Spinet: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
FlaBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: sk:Spinet
Loveless (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: ja:スピネット
Linje 18: Linje 18:
[[fr:Épinette]]
[[fr:Épinette]]
[[it:Spinetta]]
[[it:Spinetta]]
[[ja:スピネット]]
[[nl:Spinet]]
[[nl:Spinet]]
[[pl:Szpinet]]
[[pl:Szpinet]]

Versionen fra 16. jun. 2007, 01:15

Et spinet er et musikinstrument i cembalofamilien. Det er et tasteinstrument med strenge, men i modsætning til cembaloet er strengene placeret på skrå af tastaturet, hvilket giver et vingeformet og kompakt instrument. Spinettet kendes fra bla. Italien, Frankrig og England, hvor det var populært som et husinstrument i det 17. og 18. århundrede.

Moderne spinet efter fransk forbillede fra 18. årh.

Ordet "spinet" stammer sandsynligvis fra latin spina (torn), og må hentyde til knipsemekanismen (springeren) i cembalofamilien, hvor instrumenterne anvender et plektrum til at frembringe lyden. I Frankrig henviser ordet epinette ofte til enhver form for instrument i cembalofamilien langt op i det 17. århundrede, mens spinet i flanderen henviser til et virginal, hvor tastaturet er til venstre i modsætning til muselaret, hvor det er til højre på fronten af instrumentet.

Spinettet har normalt ét manual og et 8' register. Klangen er den samme på cembaloet, men ofte mere velegnet til mindre rum, enten som soloinstrument eller som akkompagnement til en solist.

Spinettets største popularitet var i England, hvor der i det 18. århundrede byggedes fint finerede eller massive instrumenter af valnød. De engelske instrumenter er også kendetegnet ved, at klaviaturet ofte havde fuldt omfang, dvs. F1-f3 (61 tangenter).