Auktion: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
SieBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: vi:Đấu giá
No edit summary
Linje 18: Linje 18:
* [http://qxl.com/ QXL] - online auktioner
* [http://qxl.com/ QXL] - online auktioner
* [http://www.ebay.com/ Ebay] - online auktioner
* [http://www.ebay.com/ Ebay] - online auktioner
* [http://www.ho-auk.dk Holstebro Auktioner] - traditionelle auktioner og mulighed for at afgive forhåndsbud online


[[Kategori:Handel]]
[[Kategori:Handel]]

Versionen fra 9. aug. 2007, 15:39

Auktion er en salgsmetode hvor der sælges til højstbydende. Auktioner benyttes ofte til salg af kunstgenstande, antikviteter og biler.

Der findes flere typer af auktioner.

  • Den traditionelle auktion, hvor en auktionarius modtager bud fra tilstedeværende budgivere i et auktionslokale eller via telefon. I dagene forud for den egentlige auktion afholdes et eftersyn, og der trykkes et auktionskatalog.
  • Online auktionen, hvor buddene afgives elektronisk, uden at budgiver behøver at være fysisk til stede under budgivningen. Ved en online auktion trykkes intet katalog, og eftersyn foregår samtidig med selve auktionen, der typisk strækker sig over en uge eller længere tid.

Online auktioner kan opdeles i de, der ligesom de traditionelle auktioner baserer sig på kommisionssalg af en indleveret effekt fra en rekvirent, og de auktionsformer der ikke indbefatter nogen mellemmand, men består af en direkte handel imellem køber og sælger. Ved kommisonssalg vurderes en indleveret effekt af en vurderingsekspert. Ved en direkte handel mellem køber og sælger bliver effekten ikke vurderet. QXL og Ebay er eksempler på auktioner, hvor der handles direkte imellem køber og sælger.

Ved køb og salg på auktion betales et salær til auktionsfirmaet. Salæret beregnes som en procentdel af hammerslagssummen.

Mange traditionelle auktionsfirmaer er siden årtusindskiftet helt eller delvist gået over til online auktioner.

Eksterne henvisninger