Naturfredning i Danmark: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
en start
 
m Kategori:Naturbeskyttelse
Linje 13: Linje 13:
* [http://www.skovognatur.dk/Emne/Naturbeskyttelse/Naturomraader/Fredning/ Skov og Naturstyrelsen om fredning]
* [http://www.skovognatur.dk/Emne/Naturbeskyttelse/Naturomraader/Fredning/ Skov og Naturstyrelsen om fredning]
* [http://www.nkn.dk/index.htm Naturklagenævnet]
* [http://www.nkn.dk/index.htm Naturklagenævnet]
[[Kategori:Natur]]
[[Kategori:Naturbeskyttelse]]

Versionen fra 31. aug. 2007, 23:07

Naturfredning er et redskab til bevarelse og pleje af naturområder, som på grund af deres landskabelige værdi, beliggenhed eller flora og fauna har væsentlig betydning for almenheden.

Den første naturfredning i Danmark blev gennemført da Råbjerg Mile i 1901 blev fredet. I 1917 blev den første naturfredningslov vedtaget og det har siden været et centralt instrument i naturbeskyttelsen i Danmark. En fredning betyder at der lægges begrænsninger på et områdes fremtidige anvendelsesmuligheder. Der udbetales så en erstatning for de indskrænkninger i ejerens eller brugerens rådighed, som fredningen medfører.

Fredninger kan gennemføres for at varetage alle de formål, som naturbeskyttelsesloven indeholder, for eksempel beskyttelse af dyr og planter og deres levesteder, landskab og kulturhistorie; en fredning kan også fastsætte bestemmelser om forbedring og genopretning af naturen ligesom man kan også regulere folks adgang til at færdes i naturen.

Fredningssager behandles af et Fredningsnævn som der er i 13 af, fordelt med 2 fredningsnævn i Region Nordjylland og i region Midtjylland samt 3 fredningsnævn i hver af de øvrige regioner. Klager over afgørelser om fredninger og om dispensationer fra disse behandles af Naturklagenævnet.

Danmarks Naturfredningsforening har en stor og aktiv rolle på fredningsområdet, både i den politiske diskussion, og, ofte via deres mange lokalafdelinger, også i konkrete enkeltsager.

Eksterne kilder / henvisninger