Forskel mellem versioner af "Disko"

Spring til navigation Spring til søgning
513 bytes tilføjet ,  for 14 år siden
m
mere tekst og to fotos
(+ Lyngmarksbræ, Arktisk Station)
m (mere tekst og to fotos)
'''Disko''' (Grønlandsk '''''Qeqertarsuaq''''') ''den store ø '' er navnet på en [[Ø|ø]] i Vestdet vestige [[grønlandGrønland]]. Med et areal på 8.578 km² er den en af de 100 største øer i [[verden]]. Øen ligger ca. 100 km fra fastlandet, den er omkring 160 km lang, dens middelhøjde er 975 meter og dets højeste punkt er 1.919 meter over havet. [[Qeqertarsuaq]] (dansk navn Godhavn) er den største by på øen. Ca. 35 kilometer nord for Godhavn ligger øens eneste beboede bygd [[Kangerluk]]. De ca. 50 indbyggere lever af jagt og fiskeri.
Indtil 1972 var der ved [[Qullissat]] på den nordøstlige del ad øen en kulmine. Efter lukningen af minen blev beboerne 1972 flyttet til Qeqertarsuaq.
 
Store dele af øen består af høje, stejle basaltfjelde skabt af vulkansk aktivitet for 25-65 millioner år siden.
Ifølge nedskrevne kilder var [[Erik den Røde]] det første menneske, som besøgte øen. Det skete mellem [[982]] og [[985]].
 
Ligesom hovedlandet Grønlandfastlandet har Diskoøen også en [[indlandsis]]. Den sydligste del af denne iskappe består af en [[gletscher]] ved navn Lyngmarksbræen, som er et populært turistmål, da det er et af de få steder i [[Vestgrønland]], hvor man kan køre på hundeslæde om sommeren.
 
På Disko ligger Arktisk Station som drives af [[Københavns Universitet]]. Her foregår forskning indenfor arktisk [[flora]], [[fauna]] og landskabsudvikling.
 
== Historie ==
Ved Queqertarsuaq er der fundet spor af [[eskimo]]er fra [[Dorsetkulturen]].
 
Ifølge nedskrevne kilder varbesøgte [[Erik den Røde]] det første menneske, som besøgte øen. Det skete mellem [[982]] og [[985]].
 
{{GL-geostub}}

Navigationsmenu