bedste film, samt en Robert for bedste instruktør. Anden del, ''[[Arven]]'', om overklassen var endnu en succes. Filmen modtog seks Robertstatuetter bl.a. for bedste film og bedste instruktør. Tredje del, ''[[Drabet]]'', om middelklassen afslutter hans [[trilogi]]. Filmen modtog i [[2005]] [[Nordisk Råds Filmpris]]. I både ''Bænken'' og ''Drabet'' spiller [[Jesper Christensen]] hovedrollen, og han har en bi-rolle i ''Arven''.


Per Fly har med sine film genoplivet [[socialrealisme]]n i dansk film, der havde sine storhedstid i 1970'erne. Privat er han gift med skuespilleren [[Charlotte Fich]].
Per Fly har med sine film genoplivet [[socialrealisme]]n i dansk film, der havde sine storhedstid i 1970'erne. Privat er han gift med skuespilleren [[Charlotte Fich]].

Versionen fra 31. maj 2007, 00:07

Per Fly (født 14. januar 1960) er en dansk filminstruktør.

Uddannet fra filmskolen i 1993 sammen med bl.a. Thomas Vinterberg og Ole Christian Madsen. Hans debutfilm, Bænken, er første del i hans Danmark-trilogi, som beskriver de forskellige samfundslag i Danmark. Den blev både rost af anmelderne og modtaget positivt af tilskuerne. Han vandt en Robert og en Bodil for bedste film, samt en Robert for bedste instruktør. Anden del, Arven, om overklassen var endnu en succes. Filmen modtog seks Robertstatuetter bl.a. for bedste film og bedste instruktør. Tredje del, Drabet, om middelklassen afslutter hans trilogi. Filmen modtog i 2005 Nordisk Råds Filmpris. I både Bænken og Drabet spiller Jesper Christensen hovedrollen, og han har en bi-rolle i Arven.

Per Fly har med sine film genoplivet socialrealismen i dansk film, der havde sine storhedstid i 1970'erne. Privat er han gift med skuespilleren Charlotte Fich.

Filmografi