J.K. Rowling: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Hxhbot, fjerner ændringer fra 90.184.118.214 (bidrag)
Linje 53: Linje 53:
Den 26. december 2001 giftede Rowling sig med Neil Murray (en [[narkoselæge]]) ved en privat ceremoni i hjemmet i [[Perthshire]], [[Aberfeldy, Skotland|Aberfeldy]]. Den 23. marts 2003 fødte Rowling sit andet barn, David Gordon Rowling Murray, på ”Simpson Centre for Reproductive Health” ved ”New Royal Infirmary” i [[Edinburgh]]. Rowlings yngste barn, Mackenzie Jean Rowling Murray, blev født i januar 2005.
Den 26. december 2001 giftede Rowling sig med Neil Murray (en [[narkoselæge]]) ved en privat ceremoni i hjemmet i [[Perthshire]], [[Aberfeldy, Skotland|Aberfeldy]]. Den 23. marts 2003 fødte Rowling sit andet barn, David Gordon Rowling Murray, på ”Simpson Centre for Reproductive Health” ved ”New Royal Infirmary” i [[Edinburgh]]. Rowlings yngste barn, Mackenzie Jean Rowling Murray, blev født i januar 2005.


==Harry Potter-bøger==
lala


*26. juni 1997 - ''[[Harry Potter og De Vises Sten]]'' (''Harry Potter and the Philosopher's Stone'') (oversat af Hanna Lützen) (dansk udgivelse i 1998) (filmatiseret november 2001)
*26. juni 1997 - ''[[Harry Potter og De Vises Sten]]'' (''Harry Potter and the Philosopher's Stone'') (oversat af Hanna Lützen) (dansk udgivelse i 1998) (filmatiseret november 2001)

Versionen fra 19. aug. 2007, 19:27

Joanne Rowling (født 31. juli 1965, samme dato som Harry Potter) er en britisk forfatterinde, almindeligt kendt som J.K. Rowling.

Rowling er forfatter af fantasy-serien Harry Potter, der har fået international anerkendelse og vundet flere priser.

I februar 2004 anslog magasinet Forbes hendes formue til 576 millioner pund, hvilket desuden gør hende til den første person, der i kraft af sit forfatterskab er blevet milliardær. Rowling er også den rigeste kvinde i Storbritannien med et godt forspring i forhold til selv dronning Elizabeth II.

Det tidlige liv

Joanne Kathleen Rowling blev født på General Hospital i Chipping Sodbury i nærheden af hendes forældres hjem i Yate, Gloucestershire, Storbritannien i 1965. Sammen med sin mor, far og lillesøster Diana , flyttede hun til Winterbourne, Bristol, og derefter til Tutshill nær Chepstow. Hun startede på secondary school (skole for de 11–18-årige i Storbritannien) i Wyedean, hvor hun fortalte historier til sine kammerater. I 1990 døde hendes 45-årige mor efter en årelang kamp mod multipel sklerose.

Efter at havde studeret fransk og klassisk ved Exeter University med et års studier i Paris, flyttede hun til London for at arbejde som researcher og tosproget sekretær for Amnesty International. I denne periode fik hun - under en fire timer lang og forsinket togtur mellem Manchester og London - ideen til en historie, om en ung dreng der startede på en skole for troldmænd. Da hun nåede sit bestemmelsessted, havde hun allerede personerne og en god del af historien til bogen Harry Potter og de vises sten i hovedet, som hun begyndte at arbejde med under sin middagspause.

Rowling flyttede herefter til Oporto, Portugal, for at undervise i engelsk som fremmedsprog. Hun giftede sig her med den portugisiske TV-journalist Jorge Arantes den 16. oktober 1992. De fik et barn, Jessica Rowling Arantes (født 27. juli 1993), før de blev skilt i 1995.

I december 1994 flyttede hun sammen med sin datter til Edinburgh, for at være i nærheden af sin søster. Arbejdsløs og på bistand, skrev hun sin første roman færdig. En del af arbejdet foregik på en cafe i Edinburgh (der cirkulerer en del rygter om, at hun skrev i en lokal cafe for at slippe ud af sin kolde lejlighed, men ifølge forfatteren er det ikke rigtigt).

Harry Potter

Rowlings forlægger, Bloomsbury, ville bruge initialer på forsiden af Harry Potter-bøgerne. Begrundelsen var, at et åbenlyst kvindeligt navn ville få målgruppen blandt unge drenge til at være modvillige til at købe dem. Rowling valgte at bruge sin bedstemors navn, Kathleen, til det midterste initial.

