Forskel mellem versioner af "Johan Oxe til Tordsø"

Spring til navigation Spring til søgning
27 bytes tilføjet ,  for 14 år siden
m
linkfix
m (linkfix)
Han var søn af rigsråd [[Peder Oxe til Asserbo]] og hustru Mette Godov og var formentlig den Johannes Petri, der i [[1444]] blev immatrikuleret ved universitetet i [[Erfurt]].
 
I [[1451]] og [[1453]] var han [[hofsinde]] og skrev sig da endnu til sin fædrenegård [[Asserbo]], men kort efter blev han ejer af [[Tordsø]] ''([[Sverige|svensk]] Torsjö)'' i [[Skåne]] ved sit ægteskab med en formuende enke,[[ Birgitte Bondesdatter Thott]] (gift første gang med [[Peder Brahe]] og anden gang med [[Folmer Knob]]). Ved det endelige skifte efter hendes forældre i [[1470]] blev han endvidere ejer af [[Brødager]] Hovedgård i [[Halland]]. Omtrent samtidig med sit ægteskab blev han forlenet med [[Krogen Len|Krogen]] (det senere [[Kronborg]]) og [[Søborg (Gribskov Kommune)|Søborg]], som Folmer Knob havde haft, samt med [[Københavns Slot]]. I [[1455]] var han rigsråd, og hans navn er herefter knyttet til de fleste af tidens vigtigste regeringsaktstykker.
 
I [[1457]] blev han [[ridder]] ved [[Christian 1.]]'s kroning i [[Uppsala]], og i [[1468]] førte han sammen med [[Oluf Ged]] en hær, som blev sendt til Skåne for at indtage Iver Axelsens gård [[Lillø]], men denne belejring mislykkedes.
41.253

redigeringer

Navigationsmenu