Óscar Pereiro: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m alderskabelon
SieBot (diskussion | bidrag)
m robot Ændrer: fi:Óscar Pereiro Sío
Linje 57: Linje 57:
[[en:Óscar Pereiro]]
[[en:Óscar Pereiro]]
[[es:Óscar Pereiro]]
[[es:Óscar Pereiro]]
[[fi:Óscar Pereiro Sio]]
[[fi:Óscar Pereiro Sío]]
[[fr:Oscar Pereiro Sio]]
[[fr:Oscar Pereiro Sio]]
[[gl:Óscar Pereiro Sío]]
[[gl:Óscar Pereiro Sío]]

Versionen fra 4. aug. 2007, 10:58

Óscar Pereiro Sio
Personlig information
Fulde navn Óscar Pereiro Sio
Født 3. august 1977 (46 år)
Mos Rediger på Wikidata
Land Spanien
Højde 178 cm
Holdinformation
Nuværende hold Caisse d'Epargne
Disciplin Landevejscykling
Rolle Kaptajn
Ryttertype All-rounder
Professionelle hold
År
2000-2001
2002-2005
2006-
Hold
Porta da Ravessa
Phonak
Caisse d'Epargne
Store sejre
Tour de France, 1 etape
Del af Portal:Cykling
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Óscar Pereiro Sio (født 3. august 1977 i Mos, Galicien) er en professionel spansk cykelrytter. Han er bedst kendt for at blive nummer to (som det ser ud nu) i 2006-udgaven af Tour de France. Det er muligt at vinderen det år, Floyd Landis, bliver diskvalificeret, og dermed vil Pereiro blive erklæret vinder (se nedenfor).

Pereiro kører på nuværende tidspunkt for holdet Caisse d'Epargne. Han er tidligere rytter for det portugisisk baserede hold Porta da Ravessa (2000 til 2001) og det schweitzisk baserede Phonak-hold (2002 til 2005).

Tidlig karriere

Pereiro sluttede som nummer 10 i Tour de France 2004 - 22 minutter og 54 sekunder efter tour-legenden Lance Armstrong. Han vandt prisen som den "mest aggressive rytter" i Tour de France 2005 efter at have siddet med i de vindende udbrud på både etape 15, 16 og 18. Han vandt selv etape 16 efter knebent at have slået spanske Xabier Zandio, italienske Eddy Mazzoleni og australske Cadel Evans. Hans anstrengelser på etape 15, dette års hårdeste, vandt ham stor respekt i feltet. Han blev toer den dag, slået af Discovery Channels George Hincapie, efter at have trukket det største stykke af vejen op til Pla D'Adet.

Pereiro blev opfattet som en leder på Phonak-holdet, sammen med Landis og Santiago Botero i 2005 - hans sidste år for holdet.

Tour de France 2006

Pereiro kørte på en Pinarello Dogma FP-cykel gennem hele Tour de France 2006. Hans udbrud på 13. etape, hvor han blev nummer to efter tyske Jens Voigt, gav ham næsten 30 minutter i forhold til de andre ryttere i klassementet, og skød ham til tops i den samlede stilling. Han byttede den gule førertrøje frem og tilbage med Floyd Landis de næste dage, førend han endeligt tabte den til ham på Tour'ens næstsidste dag.

Selvom Pereiro officielt er noteret som toer i 2006-Touren, er det muligt at han vil blive opgraderet til vinder. En urinprøve taget fra vinderen, Floyd Landis, umiddelbart efter hans sejr på 17. etape, har vist spor af det forbudte syntetiske testosteron, samt et forhold mellem testosteron og epitestosteron på næsten tre gange grænsen, der er fastsat af WADA.[1]

Efter at have hørt om den positive A-prøve, sagde Pereiro at det kun var et indledende, ubekræftet resultat, og han ville hverken opfatte Landis som skyldig, eller ham selv som Tour-vinder. "Jeg har for meget respekt for Landis til at tænke anderledes," sagde han.[2]

Efter at have hørt, at Landis B-prøve også var positiv, sagde Pereiro at han nu opfatter sig selv som Tour-vinder, og at Landis-skandalen ikke skulle gøre hans egen præstation mindre bemærkelsesværdig. "Lige nu føler jeg mig som vinder af Tour de France," sagde han. "Dette er en sejr for hele holdet."[3]

Dopingundersøgelser

Den 12. januar 2007 skrev den franske avis Le Monde, at Pereiro også var testet positiv for brug af doping under 2006-udgaven af Tour de France. Det er efter sigende salbutamol, der var blevet fundet i to urinprøver, afgivet efter etape 14, hvor Pereiro sluttede som nr. 26, og etape 16, som han sluttede på en 3. plads.[4] Det var på 16. etape, han tog den gule førertrøje fra Landis

Salbutamol bliver normalt brugt til at kurere astma, og er tilladt i cykelløb såfremt rytteren kan fremvise en recept på stoffet. Det er den generelle opfattelse, at UCI gav Pereiro bagudvirkende tilladelse til at bruge stoffet af medicinske årsager efter de positive tests. Det franske anti-dopingagentur har betvivlet, at Pereiro skulle have grund til at tage salbutamol. Det krævede, at Pereiro redegjorde for grundene til at bruge salbutamol inden for en uge.

Den 25. januar 2007 droppede det franske anti-dopingagentur sin efterforskning af Pereiro med den begrundelse, at han havde bevist sin ret til at bruge astmamedicinen.[5]

Kilder

Wikimedia Commons har medier relateret til:
  1. ^ "(Engelsk) Backup Sample on Landis Is Positive". New York Times. 5. august 2006. {{cite news}}: Tjek datoværdier i: |date= (hjælp)
  2. ^ "(Engelsk) Pereiro cautious about Landis case". SportsIllustrated.com. 27. juli 2006. {{cite news}}: Tjek datoværdier i: |date= (hjælp)
  3. ^ "(Engelsk) I am the Tour champion - Pereiro". BBC Sport. 5. august 2006. {{cite news}}: Tjek datoværdier i: |date= (hjælp)
  4. ^ "(Fransk)Oscar Pereiro, deuxième du Tour de France 2006, a été contrôlé positif pendant la Grande Boucle". Le Monde. 18. januar 2006. {{cite news}}: Tjek datoværdier i: |date= (hjælp)
  5. ^ "(Engelsk) France's anti-doping agency drops Pereiro case". USA Today. 25. januar 2007. {{cite news}}: Tjek datoværdier i: |date= (hjælp)