Saale-istiden: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m geografiske steder skrives med stort
m geografiske steder skrives med stort
Linje 34: Linje 34:
'''Saale-istiden''' er den næstsidste [[istid]] som begyndte for cirka 188.000 år siden. [[Indlandsis]] trængte under den sidste kuldeperiode frem fra Østersøegnene og dækkede det meste af [[Danmark]] for omkring 140.000 år siden. Saaleistiden endte for cirka 128.000 år siden.
'''Saale-istiden''' er den næstsidste [[istid]] som begyndte for cirka 188.000 år siden. [[Indlandsis]] trængte under den sidste kuldeperiode frem fra Østersøegnene og dækkede det meste af [[Danmark]] for omkring 140.000 år siden. Saaleistiden endte for cirka 128.000 år siden.


I Danmark ses landskab påvirket af Saaleistiden syd og vest for [[hovedstilstandslinjen]]. Her findes [[moræne]]landskab formet som [[bakkeø]]er mellem [[smeltevandsslette]]r, dannet i den sidste istid. Det gamle morænelandskabet er påvirket af nedbrydningsprocesser som [[jordflydning]] og [[vanderosion]]. Eksempler på bakkeøer: [[Skovbjerg Bakkeø]], [[Esbjerg Bakkeø]] og [[Toftlund Bakkeø]]. Herudover er [[Horns Rev]] et eksempel på en [[randmoræne]], der muligvis er dannet i Saaleistiden. I [[Lovns klint]] ved [[Melbjerg hoved]] i [[Nordjylland]] ses gråligt fedtet [[ler]] som er fra Saaleistiden. I den nederste del af [[klint]]en ses også [[aflejring]]er fra istiden før da - [[Elster-istiden]].
I Danmark ses landskab påvirket af Saaleistiden syd og vest for [[hovedstilstandslinjen]]. Her findes [[moræne]]landskab formet som [[bakkeø]]er mellem [[smeltevandsslette]]r, dannet i den sidste istid. Det gamle morænelandskabet er påvirket af nedbrydningsprocesser som [[jordflydning]] og [[vanderosion]]. Eksempler på bakkeøer: [[Skovbjerg Bakkeø]], [[Esbjerg Bakkeø]] og [[Toftlund Bakkeø]]. Herudover er [[Horns Rev]] et eksempel på en [[randmoræne]], der muligvis er dannet i Saaleistiden. I [[Lovns Klint]] ved [[Melbjerg Hoved]] i [[Nordjylland]] ses gråligt fedtet [[ler]] som er fra Saaleistiden. I den nederste del af [[klint]]en ses også [[aflejring]]er fra istiden før da - [[Elster-istiden]].


== Kilder/henvisninger ==
== Kilder/henvisninger ==

Versionen fra 7. jul. 2007, 17:33

Denne tidsperiode er en del af den
Pleistocæne epoke.
holocæn
...
Yngre stenalder
Ældre stenalder
Pleistocæn
Ældste stenalder
Weichsel-istiden
Eem-mellemistiden
Saaleistiden
130. årtusinde f.Kr.
140. årtusinde f.Kr.
150. årtusinde f.Kr.
160. årtusinde f.Kr.
170. årtusinde f.Kr.
180. årtusinde f.Kr.
Holsten-mellemistiden
Elster-istiden
Cromer-mellemistiden
Menap-istiden
Wall-mellemistiden
Eburon-istiden
Tegelen-mellemistiden
Prætegelen-istiden
Pliocæn
...
Fil:Bering gletsjer stor.jpg
Beringgletsjeren, "istid" i Alaska idag.

Saale-istiden er den næstsidste istid som begyndte for cirka 188.000 år siden. Indlandsis trængte under den sidste kuldeperiode frem fra Østersøegnene og dækkede det meste af Danmark for omkring 140.000 år siden. Saaleistiden endte for cirka 128.000 år siden.

I Danmark ses landskab påvirket af Saaleistiden syd og vest for hovedstilstandslinjen. Her findes morænelandskab formet som bakkeøer mellem smeltevandssletter, dannet i den sidste istid. Det gamle morænelandskabet er påvirket af nedbrydningsprocesser som jordflydning og vanderosion. Eksempler på bakkeøer: Skovbjerg Bakkeø, Esbjerg Bakkeø og Toftlund Bakkeø. Herudover er Horns Rev et eksempel på en randmoræne, der muligvis er dannet i Saaleistiden. I Lovns Klint ved Melbjerg Hoved i Nordjylland ses gråligt fedtet ler som er fra Saaleistiden. I den nederste del af klinten ses også aflejringer fra istiden før da - Elster-istiden.

Kilder/henvisninger

Se også