Harry Potter og de vises sten blev en kæmpesucces. Salget gjorde hende til dollarmillionær, og i 2001 købte hun et luksuriøst palæ fra det 19. århundrede, kaldet Killiechassie House, ved bredden af River Tay i Perthshire, Skotland. Her giftede hun sig med sin anden mand, Neil Murray, den 26. december 2001.

Harry Potter-serien er planlagt til at strække sig over syv bind, et for hvert år Harry er på skolen. Seks af dem er allerede blevet udgivet. Den femte bog med titlen Harry Potter og Fønixordenen, blev forsinket af en mislykket plagiat-retssag rettet imod hende af forfatterrivalen Nancy Stouffer (se længere nede). Rowling tog her fri fra skrivningen, da hun under processen med at skrive den femte bog følte at arbejdsbyrden var for stor. Hun siger, at hun på et tidspunkt overvejede at brække sin arm for at slippe for at skrive, da presset på hende var for meget. Efter at have tvunget sin forlægger til at droppe hendes deadline, nød hun tre år med stille skrivning, og indrømmer at hun brugte lidt tid på at skrive noget andet, som hun måske vender tilbage til, når hun er færdig med Harry Potter-serien.

Retssager

Rowling har været involveret i adskillige retssager over Harry Potter serien, og der er rygter om andre retsprocesser.

Nancy Stouffer

Sidst i 1990’erne begyndte Nancy Stouffer, en børnebogsforfatter der udgav bøger i 1980erne, at anklage offentligt at Rowling's bøger var baseret på hendes bøger, bl.a. The Legend of Rah and the Muggles og Larry Potter and His Best Friend Lilly. I 2001 sagsøgte J.K. Rowling hendes amerikanske udgiver, Scholastic Press og Warner Bros. (produceren af filmene) Stouffer, og bad retten om at bedømme om Stouffers varemærker eller ophavsret blev krænket. Stouffer, der ikke tidligere havde sagsøgt, indsendte et modangreb, der beskyldte en sådan krænkelse.

Rowling og hendes medanklager argumenterede for at mange af de beviser Stouffer fremlagde var usande, og bad om sanktioner og sagførers salærer som straf. I september 2002 dømte retten til Rowlings juridiske fordel, og erklærede, at Stouffer havde talt decideret usandt for domstolen, og forfalsket adskillige dokumenter for at støtte hendes sag. Stouffer fik en bøde på 50.000 US$ og skulle dække langt størstedelen af sagsøgerens omkostninger.

I januar 2004 blev det meddelt, at Stouffers appel var blevet afslået. Appeldomstolen var enig i at Stouffers beskyldninger var korrekt afvist da "ingen fornuftig nævning kunne finde en sandsynlig lighed imellem de to parters værker". Domstolen forklarede:

Stouffers og sagsøgers mærker bruges på to meget forskellige måder. Rowlings brug af ordet "Muggles" beskriver almindelige mennesker uden nogen magiske kræfter, hvor Stouffers "Muggles" er små, hårløse væsner med lange hoveder. Desuden, Harry Potter bøgerne er værker i romanlængde, og den primære målgruppe er ældre børn og voksne, hvor Stouffers bøger henvender sig til små børn.

Stouffer blev også dømt til at betale for hele appellens omkostninger, hvilket beløb sig til op mod 10.000 US$.

New York Daily News

Den 19. juni 2003 annoncerede Rowling og hendes forlægger Scholastic Press at de ville sagsøge New York Daily News for 100 millioner amerikanske dollars, da avisen havde trykt information om hendes bog Harry Potter og Fønixordenen før dens officielle udgivelse. Romanen skulle frigives lørdag den 21. juni 2003, men avisen offentliggjorde et referat af historien sammen med korte citater den foregående onsdag. Et medfølgende billede gengav endda to sider fra bogen med læsbar tekst. Historien blev kompliceret yderligere, da det blev afsløret, at avisen havde købt bogen fra en helsebutik, hvis ejer havde modtaget romanen en gros og udstillet den i butikkens vindue. Manden påstod, at han ikke vidste, at han skulle vente til lørdag.

Folkerepublikken Kina

I 2003 dukkede der uautoriserede kinesiske "efterfølgere" til Harry Potter serien op i Folkerepublikken Kina. Disse dårligt skrevne bøger (skrevet af kinesiske ghostwriters) indeholdt karakterer fra andre forfatteres værker, deriblandt Gandalf fra J.R.R. Tolkiens Ringenes Herre, og hovedpersonen fra L. Frank Baum's Troldmanden fra Oz. Rowlings advokater fik stoppet udgiverne, der blev tvungen til at betale erstatning.

Efter Harry

Sidst i 2003 blev hun af TV-produceren Russell T. Davies bedt om at bidrage til en episode af den britiske fjernsyns science-fiction serie Doctor Who. Selv om hun morede sig over forslaget, afslog hun, da hun havde for travlt med arbejdet på den næste roman i Harry Potter serien.

Rowling har også haft en gæsteoptræden som hende selv i den amerikanske tegnefilmsserie The Simpsons. I episoden "The Regina Monologues" er der et specielt britisk tema.

I et interview i juli 2005 til internetsiderne MuggleNet og Leaky Cauldron afslørede J. K. Rowling at hun er en stor beundrer af Aaron Sorkins arbejde med det amerikanske TV-show The West Wing.

Familie

Den 26. december 2001 giftede Rowling sig med Neil Murray (en narkoselæge) ved en privat ceremoni i hjemmet i Perthshire, Aberfeldy. Den 23. marts 2003 fødte Rowling sit andet barn, David Gordon Rowling Murray, på ”Simpson Centre for Reproductive Health” ved ”New Royal Infirmary” i Edinburgh. Rowlings yngste barn, Mackenzie Jean Rowling Murray, blev født i januar 2005.

Harry Potter-bøger

Harry Potter-relaterede bøger:

De sidste to udgiver sig for at være faksimiler (nøjagtige gengivelser) af bøger nævnt i romanerne. Fantastic Beasts er en lærebog, og Quidditch er den mest populære bog i Hogwarts bibliotek. De er komplette med håndskrevne noter og kommentarer i marginerne, og indeholder et forord skrevet af Albus Dumbledore. Alle indtægter fra dem går til velgørenhedsorganisationen Comic Relief. Hun har også bidraget med penge og støtte til mange andre velgørende sager, især forskning og behandling af multiple scleroses, som hendes mor døde af i 1990. Hendes død har påvirket hendes skrivning kraftigt, ifølge Rowling.

Harry Potter film

En film version af Harry Potter og de vises sten blev udgivet sidst i 2001 og Harry Potter og hemmelighedernes kammer i 2002. Harry Potter og fangen fra Azkaban har en mørkere atmosfære end de tidligere, et karaktertræk fra den nye instruktør, Alfonso Cuarón. Rowling, der er fan af Cuaróns arbejde før den tredje film, har sagt at den tredje film er hendes personlige favorit.


I november 2005 kom den fjerde film, Harry Potter og flammernes pokal. Alfonso Cuarón blev tilbudt chancen til at instruere denne del af serien, men afslog da han stadig arbejdede på Harry Potter og fangen fra Azkaban. Instruktøren Mike Newell besluttede imod studiets oprindelige ide med at dele den 734 sider lange bog op i to separate film, der skulle frigives med flere måneders mellemrum, at skære så meget af bogens svære underhistorier væk at der vil komme en brugbar film ud af det. Familien Dursley blev skåret væk fra filmen og det samme blev Molly Weasley. Mike Newell er den første britiske instruktør på serien.

Rowling har afslået forslag fra filmproducenterne om at filmene skulle filmes i USA, eller spilles af amerikanske skuespillere (kun en amerikaner er med i den første film). Hun gik kun modvilligt med til at ændre navnet Philosopher's Stone til Sorcerer's Stone, og begrænse det til udgivelse i USA. Rowling's insisteren på britiske skuespillere i hovedrollerne resulterede i at Steven Spielberg afslog muligheden til at instruere serien.

Rowling hjælper Steve Kloves med at skrive manuskriptet til filmene, og sikrer derved at hans manuskript er i overensstemmelse med fremtidige bøger i serien. Hun har fortalt ham mere om de efterfølgende bøger end nogen anden, men ikke alting. Hun har også fortalt Alan Rickman og Robbie Coltrane visse hemmeligheder omkring deres karakterer der endnu ikke er afsløret.

Eksterne henvisninger

Skabelon:Link AA Skabelon:Link AA Skabelon:Link FA